ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:82/191)

Bananowiec 170

waniliowego Przygotowanie : Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym. 4 banany zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać je do utartego masła i wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę dodać do misy z masłem i bananami i dokładnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na dnie okrągłej tortownicy i  zalać masą. Pozostawić do stężenia. Na górę(...)pokładać 0,5 cm plastry piątego banana i zalać również tężejącą czerwoną galaretką. Odstawić ciasto na minimum 1 h do lodówki. W ciepłe dni przechowywać w lodówce

Mechanik w kuchni
Cytrynowe zawijańce 108

oczom nie wierzę - ciasteczka z wykorzystaniem mojej formy! No nie mogłam się oprzeć, i oczywiście od razu je wypróbowałam :) Ciasteczka po upieczeniu mają biszkoptową, lekką strukturę i dosyć mocny, cytrynowy aromat. Fajna, słodka przekąska do popołudniowej kawki. Składniki (na 8 sztuk): 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  2 jajka 1/3 szklanki śmietany(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Następnie kolejno (ciągle ucierając) dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie już ładnie utarta dodawać pozostałe składniki. Na koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny.  Przygotować foremkę, a następnie przełożyć do niej ciasto, napełniając każdą komorę do 3/4 jej wysokości (fot.1) . Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec

Świat Ciasta
Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym 369

przygotowanie…:)Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym – składniki:250 g masła miękkiego, niesolonego1 łyżeczka wanilii150 g cukru pudru, przesianego250 g mąki, przesianejKrem:2 jajka, lekko roztrzepane110 g drobnego cukruskórka z jednej cytryny60 ml soku z cytryny30 g masła1. Ubić mikserem masło z wanilią. Dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta(...)Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się połączy. Przełożyć masę na lekko obsypaną mąką powierzchnię i ugnieść z ciasta kulę, którą należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, które należy formować w kulki. Kulki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki najlepiej spłaszczyć widelcem

UgotujmyTo.pl
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 340

musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi

Ostra na Słodko
Szarlotka z bitą śmietaną 706

wybrednych smakoszy!Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA ŚMIETANA:Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.POLEWA:Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem.Lekko studzimy.Gdy się zetnie mieszamy mikserem.Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie.Odstawiamy do przegryzienia smaków

Ostra na Słodko
Piegowate babeczki 139

połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym

Kuchnia Danusi
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 305

morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir mielonycynamonżółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny lub wodaPrzygotowanie: Daktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.  Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe(...)składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.  Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo

głodny alergik
Babka cytrynowa z matcha 157

chwili przypomniałam sobie o babce za którą wszyscy przepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy kolor ciasta uzyskacie. Moje niestety wyszło nieco mdłe, ale w smaku rewelacja :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 140 g cukru trzcinowego kopiasta(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą. Do jednej dodajemy herbatę i delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do natłuszczonej formy (najpierw jasną) i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka), w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :) Artykuł Babka cytrynowa z matcha pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia 104

słodkości :):):). Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch. Składniki: Spód: 150 g masła, 100 g cukru, 1/2 opakowania cukru waniliowego, 2 czubate łyżki kakao, 200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne), 70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie), 50 g drobnych rodzynek, Masa: 1 budyń(...)jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń

Nie tylko w kuchni
Bolo rei, Bolo de Rei - królewskie ciasto 78

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Bolo rei to portugalskie ciasto pieczone w okresie Bożego Narodzenia do święta Trzech Króli. Pieczone jest w kształcie korony. Od 1870 roku sprzedawane w Lizbonie. Wewnątrz ma ukryte ziarno bobu. Ten komu trafi się bób(...)łyżką cukru, dodać do 150 gram mąki i 100 mililitrów letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać skórkę cytrynową i pomarańczową. Pozostałą mąkę wsypać do miski, dodać rozczyn, utarte jajka, mleko lub piwo, sól i porządnie zagnieść aż pojawią się pęcherzyki. Następnie dodawać po trochę roztopione masło

królestwo garów
Orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi 177

się tym, bo dzięki temu, mamy miejsce na np. tak jak u mnie bitą śmietanę, ale możecie na wierzch położyć lekko skarmelizowane truskawki czy brzoskwinie. Będzie pysznie! 'orzeźwiające tureckie ciasto cytrynowo-jogurtowe z bitą śmietaną i owocami sezonowymi' Składniki (na keksówkę o wymiarach: 8x24 ): - 1 op gęstego greckiego jogurtu (340g) - 3 jajka - 1/4 szklanki cukru(...)maliny)   Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą i białą masę. Dodać mąkę, jogurt, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W 3 porcjach dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Dokładnie wmieszać w masę. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piecz

CookYourself
Torcik winogronowy 120

Bardzo smaczny i efektowny torcik na zimno . Jest lekki i delikatny w smaku , Winogrona doskonale się komponują z masą śmietanową . Składniki: 0,5 kilograma winogron różowych

Bajeczna Kuchnia
Seromakowiec bez spodu 244

płatki migdałowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 g masła 2 łyżki skórki pomarańczowej 2 łyżki cukru waniliowego kilka kropel aromatu pomarańczowego Lukier: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Masa makowa: Mak zalać ciepłym mlekiem i pozostawić(...)delikatnie wmieszać w masę makową. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser. Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową i serową (łyżka maku, łyżka

Kuchcik gotuje
Ucierane ciasto cytrynowe 307

Nieskomplikowane, szybkie i cytrynowe, więc ni dałam się długo namawiać i zrobiłam. Składniki: kostka margaryny 1 szklanka cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka starta z cytryny Wykonanie: Margarynę utrzeć w misie robota z cukrem. Stopniowo dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Gdy masa będzie gładka(...)dodać budyń, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sok oraz skórkę z cytryny. Masę przełożyć do keksówki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st.C lub do momentu "suchego patyczka". U mnie było to około 50 minut.  Ciasto posypać cukrem pudrem

Pasja Smaku
Jogurtowe ciasto z morelami i krokantem pistacjowo-migdałowym. 173

zupełności polecam tę wersję ciasta. Zapraszam do spróbowania.  Składniki :  500 g jogurtu gęstego typu greckiego 400 g mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu waniliowego  150 ml oleju roślinnego  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 1 całe jajko  3/4 szklanki cukru drobnego do wypieków 1 mały aromat cytrynowy lub łyżka soku z cytryny opcjonalnie(...)ekstraktem, sokiem z cytryny oraz olejem i delikatnie dodajemy do jogurtu.  3.Mąkę z proszkiem przesiewamy i łączymy z masą jogurtową. Ważne by nie napowietrzać niepotrzebnie masy więc mieszamy do połączenia i uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Ciasto wykładamy do natłuszczonej formy (można wyłożyć papierem do pieczenia) będzie dosyć gęste dzięki czemu morele pozostaną na wierzchu ciasta po upieczeniu

vaniliowoczekoladowa