ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:77/191)

Babciny jabłecznik 500

Kiedy zobaczyłam ten jabłecznik na blogu u Ewy to przypomniały mi się czasy młodości, kiedy takie jabłeczniki kusiły z wystaw cukierni. Oczywiście dałam się skusić i

UgotujmyTo.pl
Tort cynamonowy z ananasem 228

cukier. Miksujemy całość ok 12 min, aż masa zgęstnieje. Nadal ubijając zmniejszamy obroty miksera i dodajemy żółtka, jedno po drugim. Dokładnie miksujemy, a następnie odkładamy mikser. W dwóch turach wsypujemy przesiane mąki i delikatnie łączymy je z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy(...)cukier puder. Całość mieszamy przy pomocy miksera (wolne obroty) ok 2-3 min aż masa zgęstnieje. Krem przekładamy do worka cukierniczego z tylką i dekorujemy tort. Ponadto: 2-3 plastry z ananasa z puszki lub… 1 opakowanie galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 150 ml wrzątku, gdy zabraknie ananasów ;). Ananasy kroimy na mniejsze

Słodki Pomysł
Puszysty sernik na zimno z serków homogenizowanych 209

Delikatnie miksujemy. Do całości dodajemy  mąkę oraz mąkę ziemniaczaną. Całość miksujemy bardzo delikatnie.  Masę wykładamy do posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą blaszki. Biszkopt pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Biszkopt wykładamy z blaszki i studzimy. MASA SEROWA -2 galaretki cytrynowe -500-600g serka homogenizowanego waniliowego -2 śnieżki -1 szklanka mleka 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy(...)następnie dodajemy po łyżce serek waniliowy, i dokładnie mieszamy.    Na koniec do masy dodajemy zimną galaretkę cytrynową-miksujemy. Masę wylewamy na biszkopt i całość wsadzamy na 15 minut do lodówki by  masa troszkę stężała. *Warto zauważyć, że do masy nie dodajemy cukru, jest wystarczająco słodka od śnieżki, serków i galaretki :-)   DODATKOWO;  -1 galaretka truskawkowa

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik klasyczny 192

pomarańczowego, cytrynowego lub waniliowego ( pominęłam ) opcjonalnie - kilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć(...)wymiarach 24 x 34 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować na mniej więcej wielkość blachy, przełożyć je do formy, następnie dokładnie wylepić nim jej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Wstawić no piekarnika i podpiekać przez 12 - 15 minut, do lekkiego zezłocenia

Opowieści z piekarnika
Szybka babka z rodzynkami (na krupczatce) 309

Facebook „Ciasto na niedzielę” Składniki: 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie Młyny Stoisław) 1 szklanka mąki krupczatki (u mnie Młyny Stoisław) + 1 łyżeczka 1 mandarynka 5 łyżek mleka (u mnie 2%) 1 szklanka cukru pudru 200 g miękkiej margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek M 1 łyżeczka krojonej skórki cytrynowej (drobnej) 3 łyżki rodzynek(...)nich łyżeczkę skórki cytrynowej i łyżeczkę mąki krupczatki, całość mieszamy. Do miski wkładamy margarynę, siekamy ją. Wbijamy całe jajka, dodajemy cukier puder i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia oraz sok z jednej mandarynki. Całość miksujemy. Kolejno dodajemy 5 łyżek mleka, znów miksujemy. Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej bakalie, krótko miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem

Słodkie okruszki
Ciasto jagodowe bez pieczenia 195

oobiecałam. Jest bardzo proste a zarazem smaczne. Można wykorzystać czarne jagody leśne, jak ja lub jagody kamczackie czy też borówki amerykańskie.  Ciasto jagodowe bez pieczenia 500 ml leśnych jagód 500 ml kremówki 250 serka mascarpone 4 galaretki cytrynowe   250 g biszkopcików około 50 g obranych i posiekanych migdałów Umyj i obierz jagody. Przygotuj jedną galaretkę wg instrukcji(...)serkiem mascarpone. Gdy galaretka  zacznie tężeć wymieszaj ją energicznie z masą. Połowę  masy rozłóż na biszkoptach, drugą połowe wymieszaj z jagodami i rozłóż ją na poprzedniej. Odstaw do lodówki. Przygotuj ostatnią  galaretkę wg instrukcji  na opakowaniu, jeśli jest upał dodaj trochę mniej wody. Posyp ciasto posiekanymi migdałami i zalej tężejącą galaretką. Odstaw do lodówki, by galaretka

Gotuj Sam!
ciasto "Wenus" 179

śmietanki  kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec około 30 minut(...)galaretki, zmiksować, dodać resztę galaretki (jeśli wlejemy od razu całą galaretkę, mogą zrobić się serowe grudki). Do masy serowo- galaretkowej dodać ubitą śmietanę, połączyć. Większą część masy wylać na biszkopt, przykryć drugą połową ciasta, wylać resztę masy. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Posmarować dżemem po wierzchu.  Kokos uprażyć na maśle, ostudzić i posypać kokosem. Schłodzić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Jajka sadzone na słodko 209

użyłam mączki ryżowej 1 cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia Parę kropli olejku cytrynowego( lub waszego ulubionego) 16 g żelatyny Do przybrania: brzoskwinie z kompotu Polewa żelująca do tortów Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. żółtka, ½ cukru, olej, wanilię ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, dodać połowę mleka(...)połowę mąki (ciągle ubijajac) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą, na koncu dodać orzechy.  Wyłożyć ciasto do foremki 35x25 cm. Piec około 25min. Ciasto wystudzić, przenieść na paterę, odwrócić, tak żeby spód był na górze. Z folii

Mia Cucina Sofieta
HISZPAŃSKIE CIASTO CYTRYNOWE 129

Szukając inspiracji na hiszpańskie słodkości, natknęłam się na bardzo łatwe i szybkie ciasto cytrynowe. Dużą jego zaletą jest to, że na wykonanie potrzebujemy niespełna 30 minut. Przyznam, że mnie urzekło :) Już planuję jego pomarańczową wersję. SKŁADNIKI: 200 g miękkiego masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka otarta skórka z 1 cytryny(...)utrzeć z cukrem do białości. Dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Powoli wsypywać przesianą mąkę z sodą i ucierać mikserem, na jednolitą masę. Dodać skórkę i wymieszać. Blaszkę 30 x 40 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni, przez 15 minut. Z cukru pudru i soku z cytryny utrzeć lukier, którym posmarować dokładnie

Kuchnia w opałach
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 221

zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś jednak czuję, że skończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego(...)oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Cukry mieszamy na gładką masę z olejem, jajkami i syropem waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki

les mirabelles
mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe 177

czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.   *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  na masę bananową: 6 bananów 2 opakowania galaretki cytrynowej 1/2 kostki masła na mus czekoladowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puszysta Babka Cytrynowa 144

masła(margaryny)   aromat cytrynowy   sok z 1/2 cytryny  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   1 cukier waniliowy   Jajka ubić z  cukrem na  puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło (margarynę), dodać sok z cytryny i aromat. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej  foremki

Moje Słodkie Piekiełko
Piernikowy murzynek z gruszkami 235

masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki. Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą

Trzeci talerz
OreoLove 165

uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy

Karczma Honorietty
Ciasto marchewkowe 363

samej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości(...)pieczenia.  2. Miękkie masło lub olej, cukier i jajka zmiksować na gładką masę, dodać marchew, rodzynki i skórkę cytrynową lub pomarańczową.  3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia lub sodę, cynamon i gałkę - delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut.  4. Wyjąć, 5 minut studzić

Kuchnia Prezydentowej