ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:78/191)

mulatka: ciasto czekoladowo-bananowe 177

czekoladzie? Jeśli tak, to to ciasto na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.   *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki zimnej wody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia  na masę bananową: 6 bananów 2 opakowania galaretki cytrynowej 1/2 kostki masła na mus czekoladowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puszysta Babka Cytrynowa 144

masła(margaryny)   aromat cytrynowy   sok z 1/2 cytryny  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia   1 cukier waniliowy   Jajka ubić z  cukrem na  puszystą masę. Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlewać powoli letnie masło (margarynę), dodać sok z cytryny i aromat. Wymieszać delikatnie i wyłożyć ciasto do wysmarowanej  foremki

Moje Słodkie Piekiełko
Piernikowy murzynek z gruszkami 235

masę kajmakową. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Dolny blat ciasta posmarować cienką warstwą marmolady z pigwy (połowa przygotowanej ilości), a na nią wyłożyć krem kajmakowy, wyrównać go i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki. Przygotowanie kremu śmietankowego (wszystkie składniki dobrze schłodzone): Śmietanę i cukier puder ubić mikserem. Dodać mascarpone i sok cytrynowy i miksować aż składniki dobrze się połączą

Trzeci talerz
OreoLove 165

uprzednio rozpuszczamy. Na dnie tortownicy układamy powstałe ciasto i chowamy do lodówy, by zastygło. W między czasie przygotujemy krem: rozpuszczamy środek markizy w mleku. Chłodzimy mieszankę. Śmietanę ubijamy z sokiem cytrynowym i łączymy z ostudzoną mleczną mieszanką, rozpuszczoną żelatyną i serkiem mascarpone. Można na tym etapie dosłodzić sobie cukrem pudrem. Następnie wylewamy masę na spód tortownicy, gdzie już mamy herbatnikowy

Karczma Honorietty
Ciasto marchewkowe 363

samej królowej angielskiej, z księciem Williamem, księżną Katarzyną i resztą dworu! Dalej zachwalać nie będę, bo przestanę być wiarygodna, a przecież bardzo, bardzo bym chciała, żebyście sobie moje ciasto zrobili, gdyż jest po prostu genialne i doskonałe w swej pysznej marchewkowości, korzenności i orzeźwiającej cytrusowości(...)pieczenia.  2. Miękkie masło lub olej, cukier i jajka zmiksować na gładką masę, dodać marchew, rodzynki i skórkę cytrynową lub pomarańczową.  3. Dodać mąkę, proszek do pieczenia lub sodę, cynamon i gałkę - delikatnie połączyć z masą. Masę wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię i piec w nagrzanym piekarniku ok. 40-45 minut.  4. Wyjąć, 5 minut studzić

Kuchnia Prezydentowej
Śmietanowiec z galaretkami 399

Śmietanowiec z galaretkami na upalne dni,  śmietanę możemy zastąpić jogurtem greckim.  Można dodać również owoce Śmietanowiec z galaretkami Składniki: MASA ŚMIETANOWA śmietana 18 % - 3

Kuchnia Danusi
Półkruche rozmaitości 343

masło i posiekać.Wsypać cukier, otartą skórkę cytrynową, dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy.Piec w temp.180 stop.6-7 minut. Zimne ciasteczka ozdabiamy wg własnej fantazji. Część ciasteczek ozdobiłem elementami z masy marcepanowej

Kulinarny karnet Christophera
Jagodowa subtelność na spodzie z otrębami...Chwila zapomnienia ;-) 230

wyłóż folią spożywczą. Wylep dno tortownicy masą. Masa jagodowa:  -500 jagód polskich - 350 ml mleka kokosowego wraz ze śmietanką - kilka ziarenek wanilii - 2 opakowania galaretki cytrynowej - ksylitol lub cukier do smaku Wykonanie masy: W 150 ml wrzątku rozpuść galaretki. W wysokiej misce ucieraj robotem na wysokich obrotach mleko kokosowe, tak aby jak najbardziej się napowietrzyło. Jagody zmiksuj blenderem(...)dodaj ziarenka wanilii i rozpuszczone galaretki. Wszytko bardzo dokładnie wymieszaj. Wylej na spód. Wstaw do lodówki na 12 godzin. Wierzch: - bita śmietana roślinna - maliny -cukier puder Ciasto zachwyci smakiem i wyglądem. Powiem Wam kochani, że je się go oczami ;-))))! Polecam Wam serdecznie! Życzę Smacznego! Przepis zgłaszam do konkursu z marką KUPIEC

SMYKWKUCHNI
Biszkopt z prostymi kremem, owocami i polewą 324

nasączyłam ciasto kawą. Możecie też pokusić się o jakiś alkohol Połówkę ciasta przekładamy do foremki i nasączamy ją tym na co się zdecydowaliśmy. Na wierzchu układamy owoce. Krem: – 570 ml kremówki 30% – 570 g mascarpone – 1 szklanka cukru pudru – 1 galaretka cytrynowa – opcjonalnie 3 łyżki soku spod brzoskwiń (jeżeli korzystacie z brzoskwiń w puszce(...)rozpuszczenia galaretki) Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Kremówkę, mascarpone, cukier i opcjonalnie sok wrzucamy do jednej miski. Miksujemy tak długo, aż masa zgęstnieje i będzie jednolita (tzn. nie będzie żadnych grudek). Na końcu wlewamy galaretkę, najlepiej ciągle miksując, ponieważ dość szybko zastyga, a chcemy ją mieć w postaci kremu, a nie galaretki

Relaxtime
Łatwa biszkoptowa rolada z jabłkami lub galaretką 170

smakach. Proszę nie przerażać się długością opisu wykonania. To tylko tak strasznie wygląda. Robi się naprawdę łatwo. Wystarczy wieczorem i rano znaleźć po kilka minut na zrobienie i upieczenia ciasta oraz przygotowanie nadzienia i zwijanie rolad. Wasi goście, szczególnie maluchy, będą Wam wdzięczni za takie pyszne ciacho :) Składniki (na jedną roladę): Biszkopt 5 jajek 5 łyżek cukru + gruby cukier(...)jabłek lub musu jabłkowego (może być też aromatyczny dyniowy) galaretka najlepiej cytrynowa ciut wody Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać do żółtek mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo białka do masy  i delikatnie mieszać. Masę wyłożyć (powinna być puszysta) na dużą blachę (tę, którą producent dorzuca

Weekendy w domu i ogrodzie
Bananowiec 543

dwie galaretki cytrynowe w 0,5 l wody, w drugim garnuszku przygotować galaretkę o dowolnym smaku, u mnie truskawkowa. Odstawić do wystudzenia. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie dodać 4 starte na grubych oczkach banany. Wszystko wymieszać mikserem i dodać tężejące galaretki cytynowe. Ponownie wszystko wymieszać. Masę przelać do tortownicy(...)odstawić do stężenia. Następnie na wierzchu ciasta ułożyć pozostałe pokrojone banany i zalać galaretką. Odstawić do stężenia.Polecam też:Ciasto-pianka z owocamiTorcik brzoskwiniowy na zimno

Monia miesza i gotuje
Ciasto ucierane cytrynowo-kokosowe ze śliwkami 191

wracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami .   Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych śliwek(...)cukru o smaku cytrynowym ze startą skórką cytryny*  40 g wiórek kokosowych + trochę do dekoracji 2 duże jajka polewa 1 szklanka cukru pudru 1-2 łyżki przegotowanej wody *można zastąpić startą skórką z 1 cytryny  Masło utrzeć na jasną masę. Następnie partiami dodawać drobny cukier. Cały czas miksować, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec wbić

Ugotować
Bananowiec 199

waniliowego Przygotowanie : Obie galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku. Masło utrzeć z żółtkiem i cukrem waniliowym. 4 banany zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać je do utartego masła i wymieszać. Lekko tężejącą galaretkę dodać do misy z masłem i bananami i dokładnie wymieszać. Biszkopty ułożyć na dnie okrągłej tortownicy i  zalać masą. Pozostawić do stężenia. Na górę(...)pokładać 0,5 cm plastry piątego banana i zalać również tężejącą czerwoną galaretką. Odstawić ciasto na minimum 1 h do lodówki. W ciepłe dni przechowywać w lodówce

Mechanik w kuchni
Cytrynowe zawijańce 138

oczom nie wierzę - ciasteczka z wykorzystaniem mojej formy! No nie mogłam się oprzeć, i oczywiście od razu je wypróbowałam :) Ciasteczka po upieczeniu mają biszkoptową, lekką strukturę i dosyć mocny, cytrynowy aromat. Fajna, słodka przekąska do popołudniowej kawki. Składniki (na 8 sztuk): 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli  2 jajka 1/3 szklanki śmietany(...)Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Następnie kolejno (ciągle ucierając) dodawać po jednym jajku. Gdy masa będzie już ładnie utarta dodawać pozostałe składniki. Na koniec dodać sok i otartą skórkę z cytryny.  Przygotować foremkę, a następnie przełożyć do niej ciasto, napełniając każdą komorę do 3/4 jej wysokości (fot.1) . Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec

Świat Ciasta
Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym 398

przygotowanie…:)Ciasteczka maślane z kremem cytrynowym – składniki:250 g masła miękkiego, niesolonego1 łyżeczka wanilii150 g cukru pudru, przesianego250 g mąki, przesianejKrem:2 jajka, lekko roztrzepane110 g drobnego cukruskórka z jednej cytryny60 ml soku z cytryny30 g masła1. Ubić mikserem masło z wanilią. Dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta(...)Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się połączy. Przełożyć masę na lekko obsypaną mąką powierzchnię i ugnieść z ciasta kulę, którą należy zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 30 minut. 2. Z ciasta odrywać małe kawałeczki, które należy formować w kulki. Kulki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki najlepiej spłaszczyć widelcem

UgotujmyTo.pl
BANANOWIEC Z GALARETKĄ – bez pieczenia 360

musu i fajnie orzeźwiające. Takie ciasto, które jest idealne na upale dni, które mamy za oknem! Herbatniki pokryte masą bananową i galaretką są świetnym pomysłem do popołudniowej kawki – gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie pop dokładkę! Ps. ja do zalania użyłam galaretki truskawkowej , Wy śmiało możecie zrobić ze swoją ulubioną – brzoskwiniową, cytrynową czy też agrestową – każda sprawdzi

Ostra na Słodko
Szarlotka z bitą śmietaną 742

wybrednych smakoszy!Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna – 3 łyżki- mąka ziemniaczana – 2 łyżki- cukier – 3 łyżki- proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA JABŁKOWA:- jabłka – 2 kg- galaretka cytrynowa(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy na biszkopt.Studzimy.BITA ŚMIETANA:Kremówkę ubijamy ze śnieżkami i przekładamy na masę jabłkową.POLEWA:Margarynę rozpuszczamy z cukrem i kakaem.Lekko studzimy.Gdy się zetnie mieszamy mikserem.Białko ubijamy, dodajemy żółtko i letnią polewę. Delikatnie rozsmarowujemy na bitej śmietanie.Odstawiamy do przegryzienia smaków

Ostra na Słodko
Piegowate babeczki 171

połowę dodać do ciasta wymieszać. Napełniać ciastem papierowe foremki do 2/3 wysokości. Resztą czekolady obsypać wierzch babeczek. Babeczki ułożyć na blasze włożyć do nagrzanego piekarnika,piec w 175 stop.przez 20 minut. LUKIER Sok z cytryny ucierać z cukrem pudrem do czasu, gdy powstanie jednolita gęsta masa. Upieczone i ostudzone babeczki,polać lukrem cytrynowym

Kuchnia Danusi
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 339

morele suszone 6 szt. aromat cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir mielonycynamonżółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny lub wodaPrzygotowanie: Daktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.  Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe(...)składniki: masło, aromat i zmiksowane daktyle. Wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dosypać mąki.  Ciasto schłodzić w lodówce, następnie rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać za pomocą kieliszka różne fazy księżyca ;) Księżyce to mój ulubiony wzór ciasteczek, bo można wycinać je jeden za drugim, co pozwala na najlepsze wykorzystanie powierzchni i poza tym łatwo

głodny alergik
Babka cytrynowa z matcha 184

chwili przypomniałam sobie o babce za którą wszyscy przepadają. Urozmaiciłam ją nieco herbatą matcha i efekt bardzo mnie zadowolił. Połączenie ciasta cytrynowego z herbacianym to strzał w dzisiątkę. Im lepszej jakości herbaty matcha użyjecie, tym ładniejszy kolor ciasta uzyskacie. Moje niestety wyszło nieco mdłe, ale w smaku rewelacja :) 250 g mąki pszennej 200 g masła 140 g cukru trzcinowego kopiasta(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy ubite białka i delikatnie łączymy z masą. Do jednej dodajemy herbatę i delikatnie mieszamy. Obie masy przekładamy do natłuszczonej formy (najpierw jasną) i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka), w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Smacznego :) Artykuł Babka cytrynowa z matcha pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog