ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:71/191)

Babka waniliowa z cytrynową skórką (najprostsza). 167

cytryny i startą skórkę cytrynową. Masło lub margarynę roztapiamy i studzimy.  2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy powoli roztopiony tłuszcz i mieszamy do całkowitego połączenia. Na końcu dodajemy glukozę. 3. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Wlewamy masę. Ciasto pieczemy w 170 st C przez 60 minut

vaniliowoczekoladowa
Ciasto Jamajka 182

popularne ostatnio, pyszne i proste w wykonaniu ciasto, które z pewnością zachwyci Waszych domowników i gości :) Delikatne, niezbyt słodkie i bardzo ładnie prezentuje się na stole. Najważniejsze, by do ciast użyć dojrzałych, żółtych bananów, z nimi smakuje ono najlepiej :) Bardzo polecam! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)łyżki cukru pudru + 2 galaretki cytrynowe 1/2 słoiczka dżemu brzoskwiniowego 5 długich bananów sok z 1 cytryny 75 g gorzkiej czekolady Jajka ubijać z cukrem przez około 5-6 minut, na jasną i puszystą masę. Dodać wodę i olej, jeszcze chwilę miksować. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do masy jajecznej, zmiksować, tylko do połączenia składników

Domowa cukiernia Ewy
Dolnośląska Skandynawia 145

niej tutaj ). Dziś można je dostać w wielu miejscach. Oczywiście zawsze chciałam zrobić je sama. Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki(...)masę i zostawiamy do wyrośnięcia na co najmniej pół godziny. W między czasie przygotowujemy nadzienie- płatki ucieramy z cukrem i kwaskiem aż się rozdrobnią, dodajemy miękkie masło i palcami wrabiamy je w różany cukier. Taki róż to chyba każdy lubi:)  Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto

les mirabelles
kruszonka orzechowa na dyni korzenno-kisielowej na ucieranym cieście... 133

cytrynowy 1 opakowanie, cukier 4 łyżki dynię pokroić w kostki, do garnka wlać wodę i dusić mieszając z 8 minut, najlepiej do odparowania wody na średnim ogniu, do wystudzonej zimnej dyni wsypać przyprawę korzenną, cukier, kisiel i wymieszać jajka, cukier, miękką margarynę mikserem utrzeć z 3 minuty, masa będzie "zważona", wsypac mąkę z proszkiem i utrzeć dość gęste ciasto forma

W Mojej Kuchni Lubię
Pastéis de nata- portugalskie ciasteczka 164

razem już ciaśniejszy. Pokroić na 12 równych części. Formę na muffiny (u mnie silikonowa) wysmarować masłem. Każdą część ciasta francuskiego spłaszczyć w dłoniach i wylepić nimi wgłębienia foremek. Krem: Połowę ilości mleka zagotować w garnuszku razem ze skórką cytrynową i laską cynamonu.  W reszcie mleka rozprowadzić mąkę tak, by nie było grudek. Wlać do gotującego się mleka. Cały czas(...)się rozpuści. Wlać strumieniem do mlecznej masy, energicznie mieszać. Żółtka roztrzepać w misce, również strumyczkiem wlać do gorącej masy nieustannie mieszając. Całość przelać przez sitko, by pozbyć się grudek, cynamonu i skórki z cytryny. Tak przygotowaną masę przelać do foremek z ciastem pozostawiając mały odstęp od górnej krawędzi. Piec w 250 st.C przez ok. 17 minut. Ciasteczka powinny się lekko

Nastoletnie Wypiekanie
jabłecznik z bitą śmietaną 171

delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę jabłkową: 2000 g jabłek 2 galaretki cytrynowe ( ja użyłam 1 cytrynową + 1 brzoskwiniową) ok. 130 mi wody wykonanie

Domowy Smak Jedzenia
Krajanka orzechowa! 350

ustach miesza się smak lekko wilgotnego, orzechowego spodu i pysznej, cytrynowo - jajecznej polewy. Składniki na ciasto: 180g mąki pszennej typu 650 (mąka krupczatka) 200g mielonych orzechów włoskich 250g masła w temp. pokojowej 200g cukru pudru 5 białek jaj kurzych Sposób wykonania: Masło ucieramy z cukrem pudrem, na puszystą masę. Dodajemy mielone orzechy włoskie i mąkę krupczatkę. W osobnej misce ubijamy

Kuchnia Pani Wiosny
Cytrynowe ciasteczka Sansy 135

kryształu 1 jajko 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka solu cytrynowego 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka lemon curd Przygotowanie: Masło zmiskować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajko, zmiksować. Do masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę.  Z ciasta urywać

Cakes By Kejt
Mazurek cytrynowy 336

stopni, piec przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia - upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia   KREM CYTRYNOWY - do rondelka wbić jajka, dodać sok i skórkę z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając - do ciepłej mieszanki dodawać po kawałku zimne masło, cały czas mieszać, gdyż masa zacznie dość szybko gęstnieć i może przywierać do dna - podgrzewać

Smakołyki Bereniki
Rozetki cytrynowo-tymiankowe 113

miski wsypujemy cukier dodajemy miękkie masło i ucieramy na gładką masę, następnie dodajemy jaja, wkraplamy sok z cytryny i dalej miksujemy.Do drugiej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, wsypujemy szczyptę soli, dorzucamy tymianek, ścieramy skórkę cytrynową i wszystko mieszamy.Do płynnych składników wsypujemy suchą mieszankę i mieszamy. Ciasto przekładamy do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskamy na blaszkę wyłożoną

Słodkie Przyjemności
Jesienne ciasto owocowe. 175

łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami ziemnymi. Składniki na ciasto dobrze utrzeć mikserem na pulchną masę i zalać nią owoce. Jeżeli masa nie przykryje wszystkich owoców

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto pyzie siostry Anastazji 333

święta. Na obecną chwilę w lodówce mam ciasto bez bitej śmietany. Spróbowałam i w takim stanie jest już rewelacyjne. Jeszcze zdecyduję czy zaszaleje z bitą śmietaną.       Składniki : Biszkopt : * 3 jajka * pół szklanki cukru * szklanka mąki pszennej  * łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa : * kg jabłek * galaretka cytrynowa * łyżka masła  Masa jogurtowa : * litr jogurtu owocowego - u mnie

Magiczne Życie Marty
Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru 264

ciasta możecie wykorzystać inne jabłka i z pewnością wyjdzie pysznie ;) Pełnoziarniste ciasto orkiszowe z jabłkami bez cukru foremka 21 x 27 cm 230 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 120 g ksylitolu  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka szczypta soli 80 g oliwy  1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego skórka otarta z 1 cytryny 125 ml mleka ok. 10 niewielkich(...)drugiej misce umieścić jajka, ekstrakt, skórkę z cytryny, oliwę i mleko – również wymieszać. Do mokrych składników wsypywać stopniowo suche i całość połączyć rózgą kuchenną, dodać pokrojone w kostkę jabłka. Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). inspiracja

FitKot
Jabłecznik z śmietankową pianką 178

galaretki cytrynowe 2 szkl. wody pianka śmietankowa:  500 ml śmietanki tortowej 36% 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią 3 łyżeczki żelatyny 30 ml wody poncz: sok z 1/2 limonki 50 ml wody Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier i żółtka. Ubić na puszystą masę,dodać mąkę przesianą z proszkiem,delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na blaszkę ( użyłam

Kolorowa kuchnia Elki
Babka dyniowo-cytrynowa 142

Ciekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :) SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka)   240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej  2 duże jajka 120 g cukru  150 g masła 130 g puree z dyni   2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka(...)puszystą masę, dodać puree z dyni, rozpuszczone masło i ekstrakt waniliowy, zmiksować. 3 . Dodać obie mąki, proszek do pieczenia, sodę i startą skórkę z cytryny. Ponowanie zmiksować do połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.  Lukier cytrynowy

Kto ugości moich gości?