ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:9/191)

Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 112

cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj owoce (jeżeli używasz truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki) i przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę. Po wyjęciu pozostaw

Roślinna - blog wegański
Amoniaczki przekładane masą serową – kuchnia podkarpacka 246

Ziemi Krośnieńskiej. Małe niepozorne ciasteczka po przełożeniu masą przygotowaną z twarogu i masła z odrobiną olejku cytrynowego w smaku przypominają dawne markizy cytrynowe. Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka Składniki na około 40 sztuk: Ciasto: 330 g mąki pszennej 80 g margaryna 1/2 łyżki smalcu, 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki gęstej śmietany 1 małe(...)serowa: 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 80 g zmielonego białego sera (twarogu) 1 żółtko kilka kropli olejku cytrynowego Cukier puder do oprószenia gotowych ciastek. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli za bardzo się klei, podsypujemy lekko mąką). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm . Wykrawamy małe okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Makowiec z jabłkami 512

się też do ciast bardzo słodkich - jest winne i delikatne. Makowiec z jabłkami na cytrynowym cieście Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżka śmietany 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być(...)śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę

sierotka maRysia w kuchni
ciasto limonkowo-cytrynowe... 174

większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, posypać skórką z limonki.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta cytrynowa 182

Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie:Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Wielkanocna babka z zajączkiem 147

foremki w kształcie zajączka, powycinać zajączki  (fot.3) . Powycinane zajączki poukładać ściśle jeden za drugim,  na stojąco w keksówce  (fot.4) . Teraz szykujemy ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę  (fot.5) . Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki  (fot.6) . Piec w temperaturze 180°C przez około

Świat Ciasta
Babka cytrynowa 697

smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która(...)utrzeć na puszystą masę- cytrynę dokładnie umyć i sparzyć), zetrzeć na najdrobniejszej tarce skórkę, owoc przekroić, zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok - cytrynę przełożyć do masy, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką

Smakołyki Bereniki
Podsumowanie miesiąca - maj 185

Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem   Pojawiły się także(...)stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne

Cooking Monster
PIANKA CYTRYNOWA 412

szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze "Śnieżkami", do ubitej masy dodać lekko tężejącą galaretkę, cały czas przy tym miksując. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt i szybko wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta: 2 opakowania galaretki cytrynowej; 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie); 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej); 2 opakowania "Śmietan-fix"; 4 łyżki cukru(...)gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać delikatnie na piankę cytrynową i odstawić, by dobrze stężała na powierzchni ciasta. Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać "Śmietan-fixy" i nadal ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką i wyciskać na galaretce równe paski

In my kitchen
Świąteczny piernik czekoladowy z mango 151

proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.   Wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Piecz w temp. 160 st C z termoobiegiem  przez około 35 min (do suchego patyczka). Po wystudzeniu odkrój  brzegi ciasta tak by powstał kwadrat. Odkrojone brzegi  pokrój w drobną kostkę(...)wody z dodatkiem łyżki cukru.  Odstaw  do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową  po czym  wymieszaj masę z  t ężejącą galaretką. Wyłóż na  ciasto połowę  masy. Na górze ułóż pozostałą masę  przekładając ją  kostką piernikową i kostką mango. Polej ciasto polewą czekoladową i udekoruj

Gotuj Sam!
Ciasta , ciasteczka na święta 134

CIASTO MIODOWE                                     LEKKA ROLADA CYTRYNOWA(...)FALE DUNAJU                                                CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                   MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ

W kuchennym oknie Ewy
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 317

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej(...)jeśli jest mało słodkie) kilka kropel soku z cytryny Z mleka i budyniu ugotować tradycyjny budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać małymi porcjami ostudzony budyń i utrzeć masę aż będzie gładka. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Włożyć masę do lodówki aby stężała. Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny 1,5 szkl wody Zagotować wodę i rozpuścić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto Krówka - rewelacja 2042

wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą

Różne smaki w kuchni
Ciasto Krówka - rewelacja 21416

łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej  Sposób przygotowania:Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część

Słodkości i nie tylko
Muffinki cytrynowe z malinami 142

Wykonanie ciasta – masło utrzeć z miodem na gładką masę. Dodać jajka, olejek cytrynowy, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jogurt, mleko,mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Cytryna musi być sparzona wrzątkiem i dopiero wtedy starta i dodana do ciasta. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać. Papierowe foremki do muffinek włożyć(...)obsypać cukrem pudrem. Pycha. Thermomix do naczynia miksującego dodać jogurt,mleko, jajka, miód,masło, wymieszać 5 sek, obroty 4 dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy, wymieszać 10-12 sek, obroty 6 dodać maliny i wymieszać już łyżką

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania