ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:14/191)

Torcik czekoladowo-jagodowy 148

łyżki 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa jagodowa: 330 ml śmietany kremowej 30% 250 g serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu(...)żelatynę i mieszać aż się rozpuści, masę wystudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem dodać schłodzoną masę jagodową, zmiksować i wyłożyć na wystudzone ciasto czekoladowe. Udekorować torcik bitą śmietaną, ażurkami i kuleczkami  czekoladowymi oraz cytrynową melisą. Wstawić na całą noc do lodówki. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem

Wanilia i Kardamon
Sernik na ciemnym spodzie 169

łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja (białka ubić) 2 szkl. cukru 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy) 1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut(...)wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny

Moje domowe kucharzenie
Rolada cytrynowa 164

Biszkopt położyć na posypaną 2 łyżkami cukru pudru ściereczkę i przykryć drugą wilgotną i zimną ściereczką. Śmietankę ubić z sokiem i skórką cytrynową na sztywną pianę dodając resztę cukru. Zdjąć mokrą ściereczkę. Biszkopt posmarować masą i zwinąć ciasto przy pomocy znajdującej się pod spodem ściereczki. Roladę posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo udekorowałem i zawinąłem galaretkę wyciętą w kształt serca. Smacznego

Konrad Gotuje
Cytrynowiec 208

Wiosna, ciepło pięknie, słonecznie, aż chce się żyć, a żeby żyło się jeszcze przyjemniej zapraszam na lekkie, piankowe, orzeźwiające ciasto, które na pewno zasmakuje wszystkim, nie tylko miłośnikom cytrynowych smaków. Biszkopt: 3 jajka szczypta soli 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy szczyptą soli. Następnie(...)cukru pudru Dodatkowo: 24 herbatniki Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i dodaję do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wykładam na masę cytrynową wyrównuję i pokrywam całość warstwą herbatników i gotowe. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone podawane co najmniej na drugi dzień. Smacznego

Cynamonowe szczęście
JABŁECZNIK NA ZIMNO 197

Inna wersja klasycznej szarlotki, dla łasuchów lubiących wyraźne smaki. Kruche ciasto zastąpione delikatnym biszkoptem, jabłka z dodatkiem galaretki cytrynowej, i do tego bita śmietana a całości przyprószona cynamonem. Rewelacyjnie komponuje się tu kwaśna masa jabłkowa z delikatną bitą śmietaną. Robiłam ten jabłecznik po raz pierwszy ale na pewno nie ostatni. Biszkopt z białek: 3 białka 3 łyżki mąki pszennej(...)cytrynowe 2-3 łyżeczki cynamonu Ponadto 500 ml śmietany 36% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Jabłka obrać pokroić w kostkę dusić do momentu aż będą miętkę, następnie za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Do jeszcze ciepłej masy jabłkowej dodać 2 galaretki rozpuszczone w 1 szklance wody dokładnie wymieszać, odstawić do wystygnięcia.  Gdy masa będzie

RAROSSA
SZARLOTKA Z CHRUPIĄCĄ SKORUPKĄ MIGDAŁOWĄ 169

Mimo, że najlepsze owoce już się skończyły to cały czas pod ręką są dostępne pyszne Polskie jabłka. Robiłam setki szarlotek i dziś przedstawiam jedną z nich. Ciasto na małą blaszkę, szybkie do zrobienia, trudność może tu sprawić karmel jednak grunt to wyczuć moment zdjęcia go z ognia.  Chrupiąca skórka jest przesłodka i przesmaczna. Zapraszam...      Składniki(...)plasterki. 2. Wlać do miski śmietanę, 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy, oraz jajka i ubić mikserem. 3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Dodać powoli do  masy. Wymieszać. 4. Wyłożyć ciasto na blaszkę i obłożyć kawałkami jabłek. Piec 10 min. 5. W tym czasie rozpuścić masło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl

Kubki smaku
50 słodkich świątecznych przepisów 261

Szybkie, łatwe i bardzo puszyste ciasto dla każdego. Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. Szybkie pomarańczowe ciasto z kisielem Szybkie ciasto czekoladowe z ananasem Śmietankowy sernik z gruszką Aromatyczny murzynek z marmoladą Babka limonkowa (bez miksera) Pyszny waniliowy keks z żurawiną i pomarańczową skórką Delikatny i puszysty sernik cytrynowy Pyszna i szybka babka bez miksera Babka piaskowa dwukolorowa. Przepis

Słodkie okruszki
Makowiec drożdżowy 306

masą makową. Dzielimy masę na pół i rozsmarowujemy na rozwałkowanym cieście. Zwijamy i przekładamy roladę do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Zostawiamy do wyrośnięcia, żeby wypełniło formę. 6. Jajko roztrzepujemy widelcem i używając pędzelka smarujemy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Po 20 minutach pieczenia trzeba przykryć ciasto folią aluminiową, żeby się(...)upieczeniu zostawiamy kilka minut ciasto w foremce a następnie wyjmujemy do wystygnięcia na kratkę.7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami.Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com/watch?v=pPsOMGLwJbIPost Makowiec drożdżowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Ciasto Brazylianka 1613

suche i nie będzie się chciało lepić, możemy dodać więcej. Natomiast jeśli ciasto po dodaniu jednej łyżki będzie już odpowiednio elastyczne, nie musimy dodawać całych 2 łyżek.Masa budyniowa: 2 szklanki mleka3 łyżki cukruopakowanie budyniu smietankowego150g miękkiego masłaMasa Jabłkowa:1kg jabłekgalaretka cytrynowałyżka cukru- jeśli lubicie słodsze masy Dodatkowo:mleczna czekoladałyżka masłaMąkę siekamy z masłem lub margaryną. Dodajemy pozostałe składniki(...)Pieczemy w 190 stopniach przez 20 minut.Tak samo pieczemy pozostałe dwie części.Masa budyniowaW trakcie pieczenia możemy ugotować budyń z mleka, budyniu i cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.Gdy budyń wystygnie, masło ucieramy mikserem na puch. Dodając po łyżce zimnego budyniu, miksujemy do uzyskania jednolitej masy.Blat miodowy smarujemy masą i przykrywamy go drugim blatem.Masa JabłkowaJabłka obieramy i ścieramy na tarce

Czerwona Porzeczka
ciasto cynamonowo- jabłkowe 155

sobą dodajemy olej i  jajka , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową przekładamy do tortownicy i pieczemy 45 minut 180 stopniach.  Gotowe ciasta pozostawiamy chwile do ostygnięcia. Po tym czasie przekrawamy  je na pół i smarujemy jedną połówkę prażonymi jabłkami i przykrywamy drugą częścią ciasta. Całość posypujemy cukrem pudrem.  Jeżeli nie macie tylko świeże jabłka należy(...)obrać i pokroić w drobne plasterki. Następnie przesmażyć je na w niewielkiej ilości wody aż się rozgotują, na koniec dodać wsypać galaretkę cytrynową i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Gotową masę jeszcze ciepłą można przełożyć na ciasto, smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cytrynowiec Siostry Anastazji 591

Pyszny, składający się aż z 5 warstw cytrynowiec wg przepisu Siostry Anastazji :) W środku znajdziecie nie tylko masę cytrynową, ale także mięciutki biszkopt, bitą śmietanę, ananasa, herbatniki, a całość zwieńczona jest polewą kakaową z kwaśną śmietaną. Mniam <3 Ciasto nie jest bardzo skomplikowane, jednak trzeba mu poświęcić trochę więcej czasu, niż normalnie. Ale nie zrażajcie się tym, bo naprawdę(...)wymiarach ok. 26cm x 37cm Składniki na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 śmietankowe budynie 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 op. cukru wanilinowego 200 g miękkiego masła (1 kostka

My Culinary Art
Babka piaskowa 183

mleka skórka cytrynowa (opcjonalnie)   Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia     Przygotowanie:   Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło, mleko powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. Więcej przeczytasz tutaj .     Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać(...)masy wlać mleko, sok z cytryny, wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.   Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta.   Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma okazała się

Nastoletnie Wypiekanie
Torcik limonkowy ze słodką nutką 216

łyżeczka skórki cytrynowej Przygotowanie: sok cytrynowy, żółtko z cukrem mieszamy w miseczce. Dodajemy pocięte w kosteczki masło i skórkę cytrynową oraz serek mascarpone, mieszamy.  Ucieramy, aż masa stanie się puszysta, jasnożółta i gęsta.  Śmietanę ubijamy obie masy łączymy. Ciasto: 5 jajek 1 żółtko 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki(...)pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę i sok z cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  ciasto wlewamy do tortownicy, pozostawiając

Luźna Kuchnia
LEŚNY MECH 289

śmietanę, którą najczęściej można spotkać w przepisach do tego ciasta zastąpiłam jogurtu naturalnym połączonym z galaretką cytrynową, dzięki temu ciasto jest orzeźwiające. Składniki: Ciasto 450 g mrożonego szpinaku szklanka cukru 4 jajka szklanka oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia MASA 800 g jogurtu naturalnego 3 galaretki cytrynowe żurawina Szpinak rozmrozić następnie odsączyć z wody Jajka zmiksować

RAROSSA

Proponowane wyszukiwania