ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:23/191)

Kruche z rabarbarem 140

kostka masła lub margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia Beza: 1 szklanka cukru 5 białek 1 opakowanie kisielu cytrynowego Masa rabarbarowa : 80 dag łodyg rabarbarowych 1 i 1/2 szklanki cukru ewent. 1 op. cukru waniliowego Przygotowanie : Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i schłodzić w lodówce W tym czasie pokroić w kostkę umyty rabarbar, włożyć do garnka, wsypać cukier

Proste Potrawy
KRUCHE Z WIŚNIAMI 148

Składniki: ciasto: 3 szklanki maki 1/2 szklanka cukru 6 żółtek 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa bezowa: 6białek kisiel - ja dałam cytrynowy szczypta soli 1 szklanka cukru Dodatkowo : drylowane wiśnie ok 1/2 l. słoika Sposób wykonania: Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, margaryny i żółtek zagniotłam ciasto. Podzieliłam na 2 części w proporcjach 2/3 i 1/3. Schłodziłam

Darcia w kuchni
Jabłecznik z kolorowym biszkoptem 328

mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej )  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( użyłam firmy Symbio ) Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry mielonej Sposób przygotowania:Ciasto kruche: Mąkę wysypać na blat, dodać żółtka, margarynę , cukier puder , proszek do pieczenia(...)sztywno. Dodać cukier puder i dalej ubijać. Następnie wlać sok z cytryny, wsypać obie mąki z wymieszanym proszkiem do pieczenia i dalej ubijać. Ciasto podzielić na pół a do jednej części wsypać łyżkę kakao. Masa jabłkowa: Jabłka umyć , obrać i pokroić na cząstki pozbywając się gniazd nasiennych . Wsypać pokrojone jabłuszka do garnka i na małym ogniu je dusić , bez dodatku

Słodkości i nie tylko
Ciasto z pianką i kiwi 179

przygotowania biszkoptu, później masa i pianka.  Przepis na to ciasto znalazłam na   Bon Appetit Małgorzaty , zaś  biszkopt robiłam według   Moich wypieków .  Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej 4 szt kiwi pianka 100 g śmietanki(...)mąką. Przelać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni.  Piec ok. 40 minut, sprawdzić po tym czasie patyczkiem, jak jest suchy wyciągnąć i odstawić do ostygnięcia. Masa - kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem wymieszać. Zostawić do wystudzenia, Pianka - galaretki ugotować w dwóch szklankach wody. Śmietankę ubić

pink envelope
Cytrynowa tarta 262

przesyt. Mimo to zdecydowałem się dzisiaj upiec ciasto. Ciasto całkowicie inne, niż tradycyjne ciasta świąteczne - moja propozycja na dzisiejszy deser, to cytrynowa tarta, która powinna świetnie sprawdzić się również na sylwestrowej imprezie. Przygotowanie ciasta jest dość łatwe, a ciasto zaskakuje orzeźwiającym smakiem i nie jest ciężkie. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej - typ 450, 30 gram mąki(...)uzyskać konsystencję budyniu, który przełożyłem z powrotem do miseczki. Białka dwóch jajek ubiłem na sztywną pianę, którą dodałem do masy cytrynowej. Całość delikatnie mieszałem, aby połączyć pianę z masą, ale nie zniszczyć zanadto struktury piany, dzięki czemu nadzienie ciasta pozostało puszyste. Tak przygotowane nadzienie równomiernie rozprowadziłem na wcześniej podpieczonym cieście. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni

Wyprawy kulinarne
Słonecznikowiec 245

prażony słonecznik 1 opakowanie ziaren słonecznika (200 g) 4 płaskie łyżki zwykłego cukru 1/4 kostki masła (50 g) 200 g mleka skondensowanego słodzonego o smaku krówkowym lub masa krówkowa Na samym początku przygotować budyń. Mleko wlać do rondelka. Połowę szklanki zimnego mleka odlać i rozrobić w nim proszek budyniowy oraz cukier (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Ugotowany budyń ostudzić(...)proszek do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w 180ºC  (aż do zarumienienia ciasta). Upieczony biszkopt ostudzić, a następnie przekroić wzdłuż na dwie części. Spód ciasta nasączyć rozrobionym sokiem cytrynowym. Do zimnego  budyniu dodawać po łyżce miękkiego masła. Cały czas mieszać, na najwyższych obrotach miksera

Ugotować
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 394

śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone 200 g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki cukru pudru (najlepiej trzcinowego) Masa jabłkowa: 10 jabłek 3 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączania ciasta: 1/2 szklanki soku jabłkowego sok z 1/4 cytryny 1 kieliszek wódki (opcjonalnie) Do dekoracji: 1 łyżka kakao 1/2 tabliczki białej czekolady(...)folia dotykała powierzchni. Zapobiegnie to tworzeniu się kożucha. Przygotowanie ciasta (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej): Orzechy, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia wymieszać razem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodać szczyptę soli i wymieszać ze składnikami suchymi. Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej

Trzeci talerz
Keks świąteczny 164

pomarańczowa - 1 opak Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka jaj utrzeć do białości z cukrem, następnie dodawać pokrojone masło i aromat cytrynowy, dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem, przesiać do masy żółtkowej, utrzeć. Bakalie oprószyć mąkę, przełożyć do ciasta, wymieszać. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę, przełożyć do ciasta, ostrożnie wymieszać. Formę keksową o wymiarach

Kuchnia Danusi
Sernik w kruchym cieście. 191

cytrynowej      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy z cukrami, mąką, połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy

Rozpustne gotowanie
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 222

Biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa Prażone jabłka – słoik 900 gram 1 kisiel cytrynowy ( duży ) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy

Smaki Ewy
Leśny mech na bogato - na dzień świętego Patryka 573

łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 1 galaretka agrestowa 2 opakowania śmietan fix Szpinak rozmrażamy i osączamy na sitku z nadmiaru wody. Jajka miksujemy z cukrem, a następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Cały czas miksując. Pod koniec połączyć z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę(...)dzień wcześniej), następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy, aż lekko zacznie tężeć. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fix i tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojoną galaretkę i delikatnie mieszamy. Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanowo galaretkową i posypujemy okruszkami. Przepis dodaję do akcji  Ciasto na niedzielę , gdzie w tym tygodniu królują

Ewusiowe Smaki
Sernik na kruchym spodzie z brzoskwiniami i galaretką. 200

wiaderka ) - 1 szklanka cukru - 5 jajek - 10 dag miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy - aromat cytrynowy Dodatkowo - puszka brzoskwiń - 3 galaretki ( u mnie malinowe ) - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie Składniki na ciasto zagniatam i wkładam do lodówki na ok. pół godziny.  Masa: żółtka oddzielam od białek, do żółtek dodaję cukier i ubijam do puszystości. Następnie dodaję masło

Kuchnia z widokiem na ogród
Jogurtowe ciasto z malinami, jagodami i kruszonką 150

powstały gródki.     Ubijamy jajka z cukrem. Pod koniec ubijania dodajemy jogurt, cukier wanilinowy, startą skórę cytrynową, olej i mieszamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli przesypujemy do przygotowanej masy i chwilę mieszamy. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wykładamy na nie owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni

ChilliJemy
Ciasto marchewkowe z białą polewą 193

minut w 180ºC (aż do suchego patyczka). Ostudzić. Następnie przygotować polewę: serek ubić z cukrem pudrem na jednolitą masę. Na sam koniec wlać sok z cytryny oraz dodać skórkę cytrynową. Wszystko dokładnie połączyć. Gotowa polewa jest dosyć gęsta. Ciasto marchewkowe posmarować polewą i ewentualnie po bokach udekorować drobno posiekanymi orzechami. Schłodzić w lodówce.  Przygotowywanie marchewkowego ciasta Ciasto przed

Ugotować
Keks cytrynowy 155

dodać roztrzepane jajka i zmiksować na najwolniejszych obrotach miksera. Wystudzone masło połączyć ze śmietaną, sokiem z cytryny i ekstraktem cytrynowym. Dodać do masy wraz ze skórką cytrynową. Dokładnie wymieszać. Formę keksową natłuścić i oprószyć bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy

Proponowane wyszukiwania