jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa serowa: 20 dag mielonego twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta
Wanilia i Kardamonmąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 1 duży cukier waniliowy Delecta 1 1/2 szklanki cukru * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3-4 krople aromatu cytrynowego Delecta 1 pełna łyżka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 200-250 g kakaowych herbatników 180-200 g masła Delecta Decorada maczek smak owocowy tutti frutti kawałek margaryny i odrobina kaszy manny do przygotowania formy(...)obrotach miksera. Do drugiej miski wbijamy 4 żółtka, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i aromat, miksujemy. Tak przygotowaną masę jajeczną przekładamy do miski z serową masą. Miksujemy tylko do połączenia składników (! na najmniejszych obrotach miksera). Ciasto przelewamy ostrożnie na ciasteczkowy spód. Sernik wkładamy na środkowy poziom do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Sernik pieczemy
Słodkie okruszkimiejscu.Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta(...)już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko.Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową.Oczywiście kroiłam ją jeszcze ciepłą.... łakomczuch jestem i tyle
Walijskie Pichceniezimno. Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze się udaje, szczerze polecam. Składniki: biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % 4 cytrynowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru posypka 12 łyżek wiórków kokosowych(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy przez ok 25 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem, wlać galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masę wlać na biszkopt, wyrównać
magiczna kuchnia Kasijabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 1 śmietanę 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy
kgwjanczewojajka, 100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu ), 8-12 truskawek. Przygotowanie: Biszkopt(...)brzoskwiniami. Naczynie żaroodporne ( o średnicy: od spodu 13cm, a od góry 17cm ) wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus do naczynia żaroodpornego i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Masa serowa: Galaretkę o smaku cytrynowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Lecz gdy galaretka stygnie należy ją często mieszać. Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Na koniec miksowania
W kuchni u MonikiDziś zapraszam Was na pyszne ciasto z bitą śmietaną. To idealny deser do niedzielnej kawy. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 łyżki octu 2 łyżki kakao Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 1,5 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej Polewa: 1 łyżka margaryny(...)blaszkę o wymiarach 37x35cm. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkoptem wykładam wnętrze miski o średnicy 20cm, lekko dociskając biszkopt do brzegu. Ciasto wystające poza miskę odcinam nożem i odkładam. 3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Masę przekładam do miski wyłożonej biszkoptem
Tradycyjna kuchnia KasiCały czas mieszając, dodawać po 1 żółtku. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i porcjami dodawać do ucieranej masy. Na końcu dodać olej i olejek cytrynowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta. Pozostałą połowę wymieszać z kakao i również wlać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. i piec
Zielona Kuchniaseromakowiec czyli dla lubiących serniki i makowce ciasto idealne. I muszę przyznać, że będzie to pewniak na święta. Ciasto jest łatwe do przygotowania, co prawda jest z gotową masą makową a bakaliami ale podkręciłam smak skórką pomarańczową i cytrynową i ciacho jest smaczne. Może ktoś się skusi i upiecze bo mamy od razu dwa w jednym.rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimięsie -250 gprzyprawa do ryb-1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę. Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną
Kuchnia Danusipszennej 3/4 margaryny 5 łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3 łyżki miodu 1/3 szklanki cukru słoik ulubionego dżemu Z podanych składników (oprócz dżemu) zagniatamy ciasto, które dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy dżemem, a następnie zwijamy rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczmy w 180 st.C(...)mnie cytrynowe 6 jabłek 1/2 szklanki wody Jabłka obieramy i kroimy w plastry, przekładamy do garnka, wlewamy wodę i dusimy aż zaczną się rozpadać, wtedy wsypujemy galaretki i mieszamy aż się rozpuszczą. Studzimy. Złożenie ciasta: ciasto miodowe bez bezy wkładamy do blaszki, w której się piekło i smarujemy połową kremu waniliowego. Układamy roladki i zalewamy je masą jabłkową. Odstawiamy
Cynamonowe szczęścieCiasto na puszysty keks z bakaliami zawsze pięknie wyrasta. Pamiętajcie aby bakalie przed dodaniem do ciasta przesypać lekko mąką – dzięki temu nie opadną na dno podczas pieczenia i równomiernie rozłożą się w całym keksie. Ja nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez tego wypieku, a keksu nie wyobrażam sobie bez miękkiej skórki pomarańczowej. Składniki: 5 jajek 2 szklanki mąki 250 gram(...)Miękkie masło ucieramy na kremową masę z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do ucieranej masy dodajemy po jednym jajku, ciągle ucierając. Dodajemy trawę cytrynową, mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy oprószone mąką bakalie i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Uzywamy formy wedle uznania w mniejszej będzie bardzo wysokie
Życie zaczyna się w kuchnipół szklanki można sobie spokojnie odpuścić. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 1 kostka masła 3 żółtka 1 łyżka śmietany sól Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jaj 1/2 kostki masła 1 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej rodzynki kandyzowana skórka pomarańczowa kandyzowana skórka cytrynowa mieszanka suszonych owoców mango, papaja, ananas(...)Lukier: 1białko 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Mąkę przesiewam, dodaję cukier puder, miękkie masło sól i żółtka. Zagniatam ciasto dodając łyżkę śmietany, zawijam w folię i wkładam do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie wyjmuję, 2/3 ciasta rozwałkowuję i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasteczkowy PotwórNazwałam to ciasto ze względu na ilość białek. Wyszło wilgotne i pyszne. Polałam je rozpuszczoną czekoladą i obsypałam wiórkami z cytrynowej czekolady, Całość wygląda kuszącą i w dodatku smakuje wybornie. Składniki: kostka masła 1.1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki maku ( gotowiec z puszki) 9 szt białek 32 g cukru waniliowego olejek migdałowy(...)mleko 4 łyżki wiórka z czekolady cytrynowej Cukieteria Wykonanie: Schłodzone białka miksuje na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.Dodaje masę makową z bakaliami,mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i na samym końcu rozpuszczone letnie masło.Mieszam łopatką.Formy aluminiowe do pasztetu( 500 ml) smaruje masłem i obsypuje mąką.Ciasto przekładam do foremek tak do 1/2 wysokości foremki
Różowa kuchniagorzka Goplana 60% 100 gram, śmietana gęsta 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba jajka, cukier, aromat cytrynowy, zimne masło mikserem ucierac z 5 minut - masa ma być grudkowata wsypać mąkę krupczatkę, proszek do pieczenia i krótko mikserem zmiksować do połączenia składników na gęste ciasto silkonowa forma do tarty 22 cm - posmarować olejem, rozsmarować ciasto w formie, gęsto poukładać umyte, osuszone
W Mojej Kuchni Lubię