wierzchu Wykonanie. Ugotowane ziemniaki przetrzeć. Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h. W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady . Keks jest
Kulinarny karnet Christopheradelikatnie przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie przekładamy ciasto. Pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (do suchego patyczka). Boki biszkoptu oddzielamy dopiero po przestudzeniu. Składniki na masę: 1 galaretka cytrynowa 1 łyżka żelatyny w proszku 0.5 l kefiru Galaretkę przesypać do naczynia, dodać żelatynę i zalać(...)Brzoskwinie odsączyć pokroić w półksiężyce i wyłożyć na masę. So soku dodajemy wodę tak aby wyszło łącznie około 2 szklanki, ewentualnie dosładzamy. Sok podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia i lekko tężejący wylewamy na brzoskwinie. Kategoria: Ciasta i ciasteczka , Deser , Na zimno Tagged: brzoskwinie w puszce , ciasto cytrynowe , cukier , cytrynka , galaretka cytrynowa , jajka , kefir , kisiel cytrynowy
Mam apetyt na ...pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * skórka otarta z cytryny SOS DO NASĄCZENIA: *sok cytrynowy – ok. 125 ml * cukier puder – 80 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i drobno posiekanymi migdałami. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy. Znów dodajemy jedną łyżkę produktów(...)koniec wsypujemy resztę składników sypkich i otartą skórkę cytrynową. Gotową masę przekładamy do tortownicy ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami delikatnie posmarowanymi masłem. Pieczemy ok.40 min/180 ( do suchego patyczka ). DO NASĄCZENIA: Sok z cytryn gotujemy, dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min. Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką. Polewamy cytrynowym sosem i zostawiamy do ostudzenia. Smacznego
Ostra na Słodkomałym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żółtka i masło podgrzewając i mieszając. Po minucie zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do formy do tarty (ok. 23-24 cm średnicy). Ciasto przełożyć do formy; nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć (np. fasolą, ryżem(...)jeszcze 15 sek. Białka muszą być świeże i w temperaturze pokojowej. Uważajcie, żeby ich nie ubijać za długo, bo podejdą wodą. Na podpieczone ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać powierzchnię. Na krem cytrynowy wyłożyć ubite białka. Masa bezowa powinna ściśle przylegać do kremu. Można łyżkami (chyba, że lubicie pracować ze szprycą cukierniczą) „ułożyć” bezę fantazyjnie. Całość wstawić
Pociąg Do KuchniObiecałam Wam coś słodkiego i słowa dotrzymuję :) Mam dla Was pyszne warstwowe ciacho z masą śmietanową i cytrynową galaretką z bananami. Słodko- kwaśne połączenie okazało się naprawdę rewelacyjne! Wygląda na bardzo pracochłonne, ale nic bardziej mylnego! Ciasto wcale nie jest takie trudne w wykonaniu :) foremka 25x36cm Ciasto: 5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru(...)Całe jajka ubijać z cukrem przez około 5-7 minut. Dodać wodę oraz olej, krótko zmiksować. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, krótko zmiksować, aż składniki się połączą. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x36cm. Piec około 20-25 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół. Krem
Z miłości do słodkościszklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Ciasto wylewamy na blaszkę 35x28 cm wyłożoną papierem pergaminowym(...)Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto studzimy. masa śmietanowa Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku studzimy, Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier puder oraz rozpuszczoną w mleku żelatynę. masa budyniowa Budyń gotujemy na wodzie z cukrem oraz sokiem z cytryny. Następnie wsypujemy galaretkę cytrynową następnie bardzo dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostudzenia. Ucieramy margarynę z żółtkami
kgwjanczewoskórkę cytrynową, aromat i dokładnie mieszamy. Tak przygotowana masę przekładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C i pieczemy około 15 minut, czyli tyle czasu ile będziemy przygotowywać masę serową. MASA SEROWA: 80 g miękkiego masła 120 g cukru pudru 750 g zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 2 białka (te z ciasta) 1 budyń(...)długo, masa ma być gładka, ale zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie
Rozpustne gotowanieziemniaczanej 80g masła/margaryny 60g cukru Masa serowa: 500g mielonego twarogu (tłustego) (*) 2 jajka (duże) 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie) 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem(...)piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) i wymieszać z sokiem cytrynowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Na ostudzonym spodzie kolejno umieścić: jabłka, masę serową i resztę ciasta (zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami - tak jak kruszonkę). Całość piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu sernik ostudzić
Di gotujewody - 2 galaretki cytrynowe Galaretka cytrynowa: - 2 galaretki cytrynowe - 700 ml wrzątku Wierzchnia warstwa śmietankowa: - 1/2 litra śmietanki 30 lub 36% - 6 łyżek cukru pudru - 3 łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki wrzątku Dobrej jakości żelatynę i mieloną wanilię znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. Wykonanie, biszkopt: Duża blacha 25x30 cm 1. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtka oraz(...)Mleko łączymy ze śnieżką, ubijamy wg. przepisu, następnie łączymy z tężejącą galaretką, miksujemy i wylewamy masę na wystudzony biszkopt. Odstawiamy ciasto do lodówki. Wykonanie galaretki: 1. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, mieszamy i studzimy. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na warstwę pianki cytrynowej, a następnie ciasto wstawiamy z powrotem do lodówki. Wykonanie wierzchniej warstwy śmietankowej: 1. Żelatynę rozpuszczamy
Apetyczna babeczkaPost Ciasto krówka na cytrynowym ponczu pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeSKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa(...)odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli
Ostra na SłodkoSKŁADNIKI: ( blacha 22 x 30 ) CIASTO: * mąka pszenna – 3 szkl * cukier – 1,5 szkl * olej – 1,5 szkl * jajka – 5 szt * proszek do pieczenia – 4 łyżeczki * szpinak mrożony – 400 g MASA: * śmietana 36% – 500 ml * śmietan-fix – 1 op * cukier puder – 4 łyżki * galaretka cytrynowa – 1 op * galaretka agrestowa(...)odstawiamy do lekkiego( ale nie całkowitego) stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix, cukier puder i wlewamy galaretkę cytrynową – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną w kostkę galaretkę, mieszamy. CAŁOŚĆ: Na blat ciasta wyciągamy masę i obficie posypujemy pokruszonym ciastem. Wstawiamy na kilka godzin ( a najlepiej na noc ) do lodówki. Dekorujemy owocami granatu! Smacznego! A jeśli
Ostra na Słodkowyrobić ciasto. Gotowe ciasto będzie lekko kleić się do rąk. Z przygotowanego ciasta uformować prostokąt i zawinąć ciasto w folię spożywczą. Wstawić na co najmniej 1 godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować miękkie masło (260 g) pozostawiając 2 cm boki (bez masła). Górny bok ciasta przełożyć na środek, następnie dolny na środek. Boki złączyć. Ciasto ponownie rozwałkować(...)Podczas ucierania dodawać po łyżce masy makowo-orzechowej. Cały czas miksować. Na sam koniec dodać cukier waniliowy, aromat migdałowy, skórkę cytrynową, pokruszone biszkopty i śmietanę. Masę dokładnie wymieszać. Składanie i pieczenie rogali Pół godziny przed składaniem rogali, ciasto wyjąć z lodówki. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Przeciąć wzdłuż na pół
Ugotowaćnastępnie cały czas miksując dodajemy porcjami budyń wymieszany z galaretką. Masę wykładamy na biszkopty. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje układamy na niej pozostałe biszkopty Mleko skondensowane miksujemy chwilę na najwyższych obrotach, następnie dolewamy stopniowo przestudzone galaretki cytrynowe. Piankę wylewamy na wierzch naszego ciasta. Całość wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny. P.S Do ciasta
Luźna Kuchniapapierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez ok. 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie(...)wlewać do masy jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę cytrynową podgrzewać na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż masa zgęstnieje a na wierzchu pojawią się charakterystyczne "bąbelki". Zdjąć z ognia, schłodzić. Schłodzony sernik wyjąć z tortownicy. Krem cytrynowy równomiernie rozsmarować po całej powierzchni ciasta. Smacznego
maniapieczenia