Ciasto Cytrynek 18. Zemsta teściowej 20. Ciasto krówka 21. Ciasto Kubanka 22. Ciasto Rafaello 2 23. Sernik składany 24. Kruche ciasto z jagodami i budyniowa pianką 25. Ciasto Latte Macchiato 26. Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami 27. Ciasto a'la tiramisu(...)pyszną masą 33. Rolada z likierem kawowym 34. Sernik biskupi 35. Ciasto kawowo - biszkoptowe 36. Ciasto pyszne 37. Snickers według Siostry Anastazji 38. Wiśniowa fantazja 39. Ciasto kawowo - śmietankowe 40. Rolada z jabłkami 41. Ciasto biszkoptowe z galaretkami 43. Ciasto gargamel 44. Sernik
kruche babeczkiSzybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa są o niebo lepsze. Polecam. Składniki: 250 g margaryny 1 i 1/3 szklanki cukru 5 jajek(...)szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli skórka otarta z dużej cytryny Lukier: sok z cytryny cukier puder Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy
My simple kitchenjedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)delikatnie, ale dokładnie wymieszać. 4. Masę przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi
Kuchnia domowa Anicytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków na mrożonki i wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy tyle, ile nam potrzeba. Ciasto(...)ćwiartki. Na patelnię wsypujemy 3 łyżki brązowego cukru, wlewamy 3 łyżki wody, mieszamy do chwili, aż cukier się dokładnie rozpuści i masa zacznie gęstnieć. Dodajemy masło oraz pokrojone śliwki. Smażymy mieszając, aż śliwki lekko zmiękną. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 200ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do 250 ml śmietany dodajemy
mojewypiekiinietylkodowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy WYKONANIE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo żółtka i cukier. Na koniec mąka i proszek, wymieszać delikatnie. Piec w prostokątnej formie ok 25 min w 180 C.Ostudzić. Masa biszkoptowa, już gotowa(...)ugotować , ostudzić. mMargarynę utrzeć z cukrem dodawać budyń, ucierać. margaryna utarta z cukrem budyń do masy Do masy wlać olejek waniliowy.( Ja do swojej dodałam łyżkę syropu miętowego, dla uzyskania koloru). Gotowa masa Tak przygotowaną masę wylewamy na jabłka.Na wierzch ciasta polewa czekoladowa . Dowolna. Gotowe SMACZNEGO Zarabiaj w prosty sposób
W kuchennym oknie Ewyspód: - 130g herbatników- 70g masła Składniki na masę: (powinny mieć temperaturę pokojową)- 400g jogurtu greckiego- 500g serka mascarpone- 200g creme fraiche (30%)- szklanka drobnego cukru- 5 jaj- 2 budynie waniliowe bez cukru- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii- szczypta soli waniliowej Dodatkowo: - 3 owoce marakui (passion fruit)- 1/2 galaretki cytrynowej- 125 ml wrzątku do galaretki Sernik będzie pieczony(...)tortownicę wkładamy do dużego worka do pieczenia, zabezpieczamy mocną nicią, aby się nie zsuwał, a nadmiar folii odcinamy. Musimy również przygotować dużą, szczelną blaszkę, do której wstawimy tortownicę z ciastem i wlejemy wrzątek. Na spód sernika - miksujemy herbatniki w blenderze (dałam pomieszane gatunki, takie jak na zdjęciu – byle było 130g). Masło topimy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników
mojewypiekiinietylkoczekoladowe ciasto z masą także czekoladową, posmarowany dżemem i polany polewą. Chyba więcej nie muszę niczego dodawać. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia:) Składniki: 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 opakowanie galaretki cytrynowej 1 kostka(...)jednym żółtku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia i kakao i dodaję do masy jajecznej. Białka wyjmuję z lodówki, za pomocą rózgi do piany ponownie ubijam, aż po wyjęciu rózgi pozostanie na jej końcu szpic z piany, który nie spada. Dodaję ubite białka do ciasta i łącze ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto przekładam do blaszki o wymiarach
Ciasteczkowy PotwórJeśli użyjecie lukru lub polewy, ciasto dłużej pozostanie świeże. Ale kto by się tym martwił, skoro jest tak pyszne, że szybko znika ze stołu. Ciasto możemy aromatyzować sokiem z cytryny i dodatkiem startej skórki cytrynowej. Drukuj Babka piaskowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jajka 2/3 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej kilka kropel ulubionego aromatu(...)gładką i puszystą masę. W rondelku rozpuszczamy masło i pozostawiamy do ostygnięcia. Oba rodzaje mąki przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz i kilka kropel aromatu. Od ciasta odlać ok 1/3 masy, do której dodać kakao i mleko. Zmiksować. Bo nasmarowanej tłuszczem blaszki wlać połowę jasnego ciasta. Na to wylewamy ciastko kakaowe
Mieszam w Garnkugładkiej masy. 2 łyżki odłożyć na później (na lukier). Dodać do masy cukier waniliowy, cynamon, skórkę cytrynową i połowę migdałów. Wymieszać mikserem na niskich obrotach. Dodać drugą połowę migdałów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Uformować z ciasta kulę. Jeśli jest zbyt luźne dodać więcej mielonych migdałów i jeszcze schłodzić
zadanie-gotowanieroztopioną margarynę,sól,3 łyżki letniej wody,resztę cukru oraz skórkę cytrynową.Zagniatamy ciast na blacie,wyrabiamy,formujemy kulę i przykrywamy ściereczką,zostawiamy do wyrośnięcia. Skórkę pomarańczową mieszamy z migdałami i rodzynkami(pół na pół)z żurawinami,dodajemy cukier puder,masło oraz cynamon.Mieszamy.Ciasto wałkujemy na prostokąt,smarujemy masą bakaliową i od dłuższego brzegu zwijamy w rulon.Kroimy w 1.5 cm .plastry
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitruskawkową i bitą śmietaną IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe k ruche ciasto z truskawkami i rabarbarem ESMERALDA ZE SMAKIEM - Ciasto truskawkowo-czekoladowe SMAKI MOJEGO DOMU - Migdałowe miffinki z truskawkami MOJE WYPIEKI I NIE TYLKO... - Truskawkowiec RÓŻOWA KUCHNIA - Ciasto cytrynowe z truskawkami KUCHNIA MNIAM - Tort Pavlova z pieczonymi
Grunt to przepis!połowy puszki kajmaku. Świetnie się to skomponowało z resztą ciasta Save Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homgeniozowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki
zjem to blog kulinarnymasła aromat waniliowy 1 łyżka wódki ( najlepiej limonki-wódka cytrynowa ) cukier puder olej do smażenia ( polecam arachidowy ) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przesiać mąkę, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia następnie szczyptę soli, rozmącone jajka, łyżkę wódki, cukier, miękie masło aromat waniliowy i wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować kulę, owinąć folią spożwczą. Zostawić ciasto w temperaturze pokojowej na pół godziny
zielonacukinkacukier – 1 szklanka* żółtka – 8 szt* białka – 8 szt* olejek cytrynowy do ciast – 1 op* brzoskwinie – 1 puszka* budyń waniliowy – 2 opakowaniaBEZA:* białko – 4 szt* cukier puder – 8 łyżekDODATKOWO:* brzoskwinie – 2 szt* śmietana 36% – 150 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.Dodajemy zmielony
Ostra na Słodkocytryny 3 łyżki migdałów w płatkach listki melisy Wykonanie. Zagnieść ciasto, i wyłożyć na blaszkę 25 x 30 cm. Posmarować marmoladą i posypać suszoną żurawiną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Białka ubić na pianę, dodając sok cytrynowy. Białka połączyć delikatnie z żółtkami i masę wyłożyć na żurawiny. Wierzch posypać płatkami migdałów. Piec w temp.180 stop
Kulinarny karnet Christophera