Kiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i
UgotujmyTo.plcukier. Miksujemy całość ok 12 min, aż masa zgęstnieje. Nadal ubijając zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Dokładnie miksujemy, a następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy(...)cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Ponadto: 2-3 plastry z ananasa z puszki lub… 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku, gdy zabraknie ananasów ;). Ananasy kroimy na mniejsze
Słodki PomysłDelikatnie miksujemy. Do całości dodajemy mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy bardzo delikatnie. Masę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy. MASA SEROWA -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego -2 śnieżki -1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy(...)następnie dodajemy po łyżce serek waniliowy, i dokładnie mieszamy. Na koniec do masy dodajemy zimną galaretkę cytrynową-miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i całość wsadzamy na 15 minut do lodówki by masa troszkę stężała. *Warto zauważyć, że do masy nie dodajemy cukru, jest wystarczająco słodka od śnieżki, serków i galaretki :-) DODATKOWO; -1 galaretka truskawkowa
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć(...)wymiarach 24 x 34 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia
Opowieści z piekarnikaFacebook „Ciasto na niedzielę” Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław) 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie Młyny Stoisław) + 1 łyżeczka 1 mandarynka 5 łyżek mleka (u mnie 2%) 1 szklanka cukru pudru 200 g miękkiej margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek M 1 łyżeczka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 3 łyżki rodzynek(...)nich łyżeczkę skórki cytrynowej i łyżeczkę mąki krupczatki, całość mieszamy. Do miski wkładamy margarynę, siekamy ją. Wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z jednej mandarynki. Całość miksujemy. Kolejno dodajemy 5 łyżek mleka, znów miksujemy. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie, krótko miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem
Słodkie okruszkioobiecałam. Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie. Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe 250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji(...)serkiem mascarpone. Gdy galaretka zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią galaretkę wg instrukcji na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka
Gotuj Sam!śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut(...)galaretki, zmiksować, dodać resztę galaretki (jeśli wlejemy od razu całą galaretkę, mogą zrobić się serowe grudki). Do masy serowo- galaretkowej dodać ubitą śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Posmarować dżemem po wierzchu. Kokos uprażyć na maśle, ostudzić i posypać kokosem. Schłodzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaużyłam mączki ryżowej 1 cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia Parę kropli olejku cytrynowego( lub waszego ulubionego) 16 g żelatyny Do przybrania: brzoskwinie z kompotu Polewa żelująca do tortów Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka(...)połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy. Wyłożyć ciasto do foremki 35x25 cm. Piec około 25min. Ciasto wystudzić, przenieść na paterę, odwrócić, tak żeby spód był na górze. Z folii
Mia Cucina SofietaSzukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny(...)utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Powoli wsypywać przesianą mąkę z sodą i ucierać mikserem, na jednolitą masę. Dodać skórkę i wymieszać. Blaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie
Kuchnia w opałachzasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś jednak czuję, że skończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego(...)oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Cukry mieszamy na gładką masę z olejem, jajkami i syropem waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki
les mirabellesczekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na masę bananową: 6 bananów 2 opakowania galaretki cytrynowej 1/2 kostki masła na mus czekoladowy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamasła(margaryny) aromat cytrynowy sok z 1/2 cytryny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło (margarynę), dodać sok z cytryny i aromat. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej foremki
Moje Słodkie Piekiełkomasę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki. Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą
Trzeci talerzuprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy
Karczma Honoriettysamej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości(...)pieczenia. 2. Miękkie masło lub olej, cukier i jajka zmiksować na gładką masę, dodać marchew, rodzynki i skórkę cytrynową lub pomarańczową. 3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia lub sodę, cynamon i gałkę - delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut. 4. Wyjąć, 5 minut studzić
Kuchnia Prezydentowej