ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:8/191)

Mazurek cytrynowy 121

Słodki mazurek z lekko ciągnącą cytrynową masą. Inspiracja: White Plate Składniki: spód: 150 g mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka ugotowane na twardo 1 łyżka śmietany 18% 3,5 łyżki drobnego cukru do pieczenia masa: 3 jajka 150 g cukru sok wyciśnięty z dwóch cytryn 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka skórki z cytryny płatki migdałowe do posypania(...)pieczenia i wylepić ciastem. Spód podziurkować widelcem. Piekarnik nagrzać do 180  ° C , ciasto piec ok 20 min, do zrumienienia. Ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem mikserem na wysokich obrotach. Dodać sok z cytryn, mąkę i skórkę cytrynową. Wymieszać do połączenia składników. Na upieczony spód wlać masę ( jest bardzo płynna, ale zetnie się podczas pieczenia ),  posypać płatkami migdałów i wstawić

Atlas Smaków
Sernik z jogurtów z truskawkami 216

Trudno mi rozstać się z truskawkami, stąd jeszcze to ciasto... Składniki na masę jogurtową: 2 naturalne jogurty 400 g 2 galaretki - cytrynowe plus 1 na wierzch ciasta truskawki Składniki na biszkopt : 2 jajka 1/2 szklanki mąki tortowej i ziemniaczanej (pół na pół ) płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki drobnego cukru Przygotowanie : Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesiane i zmieszane

Proste Potrawy
Pyszne ciasto z masą z serkiem mascarpone i owocami 226

mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko – mieszać obroty 1, dodawać po 1 łyżce mąki z proszkiem – jak mąka się wymiesza z masą jajeczną to wylać ciasto na przygotowaną blaszkę. Galaretkę cytrynową rozmieszać w 500 ml wrzącej wody i zostawić tak długo, aż prawie zacznie tężeć. Na spodniej części biszkoptu rozłożyć truskawki i zalać je tężejącą galaretką(...)minut. Gruszki muszą być lekko twardawe. Zdjąć z ognia i wsypać galaretkę cytrynową, wymieszać dokładnie. Odstawić masę do czasu, aż zacznie robić się gęsta. Taką prawie gęstą masą zalać masę serową i znowu do lodówki. Można udekorować ubitą śmietaną i owocami lub zakończyć na galaretce. Ciasto można upiec w okrągłej formie, będzie wtedy pyszny tort Ciasto jest pyszne, polecam

Kuchnia Pokoleń
Wiosenne ciasto - leśny mech 222

duże.  Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.  Cienką strużką dodawać olej roślinny, cały czas ubijając.  Dodać ekstrakt waniliowy lub pestki wanilii.  Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodać do ciasta. Miksować na wolnych obrotach aż do połączenia.  Do ciasta dodać szpinak i skórkę cytrynową. Zmiksować całość na jednolitą masę.  Spód tortownicy

Kulinarne Inspiracje
Ciasto drożdżowe z masą sernikową. 254

wyrobić papkę. Pozostawić na 20min. pod przykryciem w ciepłym miejscu. Na brzegu maki rozsypać pozostały cukier, płatki masła, jajko, sól i skórkę cytrynową. Zaczynając od środka, zagnieść gładkie, sprężyste ciasto, dodając resztę mleka. Odstawić na 45 minut. Masa sernikowa. Budyń rozmieszać z cukrem w niedużej ilości mleka. Resztę mleka zagotować z kremówką, dodać budyń, zagotować i schłodzić. Od czasu(...)przemieszać, aby nie utworzyła się skorupa. Ser włożyć do miski, zmiksować, dodać żółtka, skórkę cytrynową i budyń. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto energicznie zagnieść, rozwałkować i przenieść na lekko natłuszczoną blaszkę, nakłuć widelcem lub specjalnym do tego celu przyrządem. Brzegi ciasta podciągnąć do góry. Wylać masę serową. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać masę serową. Wierzch posypać płatkami

Kulinarny karnet Christophera
CIASTO " CYGAŃSKIE ŚCIEŻKI " 1100

proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana)    Masa:   50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze  Ciasto:  białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy(...)kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy

Niespełnione zdolności kulinarne
Jamajka 143

odległą, gorącą, karaibską plażę ;) Jest przepyszny, nic więc dziwnego, że podbija serca (i podniebienia) coraz większej liczby smakoszy. Dwie warstwy kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami. Czy już nie brzmi pysznie? :) W smaku „Jamajka” przypomina popularny „Kopiec kreta”, ale moim zdaniem jest jeszcze lepsza, w końcu(...)lekko czubate łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 3 galaretki cytrynowe 1 l wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa: 750 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki soku z cytryny cukier (do smaku) Dodatkowo: 5-7 sztuk bananów

MyCookBook.pl
KOSTKA MAFIJNA 193

cytryny 7 dag masła MASA WANILIOWA : 1,5 szklanki mleka 6 łyżek cukru 0,5 opakowania cukru wanilinowego 1 budyń śmietankowy 1 żółtko kostka masła 200 g WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ : Na kuchenkę stawiamy garnek z wodą wypełnioną do 1/3 wysokości. C ytryny dobrze myjemy i ocieramy skórkę, uważamy żeby nie zetrzeć białej części. Wyciskamy sok. Przekładamy do metalowej miski.   Dodajemy(...)odstawiamy do wystudzenia.  Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA :  Formę o wymiarach 25/30 cm wykładamy folią aluminiową, układamy warstwę herbatników.  Nakładamy 1/3 masy waniliowej, wygładzamy i łyżeczką równomiernie rozkładamy masę cytrynową, którą także równo wygładzamy i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie. Na końcu ma być warstwa

Pani na deser
Cytrynowo-kokosowa babka z jagodami 148

cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj owoce (jeżeli używasz truskawek, pokrój je wcześniej na mniejsze kawałki) i przelej do przygotowanej formy. Wstaw do piekarnika i piecz 1 godzinę. Po wyjęciu pozostaw

Roślinna - blog wegański
Amoniaczki przekładane masą serową – kuchnia podkarpacka 282

Ziemi Krośnieńskiej. Małe niepozorne ciasteczka po przełożeniu masą przygotowaną z twarogu i masła z odrobiną olejku cytrynowego w smaku przypominają dawne markizy cytrynowe. Amoniaczki przekładane masą serową - kuchnia podkarpacka Składniki na około 40 sztuk: Ciasto: 330 g mąki pszennej 80 g margaryna 1/2 łyżki smalcu, 2/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki gęstej śmietany 1 małe(...)serowa: 70 g masła 1/3 szklanki cukru pudru 80 g zmielonego białego sera (twarogu) 1 żółtko kilka kropli olejku cytrynowego Cukier puder do oprószenia gotowych ciastek. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto (jeśli za bardzo się klei, podsypujemy lekko mąką). Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm . Wykrawamy małe okrągłe ciasteczka, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Makowiec z jabłkami 555

się też do ciast bardzo słodkich - jest winne i delikatne. Makowiec z jabłkami na cytrynowym cieście Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 1 łyżka śmietany 3 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej 2 białka 3 łyżki kwaskowatej konfitury (może być(...)śliwka) bakalie jeśli lubimy jak jest ich dużo w masie makowej Mus jabłkowy: 80 dag jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier do smaku Ciasto z białek 4 białka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 4 łyżki mielonego maku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zaczynamy od połączenia mąki, cukru pudru i proszku do pieczenia. Dodajemy masło i skórkę

sierotka maRysia w kuchni
ciasto limonkowo-cytrynowe... 204

większych obrotach, wlać mleko z puszki, sok i starte skórki cytryn, na mniejszych obrotach mieszać z 2 minuty, masę wylać na podpieczone ciasto z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, wyłożyć na masę cytrynową piec w 190C około 20 minut do przyrumienienia się białek wystudzone ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, posypać skórką z limonki.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta cytrynowa 213

Jest bardzo rzeska, najwiecej slodyczy jest w bezie, z ktorej mozna zrezygnowac. To doskonale ciasto do popoludniowej kawy czy herbaty. Tarta cytrynowaskladniki - ciasto: 200g maki 90g masla 1 lyzka cukru 3 lyzki wody szczypta soli masa cytrynowa: 3 jajka 150g cukru 3 cytryny 20g maki ziemniaczanej okolo 3 lyzki wody 30g masla wykonanie:Make mieszamy z cukrem i sola. Dodajemy

Przysmaki Karolki
Wielkanocna babka z zajączkiem 186

foremki w kształcie zajączka, powycinać zajączki  (fot.3) . Powycinane zajączki poukładać ściśle jeden za drugim,  na stojąco w keksówce  (fot.4) . Teraz szykujemy ciasto jasne. Cukier utrzeć z jajkami i aromatem cytrynowym na puszystą masę  (fot.5) . Dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i zalać ciastem zajączki  (fot.6) . Piec w temperaturze 180°C przez około

Świat Ciasta
Babka cytrynowa 743

smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą cytrynę (nie tylko skórkę, sok i miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która(...)utrzeć na puszystą masę- cytrynę dokładnie umyć i sparzyć), zetrzeć na najdrobniejszej tarce skórkę, owoc przekroić, zetrzeć miąższ (tyle, ile się uda) i wycisnąć sok - cytrynę przełożyć do masy, zmiksować- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i zmiksować tworząc jednolitą, gęstą konsystencję- białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką

Smakołyki Bereniki