PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 482sodę, przyprawę do piernika, kakao. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkować i wykrawać foremką różne kształty pierniczków. Układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i upiec. Po ostudzeniu polukrować lub przybrać wg własnego uznaniaLukier: 2 białka30-40 dag cukru pudruszczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą
RAROSSA
Prosta pomarańczowa babka 205dużej dobrze umytej pomarańczy Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru ok. 2 łyżek soku z cytryny żółty barwnik spożywczy Wykonanie: Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Następnie dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując po wrzuceniu każdej sztuki. Gdy jajka dobrze się połączą dodajemy skórkę i esencję(...)bułką. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy przez około 45 minut bez termoobiegu. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy je drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto studzimy przez 10 minut, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy babka całkowicie wystygnie szykujemy lukier. W miseczce ucieramy cukier z sokiem cytrynowym, na koniec dodajemy kropelkę
Kulinarne przygody Gatity
3 bit na biszkopcie z herbatnikami 296wsyp galaretkę cytrynową. Dokładnie wszystko razem wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Masło włóż do miski i rozmiksuj z 4 łyżkami cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawaj po łyżce chłodny budyń nie przerywając miksowania. Po dodaniu ostatniej łyżki budyniu wszystko razem dokładnie zmiksuj. Dużą blachę wyłóż folią spożywczą a następnie połóż biszkopt. Na biszkopt wyłóż przygotowaną masę budyniową. Rozprowadź(...)całej powierzchni i przykryj warstwą herbatników. Przełóż ugotowane mleko skondensowane z puszki do miski. Miksuj je przez około 2-3 minut tak aby masa stała się bardziej płynna. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta i przykryj warstwą herbatników. Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody aby napęczniała następnie rozpuść w mikrofali albo gorącej kąpieli wodnej. Ostudź. Śmietanę kremówkę przelej
Cukiernia Pychotki
Truskawkowa fantazja 194mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki 30 % 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki wody 1 paczka biszkoptów okrągłych masa jogurtowa: 400 ml jogurtu greckiego 1/2 szklanki musu truskawkowego 1 łyżka cukier puder 1 i 1/2 łyżeczki płaskie żelatyny wierzch: 1/2 szklanki śmietany kremówki(...)delikatnie mikserem i wyłączam go. Mąkę przesiewam i dodaję stopniowo i mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Formę o średnicy 25 cm wykładam dno papierem do pieczenia i wylewam masę. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni i wstawiam na 20 minut. Wyjmuję z piekarnika i spuszczam z wysokości 60 cm na podłogę. Jak biszkopt przestygnie wykładam boki formy folią spożywczą
wesoła kuchnia
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 342Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca
Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki cytrynowe z lodami truskawkowymi 184jedne muffinki :) Na szczęście lody w porę się zmroziły :) Tym razem połączenie cytrynowego biszkopciku i truskawkowych lodów. Takie 2w1 Ten przepis także bierze udział w konkursie u Ostrej, śmiało więc możecie klikać na Fooder'a, który będzie Waszą internetową książką kucharską. Składniki: Na ok 12 sztuk: Ciasto: 2 małe jajka 150g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią(...)kolejnych składników ciasto mieszamy łyżką bądź za pomocą miksera (na najniższych obrotach). Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesianą dodajemy do ciasta. Wsypujemy także skórkę z cytryny i delikatnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników. Gotowym napełniamy papilotki i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na ok 25 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto w środku jest
Kuchnia w czekoladzie
Ciasto bananowe z orzechami 189Dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty. Ciasto można wzbogacić, zastępując część orzechów rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi. Smacznego
Zielona Kuchnia
Piernikowe ala makaroniki z powidłami śliwkowymi 223szklanka cukru pudru Aromat cytrynowy lub pomarańczowy- 1 kropla Przełożenie: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych Do ozdabiania: Lukier plastyczny biały Srebrne i złote cukrowe perełki Sposób wykonania: Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, wsypujemy sodę, skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę
Wanilia i Kardamon
Babka cytrynowa 290cytryny * kilka kropli aromatu cytrynowego Sposób wykonania Jajka ubić z cukrem na jasną kremową masę. Mąki razem z proszkiem do pieczenia pieczenia. Do utartych jajek dodać sok z cytryny, skórkę oraz aromat i zmiksować na delikatnych obrotach. Nie przerywając miksowania na wolnych obrotach dodawać po trochu mąkę i rozpuszczone masło. Miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do długiej formy
Mix smaku
Orzechowo-jęczmienne ciasteczka z nutą cytryny 218mieszamy, aż ciasto się sklei. Nie powinno być lepkie, ale też nie powinno się rozlatywać. Gdyby po dokładnym mieszaniu składniki wciąż nie chciały się połączyć, dodajemy troszkę wody i mieszamy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Na końcu dodajemy olejek cytrynowy i ostatni raz wszystko mieszamy. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Łyżką wykładamy masę na blachę wysmarowaną
Weganizm infantylny
Ciasto z jabłkami 254sztywno, następnie dodawać stopniowo żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Wszystko dokładnie wymieszać.Wylać na wysmarowana tłuszczem blaszkę.Piec 25 min. w temp. 180 stopni C.Galaretka: - 3 galaretki cytrynowe [ u mnie agrestowe] - 5-6 jabłek - 3 szkl. wody3 galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody. Następnie do gorącej(...)budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Krem wyłożyć na galaretkę.Posypka: - 10 dkg wiórków kokosowych - 3 łyżki cukru - 10 dkg margarynyWszystkie składniki zrumienić na patelni na złoty kolor, stale mieszając.Ostudzone wyłożyć na kremie.Przygotowane ciasto wstawić do lodówki w celu schłodzenia, najlepiej na całą noc. Razem ze mną ciasto
Moje domowe kucharzenie
Ciasto Meduza 366wierzch: 2 galaretki cytrynowe 1 puszka ananasów opcjonalnie kilka sztuk suszonej żurawiny Przygotowanie: spód: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 1/2 szklanki cukru. Białka ubijamy na sztywno z 1/2 szklanki cukru,dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, a potem pokrojone jabłka (z sokiem, który się utworzy) i orzechy. Masę przelewamy do formy(...)pieczemy w 170 stopniach. masa: Na soku z ananasów gotujemy budyń z cukrem. Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z ostudzonym budyniem i sokiem z cyrtyny. wierzch: Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Wykonanie: Upieczone ciasto smarujemy warstwą masy, na której układamy plastry ananasa oraz żurawinę (opcjonalnie) zalewamy tężejąca galaretką i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amie
Ciasto pomarańczowe - bez glutenu, bez tłuszczu 227ryżu basmati 100 g mąki jaglanej opakowanie kisielu cytrynowego (40 g) lub po prostu skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru trzcinowego, można więcej 3 jajka łyża soku z cytryny łyżka miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Ryż ugotuj do miękkości, następnie zblenduj na gładką masę, odstaw do ostudzenia. Jedną pomarańczę umyj, osusz, przekrój na plastry polewając łyżką(...)umyj, pokrój na kawałki i zblenduj w całości, razem ze skórką, następnie wymieszaj z ryżem. Jajka ucieraj mikserem z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo ryż z ,,pomarańczowym musem", mąkę, skrobię, sodę i sok z cytryny. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż plastry pomarańczy z dodatkiem miodu. Piecz w temperaturze 180 stopni
Kuchnia Ellie
Czekolada i pomarańcze 239pomarańczy) 30 ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego 200 g serka mascarpone 2 jajka 70 g cukru trzcinowego dark muscovado 20 g mąki ziemniaczanej Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy będzie gorąca, wsypujemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 minutę, a następnie dokładnie mieszamy. Masa powinna stać się gładka i jednolita, wtedy(...)połączenia składników. Wlewamy letnią czekoladę ze śmietanką i całość znowu mieszamy - najlepiej już nie mikserem, ale łyżką lub szpatułką. Masa będzie płynna i tak ma być. Jeśli do pieczenia używamy foremek silikonowych, nie trzeba ich w żaden sposób przygotowywać, a ciasto można wlać bezpośrednio do nich. Jednak jeśli używamy metalowej blachy do babeczek, należy ją najpierw bardzo delikatnie natłuścić
Ratunku obiad