ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:45/191)

śliwki i malinki w ucieranym cieście... 123

sztuk, maliny 20 dag jajka "L", miękka palma, cukier, aromat cytrynowy utrzeć mikserem z 5 minut - masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem utrzeć z 2 minuty tortownica 22 cm - dno wyłozyc papierem do pieczenia, na dnie rozsmarować połowę ciasta i wsypac maliny opłukane i obsypane mąką pszenną na malinach rozsmarować

W Mojej Kuchni Lubię
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 219

gorącą wodą, wysuszyć i zetrzeć skórkę, następnie wycisnąć sok. Część skórki cytrynowej odłożyć do dipu jogurtowego, resztę wmieszać do masy dyniowej. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, następnie wymieszać ze startą dynią. Doprawić solą, pieprzem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry przprawina masę dyniową wyłożyć na przygotowane ciasto. Oliwki przepołowić i rozsypać na placku. Piec około 45 minut pomidorki umyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto brzoskwiniowe na zimno (z serkami homogenizowanymi i galaretką) 159

Ciasto jest lekkie, puszyste i po prostu smakuje rewelacyjnie. Dodatek mleka w proszku sprawia, że masa jest bardziej kremowa i delikatna. Całość doskonale komponuje się z owocami i niezbyt słodką galaretką. Tym spontanicznym wymysłem poczęstowałam moją babcię i miło było patrzeć jak pałaszuje ogromny kawałek - prosząc o dokładkę. Moja rodzina doprasza się o powtórkę! (Tortownica o średnicy 20 cm) Masa(...)Spód i boki tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć herbatnikami maczanymi w galaretce pomarańczowej. Masę rozsmarować na herbatnikach i wstawić do lodówki, aby lekko stężała. Po tym czasie na serniczku ułożyć koleją warstwę ciastek, brzoskwinie pokrojone w plasterki, a całość zalać tężejącą galaretką cytrynową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować wg uznania

Di gotuje
Tradycyjna szarlotka mojej Mamy 163

przekładania "na trzy" moja Mama podpatrzyła u naszej sąsiadki, a masa jabłkowa jest maminego pomysłu. Jak dla mnie - ideał! Zwykle była polewana śmietanowo - cytrynowym lukrem. I mimo, iż jest milion przepisów na szarlotkę, to ja zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu 1 szklanka cukru

Cakes By Kejt
Ciasto Elf 170

Ciasto Elf   Składniki na blaszkę 23 x 32cm:      Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika   Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego   Na masę śmietanową: 1 galaretka cytrynowa 400ml śmietanki kremówki(...)łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie miał złoty kolor). Po wystudzeniu wyjmujemy z formy, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy do formy.   Zielona masa: z 1 litra soku odlewamy 1,5 szklanki. Resztę zagotowujemy

Smak mojej kuchni
Makowiec z białym makiem na kruchym spodzie 153

życiu! Za moment biegnę po kolejne opakowanie białego maku, tego samego makowca planuję upiec na Boże Narodzenie. Jestem w nim zakochana! Jeśli przed udekorowaniem ciasta podprażycie orzechy na suchej patelni to nabiorą niesamowitego aromatu a ciasto dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsze! Do tego celu idealnie nada się patelnia marki #Ambition! Dla moich czytelników mam zniżkę 10% na produkty Ambition(...)szklanki cukru pudru Ponadto: lukier cytrynowy: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka wrzątku, 1/2 szklanki cukru pudru garść posiekanych orzechów włoskich Mak zalewam mlekiem i odstawiam na dobę do lodówki. Następnie gotuję w mleku przez 45 minut, studzę i mielę trzykrotnie lub rozdrabniam blenderem na gładko. Składniki na kruche ciasto zagniatam na jednolitą masę. Ciasto dzielę na dwie części

Mango Papaja
Babeczki cytrynowe z kremem 128

Babeczki idealne dla Nas Babeczek. Smak, który urzeka po pierwszym kęsie. Maślane, puszyste z cytrynowym kremem. Dla fanów kwaskowatych smaków choć nie jest on tak mocno wyczuwalny wręcz przełamuje idealnie słodycz ciasta. Zapraszam... Inspiracja "Moje wypieki"  Składniki na 12 babeczek: 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 115 g masła 3/4 szklanki drobnego(...)utartej na gładko masy dodawać na zmianę mąkę przesianą z proszkiem i śmietanę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do nich nałożyć ciasta do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce. Puszysty krem cytrynowy: 150 g serka mascarpone lub ricotty

Kubki smaku
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 228

mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka ) - 2 białka (które pozostały od kruchego ciasta) - 175 g ksylitolu lub cukru (ja lubię dodawać do sernika ksylitol w połączeniu z cukrem trzcinowym) - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej - 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej (ja daję gotowe skórki Dr. Oetker) - 60-100g ulubionych rodzynek (u mnie jumbo gold(...)skórkami do masy serowej). Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać łyżkami ksylitol (i/lub cukier). Masę z białek dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodałam omączone rodzynki i delikatnie przemieszałam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dodawaniem rodzynek do ciast, następnym razem chyba wyłożę część ciasta, rozsypię rodzynki i zaleję resztą masy serowej. Moje rodzynki bowiem

Smaczne Zdrowe
Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową 177

W tym roku u mnie na Boże Narodzenie jest rolada biszkoptowa o smaku cytrynowym z masą śliwkowo-orzechową. Bardzo ciekawe zestawienie smakowe, więc warto spróbować. Równocześnie

Passions hobbies life
Pączki hiszpańskie 238

mieszam i rozcieram, aż masa będzie gładka, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia.  2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim(...)chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.Smacznego Przepis ten został wyróżniony przez portal ugotuj.to i trafił

UgotujmyTo.pl
Babka jogurtowo – cytrynowa . 325

Bardzo smaczna ,wilgotna ,z cytrynową nutą .Następnego dnia chyba jeszcze lepsza . Właśnie ją próbuję do kawy .Niech będzie ,że na drugie śniadanie .Polecam . Składniki: 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 2 kubeczki cukru 1 kubeczek oleju roślinnego oraz: 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) sok z połowy cytryny i skórka(...)tylko powoli ,po trochu i czekamy aż połączy się z masą . Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą .Piec w 175 stopniach przez około 40 minut .Babkę dowolnie dekorujemy .U mnie lukier cytrynowy . Lukier robimy mieszając cukier puder z sokiem z cytryny

Ladylaura.
Rolada cytrynowa 140

Upiec biszkopt:4 jajka4 łyżki cukru4 "kopiaste" łyżki mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z ukrem, dodać żółtka - ubić na puszystą masę.Dodać makę z proszkiem.Wylać

kolorowotorcikowo
Mazurek cytrynowy z bezami 134

czas zacząć! W tym roku będę miała dla Was przede wszystkim kilka mazurków. Uwielbiam maślane, kruche spody, które za pomocą dodatków można przekształcić w wykwintne ciasta. Dzisiejszy posmarowany jest lekko kwaśnym, orzeźwiającym, domowym kremem cytrynowym (lemon curd) i posypany chrupiącymi, słodkimi bezami, które przełamują smak cytryny. Wygląda pięknie i bardzo słonecznie, idealnie pasuje do pogody w ten weekend. Polecam :) Składniki(...)wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt

Słodkie inspiracje
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 181

miałam ochotę na tę tartę - rabarbar, masa serowa, a wszystko zamknięte w pysznym, kruchym cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość(...)Kruche ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć wielokrotnie widelcem.Z papieru do pieczenia wyciąć okrąg, przykryć ciasto i wsypać suchy groch lub specjalne kamyki do pieczenia.Piec w 200 st. C. przez 15 minut.Wyjąć z piekarnika, usunąć groch i papier.Piec w 200 st. C. kolejne 10 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.Na spód wyłożyć masę rabarbarową.Wszystkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 169

spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki do pieczenia smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto dzielimy na 6 części, rozwałkowujemy, przenosimy do foremek i dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Widelcem nakłuwamy ciasto i pieczemy ok. 10 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Kurki : Kurki oczyszczamy, jeśli są duże to dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni(...)wchłonięty i odparuje. Kurki nabiorą cytrynowego smaku, a dzięki dodaniu sosu sojowego i lubczyku nabiorą słonego smaku. Kurki odstawiamy do przestygnięcia. Masa: Do głębokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mniejsze kawałki sera, pieprz, koperek  i miksujemy na najwyższych obrotach (za pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Masę serowo - jajeczną przelewamy na upieczone ciasto, dodajemy na wierzch kurki, po kilka

Moniki Smakołyki