pieczenia paczka biszkoptów Masa jabłkowa: 1 kg jabłek pół szklanki cukru 2 galaretki cytrynowe 2 białka szczypta soli Masa orzechowa: 20 dag zmielonych orzechów 1 szklanka słodkiej śmietany 1 szklanka cukru 1 kostka masła 2 jajka Do dekoracji: polewa czekoladowa Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia, posiekane masło, żółtka, śmietanę. Zagniatamy ciasto
Salonik smakówcukrem, na mleko sypać kaszę manną, energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy, ostudzić. Masło przełożyć do miski, zmiksować. Do zmiksowanego masła dodawać po łyżce zimnej kaszy, aromat i sok cytrynowy, utrzeć. Podzielić na 2 części Składanie ciasta: Na pierwsze ciasto wyłożyć połowę kremu i połowę powideł śliwkowych. Nakryć drugim ciastem
Kuchnia Danusioleju 3 szklanki mąki +2 łyżki 2 czubate łyżki kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia aromat do ciasta np. cytrynowy Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Żółtka oddzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier i żółtka. Do masy białkowej dodajemy stopniowo, naprzemiennie mąkę, olej i wodę, delikatnie mieszając łyżką. Pod koniec dodajemy aromat
Tagebuch po polskużółtko – 4 szt– cukier – 1 szklanka– mąka – 1 szklanka– aromat waniliowy do ciast – 1 łyżka– herbatniki – ok. 250 – 300 g– banan – 2 szt– galaretka cytrynowa – 1 op* można zastąpić śmietankowymSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cztery szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe, zimne mleko mieszamy z budyniami(...)wlewamy do gotującego się mleka.Ciągle mieszając, gotujemy aż zgęstnieje i powstanie gładka masa bez grudek. Połowę ciastek wykładamy na blachę posmarowaną tłuszczem. Na herbatniki wylewamy gorący krem budyniowy i resztę ciastek na wierzch.Na wystudzone ciasto nakładamy pokrojone w plasterki banany i zalewamy lekko teżejącą galaretką cytrynową.Odstawiamy do lodówki na kilka godzin ( a jeszcze lepiej
Ostra na Słodkomargaryny; 4 żółtka; 100 g cukru pudru; Z podanych składników zagnieść ciasto. Garść ciasta odłożyć na kruszonkę, a resztę wyłożyć do dużej formy (25 cm x 40 cm) wyłożonej papierem pergaminowym i podpiec w temperaturze około 200 o C na jasnozłoty kolor. Masa serowa: 500 g sera białego; 2 jaja; 100 g cukru pudru; 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)cukier waniliowy; skórka otarta z połowy cytryny; kilka kropli aromatu cytrynowego; Ser dwukrotnie zemleć, dokładnie zmiksować z resztą składników, po czym wyłożyć na podpieczone ciasto. Wierzch: 1-1,5 kg wiśni; 1 kisiel wiśniowy; 4 czubate łyżki cukru; 4 białka; Wiśnie wydrylować, odsączyć i wyłożyć na masę serową. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i kisiel
In my kitchencałkowitego ostygnięcia. Masła ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, aż do wyczerpania. ROBIMY MASĘ ŚMIETANOWĄ : Galaretką cytrynową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wlewamy zimną galaretkę. Dobrze miksujemy. SKŁADANIE CIASTA : Z biszkoptów usuwamy papier lub jeśli upiekliśmy jeden kroimy na pół. Blachę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową(...)wkładamy biszkopt. Nasączamy herbatą i wylewamy tężejącą galaretką z brzoskwiniami. Przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy. Biszkopt smarujemy kremem czekoladowym, następnie większą połową masy budyniowej. Biszkopty nasączamy w kawie i w odstępach układamy na masie. Wylewamy tężącą masą śmietanową i wyrównujemy. Chowamy do lodówki do stężenia. Z pomocą drugiej osoby wyciągamy ciasto z blachy i przekładamy na deseczkę
Pani na deserBiałka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej(...)masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Warstwa śmietankowa : Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno. Złożenie ciasta
Opowieści z piekarnikaRoman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 galaretka cytrynowa 4 żółtka Piana : 4 białka 1/4 szklanki cukru 1 galaretka wieloowocowa ( niebieska ) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy(...)wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do nagrzanego do 175 °C piekarnika i pieczemy około 25 minut. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy
Symfonia smakowasera (twarogu wiejskiego) 250 g masła 2 szkl cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier cytrynowy Delecta przyprawa do sernika Delecta 6 jaj otarta skórka z cytryny sok z połowy cytryny 2 garście suszonej żurawiny Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. 3/4 ciasta wykładamy na dno formy (duża tortownica lub blaszka o wym ok 22x33 cm) Ser przekręcamy(...)ziemniaczaną, przyprawę do sernika, otartą skórkę z cytryny i sok z cytryny i stopniowo po łyżce dodajemy ser. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek , dodajemy żurawinę i mieszamy masę dokładnie. Ciasto podpiekamy ok 15 min w temp 180 st. Wykładamy masę serową i dekorujemy resztą ciasta w kratkę lub inne dekoracyjne formy Sernik pieczemy przez godzinę w temp
Gotowanie jest łatwesmaki słony i słodki a kwaśność owoców sprawia że ciasto jest lekkie i orzeźwiające. *blaszka 23*28 cm (16 porcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych (32 sztuki) 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej puszka ananasa 3 kiwi 3 mandarynki wiśnie kandyzowane Blaszkę wyłożyć papierem(...)ognia i wsypać dwie galaretki pomarańczowe, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do wystudzenia. Kilka kawałków ananasa odłożyć do dekoracji, resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło. Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagładką masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę cytrynową i sok z wyciśniętej cytryny oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki tak aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Animelka Blogłyżek) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki masa: 1,5 kg nieobranych bananów (tj. ok. 1 kg obranych bananów) 2 galaretki bananowe lub cytrynowe 1 cukier waniliowy 16 g 1 łyżka soku z cytryny 500 ml śmietany 36% 2 łyżki cukru pudru czekolada do posypania ciasta Wykonanie: Biszkopt: Jajka - oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną(...)ubijając (ubijać aż piana będzie "błyszcząca"). Następnie dodawać pojedynczo żółtka i olej, dalej chwilę ubijać. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć w osobnej misce. Następnie dodać do nich masę z białek i żółtek i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 35-40 min. (najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy jest upieczone). Banany ugniatamy widelcem
IMPRESJA SMAKUnastępnie połączyć z pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na 5-10 min. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać. Zupełnie zimny biszkopt ,rozwinąć posmarować konfiturą k kremem cytrynowym. Ponownie zrolować. odłożyć do lodówki na 2 godz. Polecam również Ciasto czarny las SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę
kgwjanczewoprzygotowania ciasta używamy cytrynowej galaretki, pomyślałam, że jeszcze bardziej podkreślę ten cytrusowy aromat, dodając do ciasta sok z limonki. Ciacho faktycznie jest leciutkie jak puch i pięknie się prezentuje 😊. Ciasto śnieżny puch z limonką Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Składniki Spód i wierzch ciasta: 1 szklanka wiórków kokosowych(...)dodajemy partiami zimną galaretkę cały czas miksując. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno zimną śmietankę. Dodajemy ją do masy serowej delikatnie mieszając szpatułką. Masę wykładamy na kokosowy spód, uważając aby go nie uszkodzić. Tortownicę wkładamy do lodówki. Gdy masa nieco stężeje ciasto posypujemy kokosową posypką, która nam została. Ciasto z powrotem chowamy do lodówki na co najmniej 4 godziny
Kulinarne przygody Gatity