ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:28/191)

Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami 248

pieczenia25 ml soku z cytrynyszczypta soliGlazura:140 g cukru pudrusok z jednej cytrynyodrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie)Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania:Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie po jednej łyżce wsypujemy mąkę, póżniej zmielone migdały, proszek do pieczenia

Słodka Strona
Tort a,la "Leśny mech" 181

olej. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy szpinak i skórkę cytrynową, wszystko mieszamy. Masę przekładamy do  średniej wielkości tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 min  w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Ciasto studzimy, Ścinamy wierzch, i kruszymy go na okruszki. następnie kroimy na połowę. Ciasto ciemne Białka ubijamy

W kuchennym oknie Ewy
Tarta bananowa z kremem śmietankowym 86

ludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo – cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim „tarasie” z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składnikikruche ciasto

Pink Envelope
Drożdżówka z serem 208

najpierw łyżką a następnie ręką lub mikserem. Dodać stopione masło i wyrabiać dalej do całkowitego wchłonięcia. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (około 1 godziny) MASA SEROWA Oddzielić białka od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, żółtkami, skórką cytrynową i olejkiem pomarańczowym. Dodawać porcjami ser, a następnie mąkę i suche rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę

UgotujmyTo.pl
Ciastka francuskie z serem i bananami 153

łyżką mleka Przygotowanie: Ciasto francuskie wyjąć z lodówki 15 - 20 minut wcześniej, aby złapało temperaturę pokojową.  Banana obrać, pokroić w dość cienkie plasterki. Twaróg przełożyć do miseczki, dodać żółtko, budyń i cukier puder. Dokładnie wymieszać, utrzeć łyżką (lub mikserem) na gładką masę. Dodatkowo masę można "uperfumować" ziarenkami wanilii, amaretto, rumem, ekstraktem cytrynowym, pomarańczowym... dowolnie. Mi zależało na naturalnym smaku

Cakes By Kejt
Cytrynowe mini babeczki wielkanocne 159

babkę cytrynową , ale można też je upiec z przepisu   babkę majonezową   lub   pomarańczową babkę . N ajważniejsze, żeby mieć odpowiednią formę, ja piekłam w silikonowej. Cytrynowe mini babeczki wielkanocne Czas przygotowania: 50 minut Proporcje na 12 babeczek  Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 550 20 dag rozpuszczonego masła(...)Wykonanie: Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do silikonowej foremki na mini babeczki i pieczemy około 30 minut

Kulinarne przygody Gatity
Leśny mech.. po raz drugi 171

też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki 1,5 szkl.oleju 1,25 szkl. cukru 5 jaj 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 900 ml śmietanki 30% 2 galaretki o smaku cytrynowym 1 galaretka(...)pokroić w w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić, aż będzie lekko tężeć. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody.Śmietanę dobrze ubić, dodać tężejącą galaretkę i żelatynę, dodać także  pokrojoną zieloną galaretkę. Na spód biszkoptowy wyłożyć połowę [ u mnie więcej niż połowa] masy,  położyć drugą część ciasta i położyć resztę masy śmietanowej.Wierzch

Moje domowe kucharzenie
Tort Koliber w mojej wersji 149

oblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem rozgnieć banany a ananasa posiekaj drobno. Dodaj(...)pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując. Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy i tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. Jeśli twarożek nie jest gęsty dodaj go znacznie mniej, a nawet połowę. Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta

Gotuj Sam!
Ciasto Kubuś 324

kremówki 30%* galaretka cytrynowa * 2 łyżki cukru pudruDodatkowo :* czekolada gorzka * opakowanie ciastek typu Delicje Przygotowanie :Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy, piec około 20 minut na złoty kolor. Odstawić biszkopt do całkowitego wystygnięcia. Sok podgrzewać na wolnym ogniu, dodać proszki budyniowe, mieszać aż się zagotuje. Masę budyniową wylać

Magiczne Życie Marty
Sernik wiedeński 253

posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Nakłuć widelcem. Masa serowa:  1kg półtłustego twarogu,  5 jajek,  cytryna,  1 i 1/3 szklanki cukru,  budyń śmietankowy,  2 krople aromatu cytrynowego,  1/2 łyżeczki proszku

Z miłości do słodkości
Ciasto "Afrodyta" 363

papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.  Składniki na masę: 250 g mielonego sera białego (półtłustego); 4 łyżki cukru pudru; 2 galaretki cytrynowe; 0,5 l śmietany 30%; 1 opakowanie "Śnieżki"; 1 słoik dżemu brzoskwiniowego; Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej(...)tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Ponadto: 70 g masła; 3 łyżki cukru; 100 g wiórków kokosowych; Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu

In my kitchen
Karpatka z kremem cytrynowym 364

oprószamy mąką. Przelewamy porcję ciasta do formy i rozprowadzamy szpatułką.Tak przygotowane ciasto wstawiamy do pieczenia na 30 min.Upieczone i ładnie zarumienione ciasto wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystygnięcia.Czynność powtarzamy z drugą porcją ciasta.PRZYGOTOWANIE kremu cytrynowego:Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok.W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń i dodajemy cukier. Mieszając dodajemy startą skórkę z cytryny(...)budyń zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki.Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło.PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym:Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki

kulinarnyJa
Tarta z lemon curd i cytrynową bezą 155

cukru pudru 80g masła żółtko Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Składniki na cytrynowy krem: Przepis na cytrynowy krem znajdziecie tutaj . Na to ciasto wystarczy zrobić połowę porcji. Wykonanie ciasta: Składniki na ciasto zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. By miało jak najmniejszą styczność z ciepłymi rękami trzeba(...)możemy po prostu nałożyć pianę łyżką. Ciasto włożyć do piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż beza stanie się rumiana. Ciasto po wystudzeniu włożyć do lodówki (na co najmniej 2 godziny). Przepis na ciasto (bez cytrynowego kremu) zaczerpnęłam z bloga: www.domowe-wypieki.pl

Mania Wypiekania
Sernik drezdeński z masą migdałową 166

cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę. W osobnym garnku ubijamy całe jajka z cukrem na krem( ok 10 min), partiami dodajemy mączkę migdałową i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i olejek migdałowy. Formę o wymiarach: 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia.  Ciasto rozwałkowujemy

Mia Cucina Sofieta
Tarta z lemon curd, grejpfrutem i masą marcepanową 128

Jest to zmodyfikowana wersja przepisu na tartę marcepanową, którą znajdziecie tu —>KLIK. Ciasto: 280 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 125 g masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki soku z grejpfruta żółtko Masa marcepanowa: 200 g masy marcepanowej jajko 2 białka Krem cytrynowy lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny(...)miseczce. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki. Sok, który wycieknie do miski, zostawiamy do przygotowania ciasta. Na następny dzień przygotowujemy ciasto. Masło siekamy z mąką i cukrem pudrem. Dodajemy żółtko i sok i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Wykładamy nim spód i boki foremki ( o wymiarach 12 x 35 cm), nakłuwamy widelcem i wkładamy do zamrażarki na około 35 minut

Mienta blog