ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:80/191)

Kakaowa rolada z jabłkami 161

łyżki kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 16g cukru waniliowego Jabłka: 4 jabłka pół opakowania galaretki cytrynowej cukier do smaku Dodatkowo: cukier puder do posypania Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy, aż masa stanie się lekko błyszcząca. Dodajemy żółtka i miksujemy. Następnie przesiewamy obie mąki i kakao. Mieszamy do połączenia(...)składników. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Blachę o wymiarach 28x34cm (użyłam tej z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wyrównujemy i pieczemy przez 8 minut. Po wyjęciu przekładamy biszkopt na ścierkę, zdejmujemy delikatnie papier do pieczenia i zwijamy ciasto, wzdłuż dłuższego boku w roladę. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na małym ogniu

Czerwona Porzeczka
Ciasto Kubuś 4186

marchwi i owoców. Ciasto KubuśSkładniki:masa kubusiowa 1 duża butelka soku Kubuś (marchew + owoce)150g masła3 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru3 łyżki cukrumasa śmietankowa500ml śmietanki 30%0,5 szklanki cukru pudru1 małe opakowanie cukru wanilinowego3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody + 150-200ml gorącej wody10 herbatników na spód1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 350ml gorącej wody(...)puder, ubić, dodać mocno przestudzoną żelatynę i delikatnie wymieszać- masę śmietankową wyłożyć na przestudzoną masę kubusiową, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia- galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, pozostawić do całkowitego wystygnięcia- zimną galaretkę wylać na zastygniętą masę śmietankową, delikatnie wstawić do lodówki, schładzać do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki Ciasto Kubuś można przygotować bez galaretki, należy uzależnić to od wysokości

Smakołyki Bereniki
WIŚNIOWY SAD Z DELICJAMI – biszkopt z mascarpone, delicjami, wiśniami i galaretką 425

lato, za którym wszyscy tak bardzo tęsknimy! Ciasto jest genialne! Koniecznie sróbujcie, bo gwarantuję, że z wielką przyjemnością sięgniecie po dokładkę! Smacznego! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) BISZKOPT: * duże jajko – 4 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1/4 szkl MASA: * śmietana 30% – 250 ml * mascarpone – 5 łyżek * galaretka cytrynowa – 1 op DODATKOWO: * wiśniowe delicje

Ostra na Słodko
Babka ucierana 137

Masło ucieramy z cukrem pudrem i skórką cytrynową na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy po 1 żółtku ucierając po każdym dodaniu do połączenia składników. Do utartej masy dodajemy na przemian mąkę z proszkiem (w 3 partiach) i po łyżce śmietany. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pianę przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia

Smak mojej kuchni
Raspberry meringue pie, czyli tarta z kremem malinowym i bezą 184

Jest to malinowa wersja klasycznej tarty cytrynowej z lemon curd. Spód: -220g mąki pszennej -120g masła -2 żółtka -1 cukier wanilinowy -1 łyżka wody  Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody.  Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy.  Przygotować formę do tarty o średnicy

Receptura smaku
Ciasto marchewkowe bez mąki z polewą cytrynową. 150

daktyle, nie musi być jakaś gładka masa, ale powinny być rozbite na drobno. I tak samo jak z pierwszym ciastem, mieszamy razem i wylewamy na jasne ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Polewę białą robimy tak samo jak tradycyjną z kakao.  Kurkumę  dałam dla uzyskania koloru, aby bardziej przypominała cytrynową. Zimne ciasto dekorujemy polewą i czym

Dieta moja pasja
Jaglane kulki rafaello 152

Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych.  Uwagi: masę dobrze się formuje w kulki, gdy ostygnie; warto jednak wymieszać wszystkie składniki, gdy kasza jest jeszcze ciepła; na stanowisku formowania kulek zróbcie miejsce na miskę z wodą do płukania rąk lub formujcie praliny obok zlewu. ----- Podobne: Ciasto rafaello bez pieczenia Nerkownik żurawinowo-cytrynowy Chałwa z żurawiną

Weekendy w domu i ogrodzie
Muffiny cytrynowo-migdałowe 228

łyżki soku z cytryny oraz 1 galaretka cytrynowa + 3/4 szklanki wody 250 ml śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto muffinkowe przygotować wcześniej aby były w temp.pokojowej. Masło rozpuścić i przestudzić. W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej połączyć składniki mokre. Następnie połączyć zawartość obu misek i wszystko wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremek na muffinny na wysokość

Monia miesza i gotuje
Babciny jabłecznik 464

Kiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i

UgotujmyTo.pl
Tort cynamonowy z ananasem 197

cukier. Miksujemy całość ok 12 min, aż masa zgęstnieje. Nadal ubijając zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Dokładnie miksujemy, a następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy(...)cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Ponadto: 2-3 plastry z ananasa z puszki lub… 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku, gdy zabraknie ananasów ;). Ananasy kroimy na mniejsze

Słodki Pomysł
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych 169

Delikatnie miksujemy. Do całości dodajemy  mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy bardzo delikatnie.  Masę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy. MASA SEROWA -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego -2 śnieżki -1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy(...)następnie dodajemy po łyżce serek waniliowy, i dokładnie mieszamy.    Na koniec do masy dodajemy zimną galaretkę cytrynową-miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i całość wsadzamy na 15 minut do lodówki by  masa troszkę stężała. *Warto zauważyć, że do masy nie dodajemy cukru, jest wystarczająco słodka od śnieżki, serków i galaretki :-)   DODATKOWO;  -1 galaretka truskawkowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik klasyczny 152

pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć(...)wymiarach 24 x 34 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia

Opowieści z piekarnika
Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce) 257

Facebook „Ciasto na niedzielę” Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław) 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie Młyny Stoisław) + 1 łyżeczka 1 mandarynka 5 łyżek mleka (u mnie 2%) 1 szklanka cukru pudru 200 g miękkiej margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek M 1 łyżeczka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 3 łyżki rodzynek(...)nich łyżeczkę skórki cytrynowej i łyżeczkę mąki krupczatki, całość mieszamy. Do miski wkładamy margarynę, siekamy ją. Wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z jednej mandarynki. Całość miksujemy. Kolejno dodajemy 5 łyżek mleka, znów miksujemy. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie, krótko miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem

Słodkie okruszki
Ciasto jagodowe bez pieczenia 167

oobiecałam. Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.  Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe   250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji(...)serkiem mascarpone. Gdy galaretka  zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę  masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka

Gotuj Sam!
ciasto "Wenus" 150

śmietanki  kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut(...)galaretki, zmiksować, dodać resztę galaretki (jeśli wlejemy od razu całą galaretkę, mogą zrobić się serowe grudki). Do masy serowo- galaretkowej dodać ubitą śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Posmarować dżemem po wierzchu.  Kokos uprażyć na maśle, ostudzić i posypać kokosem. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia