ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:9/191)

Podsumowanie miesiąca - maj 209

Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką   Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem   Pojawiły się także(...)stylu śródziemnomorskim Grillowany kurczak z frytkami z batatów Bolognese z pieczarkami Stir fry z kurczakiem i makaronem ryżowym Bułki drożdżowe z truskawkami Domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią Ciasto z rabarbarem Wytrawne roladki z ciasta francuskiego Pasta jajeczna z awokado Owsianka z prażonymi jabłkami Zakup malaksera, gdyż mój blender odmówił już niestety współpracy, a w głowie tyle pomysłów na pyszne

Cooking Monster
PIANKA CYTRYNOWA 459

szklanki gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Mleko ubić ze "Śnieżkami", do ubitej masy dodać lekko tężejącą galaretkę, cały czas przy tym miksując. Gotowy krem wyłożyć na upieczony biszkopt i szybko wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki do schłodzenia. Wierzch ciasta: 2 opakowania galaretki cytrynowej; 1 łyżeczka żelatyny (opcjonalnie); 500 ml śmietanki 30% (schłodzonej); 2 opakowania "Śmietan-fix"; 4 łyżki cukru(...)gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawić do wystudzenia. Lekko tężejącą galaretkę wylać delikatnie na piankę cytrynową i odstawić, by dobrze stężała na powierzchni ciasta. Śmietanę lekko ubić z cukrem pudrem, dodać "Śmietan-fixy" i nadal ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa. Gotową śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z założoną okrągłą końcówką i wyciskać na galaretce równe paski

In my kitchen
Świąteczny piernik czekoladowy z mango 179

proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.   Wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Piecz w temp. 160 st C z termoobiegiem  przez około 35 min (do suchego patyczka). Po wystudzeniu odkrój  brzegi ciasta tak by powstał kwadrat. Odkrojone brzegi  pokrój w drobną kostkę(...)wody z dodatkiem łyżki cukru.  Odstaw  do ostudzenia. Ubij kremówkę, wymieszaj ją z serkiem mascarpone, sokiem cytrynowym i skórką cytrynową  po czym  wymieszaj masę z  t ężejącą galaretką. Wyłóż na  ciasto połowę  masy. Na górze ułóż pozostałą masę  przekładając ją  kostką piernikową i kostką mango. Polej ciasto polewą czekoladową i udekoruj

Gotuj Sam!
Ciasta , ciasteczka na święta 169

CIASTO MIODOWE                                     LEKKA ROLADA CYTRYNOWA(...)FALE DUNAJU                                                CIASTO Z MASĄ KAJMAKOWĄ                                                   MAKOWIEC Z MASĄ BUDYNIOWĄ

W kuchennym oknie Ewy
Karpatka - masa budyniowa + galaretka 340

KARPATKA  czyli pyszne ciasto parzone przełożone masą budyniową i kostkami galaretki wiśniowej , która ożywia masę. Na blogu można znaleźć też karpatkę z masą cytrynowa i karpatkę z kremem czekoladowo - waniliowym  . Zapraszam do wypróbowania. Ciasto: 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ( opcjonalnie) 4 jajka Zagotować wodę z margaryną, wsypać do niej(...)jeśli jest mało słodkie) kilka kropel soku z cytryny Z mleka i budyniu ugotować tradycyjny budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać małymi porcjami ostudzony budyń i utrzeć masę aż będzie gładka. Dodać kilka kropel soku z cytryny. Włożyć masę do lodówki aby stężała. Dodatkowo: 1 galaretka wiśniowa 1 łyżka żelatyny 1,5 szkl wody Zagotować wodę i rozpuścić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto Krówka - rewelacja 2084

wanilinowego 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej Sposób przygotowania: Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą

Różne smaki w kuchni
Ciasto Krówka - rewelacja 21450

łyżeczka sody 1/2 szkl. cukru Masa śmietankowa: 500 ml śmietanki 36 % ( ja użyłam 30 % ) 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 op. śmietan fixu 200 g orzechów włoskich 1 puszka masy kajmakowej  Sposób przygotowania:Ciasto miodowe: Na blat wysypać mąkę dodać masło, jajka, miód , oba cukry i sodę. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i piec każdą część

Słodkości i nie tylko
Muffinki cytrynowe z malinami 165

Wykonanie ciasta – masło utrzeć z miodem na gładką masę. Dodać jajka, olejek cytrynowy, skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Do masy dodać jogurt, mleko,mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać na gładką masę. Cytryna musi być sparzona wrzątkiem i dopiero wtedy starta i dodana do ciasta. Na koniec dodać maliny i delikatnie wymieszać. Papierowe foremki do muffinek włożyć(...)obsypać cukrem pudrem. Pycha. Thermomix do naczynia miksującego dodać jogurt,mleko, jajka, miód,masło, wymieszać 5 sek, obroty 4 dodać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, olejek cytrynowy, wymieszać 10-12 sek, obroty 6 dodać maliny i wymieszać już łyżką

Kuchnia Pokoleń
Lekki tort orkiszowy z karobem i kremem cytrynowym (bez cukru) 210

powstał w prezencie z okazji urodzin, jak zwykle w zdrowszej, odchudzonej wersji. Zamiast tradycyjnej, maślanej masy zrobiłam lekki krem cytrynowy, a jedna z warstw to konfitura bez dodatku cukru. Bazą jest biszkopt orkiszowy z karobem, który wygląda jak czekoladowy. Zupełnie odmieniona wersja biszkoptowego ciasta ;) To taki mój pomysł na lekki, fit tort bez cukru, ale za to bez uszczerbku(...)blaty. Pierwszy z nich nasączyć wodą z ekstraktem, wyłożyć konfiturę i rozsmarować równą warstwę. Przykryć drugim blatem, nasączyć i rozsmarować około 2/3 masy cytrynowej. Przykryć ostatnim blatem, lekko nasączyć i rozsmarować resztę kremu na wierzchu i bokach ciasta. Posypać wierzch wiórkami kokosowymi i schłodzić ciasto w lodówce (najlepiej przez całą noc). Przed podaniem oprószyć sproszkowanym młodym jęczmieniem (przesiać przez małe

FitKot
Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa 225

może sprawić Wam beza, która nie zawsze wychodzi idealna. Jednak mimo wszystko Lemon Meringue Pie – tarta cytrynowa Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 3 żółtka 80 g cukru pudru Składniki na masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około(...)masa jest zbyt kwaśna możecie dodać jeszcze odrobinę cukru. Masę podgrzewamy jeszcze na małym ogniu, cały czas mieszając, powinna mieć ona konsystencje gęstego budyniu. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Kiedy będą już praktycznie ubite dodajemy małymi partiami cukier. Na końcu dodajemy mąkę. Ubijamy do momentu aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Masę cytrynową przelewamy

Mania Gotowania
Ciasto z cukinią, daktylami i orzechami włoskimi 157

pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na lukier: 150g cukru pudru (szklanka) 2 łyżki soku z cytryny łyżka startej skórki cytrynowej kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie ciasta:   Rozpuść masło w małym rondelku. W małej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i gałką muszkatołową. Rozpuszczone masło wlej do dużej (drugiej) miski(...)dodawaj do masy składniki suche (mąkę z proszkiem i sodą). Przełóż ciasto do tortownicy (23-24cm) i piecz ok. godzinę (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu zostaw ciasto na 20 minut w tortownicy po czym przełóż je na kratkę do całkowitego ostudzenia.   Wykonanie lukru: Cukier puder, sok z cytryny i skórkę cytrynową wymieszaj w miseczce

Mania Wypiekania
Sernik z rabarbarem i "Wypalanie traw" 202

mleka 50 g masła 300 g sera (z wiaderka) 6 jaj 130 g cukru szczypta soli odrobina aromatu cytrynowego Dodatki ok. 400 g rabarbaru 2 galaretki wiśniowe 600 ml wrzątku Składniki na ciasto połączyć i wyrobić na gładką masę. Włożyć na godzinę do lodówki lub 10 minut do zamrażarki.  Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na ciasto. Ciasto zapiec(...)mlekiem do twarogu i zmiksować do połączenia składników. Do masy twarogowej dodać mąki, żółtka i aromat cytrynowy. Wymieszać. Dodawać białka porcjami do masy twarogowej, delikatnie mieszając. Przełożyć masę na rabarbar. Równo rozprowadzić. Piec w 170 stopniach C. przez około 30 - 35 minut (środek ciasta nie może być ruchomy). Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i pozostawić sernik w piekarniku

Weekendy w domu i ogrodzie
CIASTO TYGRYSEK 263

Ciasto pod taką nazwą od dawna krąży w sieci. Zrobiłam go w uproszczonej wersji bez roladek w środku i z moją ulubioną delikatną masąCIASTA DELICJA . Jeśli nie przepadacie za słodkimi ciastami to będzie idealne, lekkie, delikatnie i rozpływające w ustach. Polecam, bo nie jest pracochłonne a cieszy zarówno oko jak  i podniebienie :) BISZKOPT(...)szklankach wody, odstawiamy do przestudzenia ROBIMY KREM : Masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gdy masa jest porządnie utarta wlewamy cienkim strumieniem zimne cytrynowe galaretki i dobrze ucieramy. Masę wylewamy na ciasto i wyrównujemy, trzeba się śpieszyć, krem szybko tężeje.  Plastry rolady ciasno układamy na masę, wylewamy pomarańczowe galaretki i placuszek wstawiamy do lodówki. Gdy galaretka się

Pani na deser
Jabłkowo - serowa rozkosz 204

boki) oraz delikatnie obsypać mąką. Do przygotowanej tortownicy przełożyć ciasto i piec je przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do tzw. suchego patyczka. Składniki masa serowa: 350 gram białego sera zmielonego  szczypta startej drobno laski wanilii czubata łyżeczka cynamonu  pół łyżeczki kwasku cytrynowego 400 ml mleka 50 gram cukru  budyń waniliowy  żółta galaretka(...)dodać do niego galaretkę (proszek), zagotować cały czas mieszając. Ugotowany budyń dodać do masy serowej, dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, schłodzić do stężenia. Składniki masa jabłkowa: 1 kg jabłek 80 gram cukru  łyżeczka cynamonu  łyżeczka kwasku cytrynowego 20 gram żelatyny  Wykonanie: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je na plastry. Pokrojone jabłka włożyć do garnka

Krakowskie smaki Ani
Torcik jabłkowo-kajmakowy 184

przypadku doskonałe. A do tego lekka i delikatna śmietanka.... mmmm :)))) Czego chcieć więcej do niedzielnej kawki? ;) Wy też lubicie takie ciasta? Spód: 200g herbatników 300g masy kajmakowej Warstwa jabłkowa: 720g prażonych jabłek (ja użyłam gotowych) 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietankowa: 500ml śmietanki 30% 4 łyżki cukru pudru 2 śmietan fixy 3 łyżki płatków migdałowych Spód: herbatniki drobno pokruszyć, np wkładając

Smakołyki Asi