ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:61/191)

Delikatny placek cytrynowy z serkiem mascarpone 129

Wszystko razem jeszcze raz dokładnie ucieramy. Mąkę przesiewamy z sodą do maślano-serowej masy cytrynowej, dosypujemy szczyptę soli. Białka ubijamy ze szczyptą sody na sztywną pianę, po czym miksujemy z cukrem kryształem. Część maślaną z mąką i tę białkową delikatnie razem mieszamy, starając się zachować puszystość ciasta. Przekładamy ją do sporej, wysmarowanej okrągłej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Kuchenna Kontrrewolucya
Z JABŁKAMI -KIBINAJ 191

cukru waniliowego - 5 łyżeczki cukru trzcinowego (najlepiej według własnych upodobań), - łyżeczki startej skórki cytrynowej Sypkie składniki wymieszać i obsypać nimi pokrojone jabłka. WYKONANIE Ciasto: Mąkę zmieszać z solą. Dodać masło. Rozgnieść je rękoma z mąką. W oddzielnej misce rozbełtać jajka, następnie dodać do nich śmietanę. Powstałą masę wlać do mąki z masłem. Potem dodać drożdże z ksylitolem (lub cukrem) rozpuszczone

w mojej kuchni
Migdałowy makowiec 210

cukier puder,sok cytrynowy,wrzątek) Dzień wcześniej szykujemy masę makową. Zagotowujemy mleko, wsypujemy mak, gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę z drobnym sitkiem. Dodajemy mielone migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy(...)następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki, dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę (lub masło). Do miski z mąką przecieramy przez sito 2 gotowane żółtka oraz dodajemy 4 surowe – wyrabiamy ciasto

mojewypiekiinietylko
Kule śniegowe ( pączki ptysiowe ) 865

jednym jajku, nie przerywając miksowania. Miksować, aż masa zgęstnieje. Z gotowej masy formować kulki  wielkości orzecha włoskiego.Kulki układać na ściereczce. W rondelku rozgrzać tłuszcz. Zrobić próbę temperatury - wrzucając jedną kulkę ciasta. Kulki smażyć na złoty kolor.Przygotować lukier.Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i wodą. Jeśli jest za gęsty dodać więcej wody.Każdą kulkę maczać

kolorowotorcikowo
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem sernikowym, czyli z twarożkiem i rodzynkami :) 185

Ciasto: 5 szklanek mąki (+1 do podsypania) 2/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1 ½ szklanki mleka 1 jajko 1 żółtko Masa serowa: ½ kg twarogu (tłustego lub półtłustego) ½ szklanki cukru 1 duże opakowanie cukru waniliowego 3 żółtka 1 łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Kilka kropli aromatu cytrynowego lub pomarańczowego 1/3 szklanki(...)mące robimy dołek, do którego wlewamy resztę mleka, oliwę, dodajemy cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ręką lub widelcem(ja na początek zawsze używam widelca :) Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Teraz jest pora na przyrządzenie nadzienia, a więc masy sernikowej :) Twaróg miksujemy z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, proszkiem budyniowym i aromatem. Rodzynki

Smakowy Raj
Kostka sernikowa z brzoskwiniami i galaretką - na zimno 389

Kolejny sernik na zimno. Ostatnio spodobała mi się ta forma ciast i prawie w każdym tygodniu pojawia się inna wersja na naszym stole. Dziś delikatny sernik z kawałkami brzoskwiń i galaretką cytrynową dla przełamania smaku. Orzeźwiający i przywołujący lato sernik na zimno. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 450g jogurtu brzoskwiniowego (może być z kawałkami owoców) 100g cukru brzoskwinie z puszki(...)biszkoptami, galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 0,7l gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Ser biały, jogurty oraz cukier miksujemy na gładką masę. Dodajemy ostudzoną żelatynę, miksujemy aż płyn połączy się z masą serową. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, odsączamy i kroimy w kostkę, dodajemy do masy serowej, mieszamy lub delikatnie miksujemy.  Masę serową wlewamy powoli do tortownicy, wstawiamy ciasto do lodówki

Gotowanie i blogowanie
Zebra buraczana 122

kwaśnej śmietany, 1 aromat cytrynowy, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem.  Masło utrzeć z cukrem , dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy razem ze śmietaną i jeszcze raz dokładnie utrzeć.  Foremkę keksówkę posmarować tłuszczem, posypać wiórkami a ciasto podzielić na dwie części

Tradycyjna Kuchnia
Babka wielkanocna ucierana z cytrynową nutą 158

kandyzowanej skórki cytrynowej sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 6 jajek 10 dag rodzynek Polewa: 1/2 kostki masła 6 łyżki cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Masło ucieram z cukrem na puch, dodaję olej i ponownie ucieram na gładką masę. Dodaję żółtka, potem sok z cytryny i kandyzowaną skórkę. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i wsypuję do masy. Wszystko dokładnie mieszam(...)końcu ubijam białka na sztywną pianę, daję do ciasta i łączę ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Do ciasta wsypuję rodzynki, delikatnie przemieszam i przekładam do formy z kominkiem. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 45 min. Po upieczeniu wystudzoną babkę smaruję polewą czekoladową, której składniki podgrzewam na małym ogniu, aż połączą się ze sobą

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto cytrynowe z makiem 236

stwierdzić jeden z testerów moich wypieków. Na szczęście po spróbowaniu zmienił zdanie, ciasto jest mocno cytrynowe i do tego wilgotne. (Jeżeli czegoś nie lubię to właśnie suchych ciast dlatego ratuję się jak mogę przy pieczeniu aby ciasta były jak najbardziej wilgotne, nawet biszkopty) Ogólnie ciasto zostało ocenione na smaczne i zniknęło dosyć szybko. No i czego chcieć więcej(...)zostawiamy do ostygnięcia. Masę jajeczną miksujemy dalej i pomału dodajemy po łyżce przesiane wcześniej mąki. Następnie wlewamy ostudzone masło, mak  oraz sok z cytryn i startą skórkę. Gotowe ciasto przelewamy do formy i pieczemy około 45 minut w 170 stopniach. Gdy wystygnie można je posypać cukrem pudrem, lukrem lub jeśli ktoś lubi wypieki mocno cytrynowe polecam lemon curd. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
JABŁECZK IDEALNY 80kcal 206

SKŁADNIKI NA CIASTO: - puszka BIAŁEJ FASOLI (240g) (możecie zastąpić inną) - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (140g) (dostępny w Biedronce, możecie zastąpić innym) -2 jajka - miód 30g SKŁADNIKI NA MASĘ JABŁKOWĄ: -500g startego jabłka -cynamon (ile lubicie:D) - galaretka (ja zrobiłam swoją z herbaty owocowej 5 piramidek  i 45-50g żelatyny) jeśli zrobicie ze zwykłej, cytrynowej DODAJCIE(...)Trzemy na tarce. 3) Przyprawiamy cynamonem. 4) ODSTAWIAMY ją w sitku, by sok spłynął. WYKONANIE CIASTO: Rozgrzewamy piekarnik do 180* 1) Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą. 2) Oddzielamy białka od żółtek. 3) Opłukaną fasolę dodajemy do jogurtu, miodu, żółtek. BLENDUJEMY NA GŁADKĄ MASĘ. 4) Białka ubijamy razem ze szczyptą sody oczyszczonej. 5) Białka i masę ostrożnie ale dokładnie mieszamy

fitolarun.blogspot.com
Ciasto cytrynowe 165

świecie ciasto cytrynowe. Przygotowanie i wymieszanie wszystkich składników to nie więcej niż 10 minut, do tego ok. godziny pieczenia i pyszne ciacho wjeżdża na stół :) Lekko cytrusowy smak ciasta dodatkowo podkreśliłam cytrynowym lukrem i skórką startą z tegoż owocu. Bardzo smaczne, wprost stworzone do popołudniowej herbaty :) Przepis pochodzi z opakowania margaryny „Kasia”. Składniki: 340 g mąki pszennej 250 g miękkiej(...)bułką tartą. Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni (patyczkiem sprawdzamy stan upieczenia). Gdy ciasto jest już upieczone wyjmujemy je z formy i studzimy. Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą sok wyciśnięty z cytryny wraz kilkoma łyżkami cukru pudru (do pożądanej konsystencji). Dodatkowo dekorujemy cytrynową skórką. Smacznego

MyCookBook.pl
Brzoskwiniowe ptasie mleczko 487

pieczenia :) Takie ciasto i chłodnik w jednym - tym razem z brzoskwiniami. Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Dno tortownicy ściśle wyłożyć biszkoptami, w miejscach gdzie wystąpiły odstępny najlepiej wkruszyć kilka ciastek (fot.1). Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. Kiedy zacznie tężeć, wymieszać z serkami homogenizowanymi. Połowę brzoskwiń pokroić w kostkę i dodać do masy serowej (fot.2(...)ubić z cukrem pudrem, dodać żelatynę, wymieszać (fot.3) i wylać na masę serową. Pozostałe brzoskwinie pokroić na paski i rozłożyć na masie śmietanowej. Teraz należy przygotować galaretkę pomarańczową i poczekać, aż zacznie tężeć. Zalać nią brzoskwinie (fot.4). Schłodzić ciasto w lodówce, aż do momentu kiedy galaretka pomarańczowa dobrze zastygnie

Świat Ciasta
Babka herbaciana z bakaliami 221

dekoracji: lukier i skórka pomarańczowa lub cytrynowa opcjonalnie 2-3 łyżki konfitur lub miękkiego dżemu np. truskawkowego lub śliwkowego *** zaparzyłam herbatę z jednej saszetki, ale wynika to stąd, że herbaty Richmont są pakowane po 6 gramów czyli średnio 3 razy więcej niż inne. Przygotowanie Na około 2 godziny przed planowanym przygotowaniem ciasta zaparzyć mocną herbatę, a rodzynki namoczyć w alkoholu(...)wymieszać łyżką. Masę przelać do foremki posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu, tylko góra - dół) i piec około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na kilkanaście minut do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy  i wystudzić na kratce. Gotowe, chłodne już ciasto ozdobić lukrem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto serowo-cytrynowe 266

cukru 150 g margaryny 250 g mąki 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 kisiel cytrynowy 250 g serka homogenizowanego 1 cukier wanilinowy skorka starta z 1 cytryny sok z połowy cytryny Przygotowanie Jajka ubić z cukrem na pulchną masę, dodać miękką margarynę, zmiksować.  Mąkę wymieszać z kisielem i proszkiem do pieczenia. Ciągle mieszając, wsypywać po łyżce przygotowaną(...)mieszankę z mąki. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pyszne ciasto migdałowe z piankową masą i musem morelowym 168

jajka ¼   szklanki mleczka kokosowego           Składniki na piankową   masę: 500 g serków śmietankowych   Philadelphia 200 g serka „mój ulubiony” 100 miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru ¼ szklanki kremówki (30%) (brak na zdjęciu) 2 opakowania galaretki cytrynowej 1 szklanka gorącej   wody      Składniki na krem morelowy: 500 g moreli(...)pozostałymi składnikami. Na koniec wlałam mleczko kokosowe i wymieszałam szpatułką. Ciasto przelałam do tortownicy (26 cm) i wstawiłam do piekarnika na około 30 minut. Kiedy wierzch ciasta nabrał złocistego koloru sprawdziłam patyczkiem. Przestudzone wyjęłam z foremki i zostawiłam na kratce do całkowitego wystudzenia. Czas zająć się piankową masą. Dwie galaretki rozpuściłam w gorącej wodzie. Kremówkę ubiłam na puch. Masło zmiksowałam

Kuchnia u Krysi