ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:52/191)

Ciasto marchewkowo orzechowe 229

moich ulubionych orzechów włoskich i włoskiego likieru cytrynowego limoncello. Ciasto wyszło rewelacyjne! No i zdrowe, bo ma mało mąki, dużo orzechów i marchwi. Można bezkarnie wsuwać:) Składniki  4 jajka 250 g mielonych orzechów włoskich 250 g drobno startej marchwi 150g cukru skórka otarta z 1 cytryny łyżka likieru cytrynowego łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli(...)cynamon, sok z cytryny, likier, skórkę cytrynową oraz marchew i orzechy. Wszystko dobrze wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić ze szczyptą soli. Do masy marchewkowo orzechowej dodawać na zmianę trochę piany z białek i mąkę aż do wyczerpania składników. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 50 minut. Ciasto można polukrować: pół szklanki cukru pudru

Kulinarne Inspiracje
BISZKOPT Z MASĄ SEROWĄ I KOKOSEM 213

st.C przez ok 30 min. Po upieczeniu przekroić na pół. Można również upiec dwa oddzielne biszkopty.   Masa serowa:   1/2 kg sera białego zmielonego 5 łyżek cukru pudru 1/2 l śmietany kremówki 1 śmietana Śnieżka 2 galaretki cytrynowe Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody,odstawić do ostudzenia. Ser utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru,dodając połowę tężejącej(...)wymieszać delikatnie.   Kokos smażony: 10 dag wiórków kokosowych 3 łyżki masła 3 łyżki cukru Składniki wymieszać i lekko podsmażyć.   Dodatkowo:   słoik dżemu    Przełożenie ciasta: Biszkopt - masa serowa - biszkopt posmarowany dżemem - kokos smażony    Ciasto oczywiście na dużą blachę gdyż wychodzi dostatecznie wysokie. S.Anastazja w przepisie podała by użyć jasnego dżemu,ale uważam,że ciemniejszy

Niespełnione zdolności kulinarne
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 195

ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe powyjmować z foremek. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.  Kremem wypełnić ostudzone babeczki. Udekorować wg uznania

Di gotuje
Jabłecznik królewski z pianką 216

też całkowicie pominąć 2 galaretki cytrynowe lub inne (proszek) Masa: 400 ml mleka 2 śnieżki 1 galaretka rozpuszczona w 1/2 szklanki wrzątku, ostudzona Sposób wykonania: 1. Z podanych składników przygotować biszkopt: białka ubić z solą, dodać cukier, następnie żółtka, a potem proszek z mąką. Na koniec dodać 2 łyżki oleju i delikatnie zamieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem

Kuchnia domowa Ani
Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem 119

śliwki) orzechy włoskie około 10szt. WYKONANIE: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem. W następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Kruche ciasteczka z orzeszkami i pistacjami 155

szklanka cukru 1 łyżeczka esencji zapachowej (cytrynowa) 1 duże jajko ponadto: - orzeszki ziemne - pistacje Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni C, blachę wykładamy papierem. W misce mieszamy sypkie składniki, w drugiej misce ucieramy masło, cukier i esencję, na kremową masę. Dodajemy jajo mieszamy. Stopniowo dodajemy sypkie aż do otrzymania miękkiego ciasta. Ugniatamy porcje w małe kulki i lekko spłaszczamy

SMYKWKUCHNI
Mazurek orzechowy S. Anastazji 155

tego pysznego orzechowego mazurka. Dekoracje można zrobić dowolną. Ja posypałam posypką cukrową. Polecam również mazurka cytrynowego  oraz mazurka chałwowego Ciasto 200 g masła 200 g cukru 200 g mąki pszennej 8 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać

O kuchni z uczuciem
Sernik na kakaowym spodzie z brzoskwiniami. 262

jajko około 5 łyżek mleka      Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, a następnie dodajemy zimne, posiekane masło i rozcieramy palcami do uzyskania drobnej kruszonki. Teraz dodajemy jajko i tyle mleka, by zagnieść gładkie ciasto. Chłodzimy około 30 minut. MASA SEROWA: 500 g trzykrotnie zmielonego twarogu 75 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (proszek

Rozpustne gotowanie
Herbaciana Babka 161

formy cukier puder do obsypania Wykonanie: Zaparz herbatę. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy olejek cytrynowy, sól  oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie dodajemy żółtka. Wyrabiając ciasto wlewaj powoli ostudzoną herbatę. Ja mieszam ciasto ręcznie :). Kiedy uzyskamy jednolitą lejącą się masę wylewamy nasze ciasto na wcześniej wysmarowana i obsypaną bułką tarą formę bo babek (mała). Wstawiamy

W Moim Magicznym Domu
PLACUSZKI OWSIANO - BANANOWE 123

Płatki owsiane zmielić na mąkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać na gładka masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka. Niewielką ilość ciasta nakładać na rozgrzaną i delikatnie natłuszczoną patelnię. Placuszki smażyć z obu stron. Swoja wersję podałam z dżemem cytrynowym

Kuchnia w opałach
Brazylijskie ciasto pomarańczowe 261

kolejce jest mąka, proszek do pieczenia i  na samym końcu sok z pomarańczy.Wlewamy masę do foremki i pieczemy godzinę w piekarniku (elektrycznym) w temperaturze 150C. Ponieważ ciasto jest z sokiem z pomarańczy jego konsystencja nie będzie przypominała naszej babki piaskowej czy cytrynowej. Ciasto pomarańczowe to ciasto "zakalcowate".Upieczone ciasto wykładamy z formy na paterę na ciasto. A teraz

Smaki Brazylii
Binenstich mit Apfelfülung 169

przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może się wydawać,że ciasto się owarzyło.Zagniatać dalej,ciasto wchłonie całe masło,stanie się sprężyste i błyszczące.Przykryć misę folią i odstawić do podwojenia objętości.wyrośniete ciasto rozwałkować na blacie lekko posypanym mąką na wielkość i kształt blaszki.Powinno być równej grubości.Ułożyć w foremce wyłożonej papierem(...)rondlu podgrzać 2 łyżki cukru z sokiem cytrynowym,dołożyć jabłka.Pogotować kilka minut.Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z mała ilością wody i wmieszać do masy jabłkowej.Odstawić do wystudzenia.Przestudzoną zblendować na gładki musprzygotowanie polewy-W rondelku umieścic masło,cukier,miód i mleko i roztopic Wmieszać płatki migdałowe do otrzymania jednolitej masyna napuszonym cieście równomiernie rozłożyć polewę migdałową i piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżowa strucla z makiem 265

dwie części. Wałkować ciasto w formie prostokąta, nakładać mak i ciasno zwijać. Uformowaną struclę wkładamy do foremki, smarujemy rozmąconym białkiem i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piec ok 50 minut w tem 180C.  Masa makowa: 50 dag suchego maku 10 dag masła 3/4 szklanki cukru kryształu 1/2 płynnego miodu 3 jajka bakalie skórka cytrynowa kandyzowana olejek migdałowy  Różne wzory

Apetyczna babeczka
Babka majonezowa 202

sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Proste ciasto ze śliwkami 212

syropie (ok. 200 g)1 op. galaretki (ja użyłam cytrynowej)Przepis:Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy

Emcia Pichci