kusiło mnie by zrobić to ciasto,czas więc przyszedł by zrealizować zamiary. Pełnia lata,gorąco więc takie bez pieczenia,prosto z lodówki jest wręcz idealne na tę porę roku. spód: 1 szkl. wiórków kokosowych 50 g masła 2 łyżki cukru masa: 500 g twarogu trzykrotnie mielonego 200 ml śmietany 36% 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku posypka(...)rozpuszczenia masła. Odstawić do wystudzenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzątku i odstawić do wystudzenia. Tortownicę (26 cm) wyłożyć folią aluminiową,na dno wyłożyć wiórki,wyrównać powierzchnię. Tortownicę umieść w lodówce. Twaróg zmiksować na małych obrotach z przestudzoną galaretką. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić i delikatnie wmieszać z masą serową. Ostrożnie przelać do tortownicy, tak, by nie naruszyć spodu
Kolorowa kuchnia Elkimoże być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2,5 – 3 kg jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam(...)stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder do oprószenia - lody waniliowe (kupiłam) - bita śmietana (ubiłam z odrobiną czerwonego barwnika) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem szarlotki. Ja zawsze zagniatam z 1 kg mąki, zużywam połowę, a drugą zamrażam i wykorzystuję
mojewypiekiinietylkoświetnie, a oto rezultat. Polecam:)!Ciasto cytrynowe – składniki:175 g masła, plus extra do wysmarowania foremki200 g cukru3 duże jajka75 g mąki kukurydzianej175 g mielonych migdałówsok i skórka otarta z dwóch cytryn1 łyżeczka proszku do pieczenia Ubijam masło ze 175 g cukru – resztę cukru zostawiamy do syropu! – na puszystą masę. Stopniowo wolniutko dodaję po troszku roztrzepane(...)takiej masy dodajemy mąkę kukurydzianą i mielone migdały, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia wszystko mieszamy łyżką metalową.Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy
UgotujmyTo.plchłodny zimowy wieczór zapraszam na kawałek domowej szarlotki z nadzieniem jabłkowo-cytrynowym. Spód jest bardzo chrupiący, a przy tym mało pracochłonny - surowe ciasto nie wymaga chłodzenia - można od razu go upiec :) Gotowa szarlotka smakuje najlepiej na ciepło, z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany :) Spód: 2 szklanki mąki pszennej 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego(...)cukrem pudrem na jasną puszystą masę. Dodać po jednym jajka i zmiksować. Wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Tortownicę o wymiarach 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wylepić dno formy. Pozostałą część schłodzić na czas przygotowania nadzienia. Dodatkowo: 1 słoik jabłek prażonych 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie cukru waniliowego Jabłka umieścić
Chocolate Muffin Blogproszku do pieczenia 50 g startej czekolady u mnie miks-biała ,mleczna i gorzka Poncz: ½ szklanki przegotowanej wody 100 ml likieru waniliowego Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ½ szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru Bita śmietana: ½ litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 -3 łyżki cukru pudru tarta czekolada do posypania Sposób(...)dodajemy żółtka, mieszamy, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz czekoladą, rózgą miksera mieszamy ręcznie do połączenia. Ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem blaszkę o wym 25/30 cm. Pieczemy 30 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy, nasączamy ponczem: wodę mieszamy z likierem. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w kostkę podlewamy wodą, dodajemy cukier, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy
Wanilia i Kardamonłyżeczki kardamonu 2 kisiele cytrynowe posypka: 50 g margaryny 2 łyżki cukru 200 g płatków migdałowych Wykonanie: Podgrzewamy lekko mleko z cukrem. Ściągamy garnek z pieca i rozpuszczamy w nim drożdże. Do masy dodajemy jajko, i wszystko razem mieszamy. Na stolnicę wysypujemy mąkę, margarynę i dodajemy zawartość garnka. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitego ciasta. Zostawiamy go do wyrośnięcia
ciastkarnia na kruchym spodzieciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka kwaśnej śmietany 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 400 g maku (najlepiej już zmielonego) 150 g masła 3/4 szklanki płynnego miodu 2 łyżeczki(...)Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę i zanurzyć w zimnej wodzie. Gdy wypłynie i zacznie pękać - wyjąć u ułożyć na deseczce, by ciasto obciekło z wody. Masa makowa: Jeśli kupimy mak już zmielony wystarczy go tylko sparzyć. Mak zwykły sparzyć i dwukrotnie zmielić. Masło
Domowa Cookierenka Agibardzo słodkie. Świetnie nadaje się na zwykły podwieczorek jak i specjalne okazje. Znikło szybko, a ja już nie mogę się doczekać kiedy znów je zrobię :-) Ciasto obłędnie cytrynowe CIASTO CYTRYNOWE Na blachę 11 x 26 x 7,5: 6 jaj 300 g brązowego cukru 200 g mąki kukurydzianej 150 g maki(...)minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka). Robimy lukier: mieszamy sok z 2 cytryn, żółtko i cukier puder. Po upieczeniu gorące ciasto nakłuwamy wykałaczką szaszłykową i nasączamy lukrem. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto obłędnie cytrynowe Normal 0 21 Wykonanie w TM5: W kielichu z zamontowanym motylkiem ubijamy pianę z białek – 1 min / obr 3. Pianę przekładamy do miseczki i odstawiamy
peggiwkuchnistopni C. Masa cytrynowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać sok z cytryny. Całość wymieszać. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy
Ciastka - domowe słodkościiluzję, że nie jest bezrobotna" . Edward Stachura Hm... czyż nie piękna definicja korzystania z każdej chwili w życiu? :) Na babkę serową natrafiłam w jednej z moich książek z ciastami, jednak sporo go zmodyfikowałam. Niby zwykła babka, ale dzięki dodatkowi tłustego twarogu długo jest świeża i lekko wilgotna. Jeśli lubicie babki, to polecam ją wypróbować :) Składniki: 400 g tłustego twarogu(...)lukier: cukier puder, mleko, dowolny aromat (u mnie cytrynowy) Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie dodawać partiami ser i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz skórkę otartą z cytryny. Całość dokładnie wymieszać aby powstało dosyć gęste ciasto. Jeśli jednak byłby problem z jego wymieszaniem można
My simple kitchenchwilkę podgrzewać cały czas mieszając. Gotową masę odłożyć do przestudzenia. Do letniej masy dodawać po jednym jajku i miksować na wysokich obrotach. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Naciąć papier do pieczenia na kwadraty 8*8 cm i lekko posmarować olejem. Wyciskać z ciasta okręgi na papierkach. Smażyć na rozgrzanym oleju wkładając papierkiem do góry(...)chwili zdjąć papier. Smażyć na złoto z dwóch stron. Przełożyć na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Zimne polukrować. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym do uzyskania jednolitej masy
Ala piecze i gotujecieście marchewkowym , w którym namiętnie się rozsmakowałam, nie mogłam oprzeć się kolejnej pokusie : ciastu z cukinii. Tym razem dodałam mniej cukru (dla spokoju sumienia, dlatego ma mniej wyraziście słodkawy smak) i użyłam mąki gryczanej. Ale wciąż świetnie nadaje się do herbaty czy na babski podwieczorek przy kawie. Oto przepis : Przygotowanie 15 minut. Pieczenie 25 minut. Potrzebne nam będą(...)Ubić jajka z cukrem do uzyskania jednolitej, lekko pieniącej się masy. Dorzucić startą skórkę cytrynową i sok z cytryny i ponownie razem zmiksować całość. Dorzucić mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Na koniec drobno zetrzeć cukinię obraną ze skórki lub nie. Tzn. Jeżeli chcecie przemycić cukinę w cieście, by « incognito » podać ją Waszym pociechom, to polecam obrać
MODA NA BIOsernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA:* ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko(...)masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWA:Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.CIEMNA MASA:Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkoszklanki majonezu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier cytrynowy do babeczek: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie mini babeczek do święconki: 1. Oddzielić żółtka jaj od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Do masy jajecznej dodać majonez - połączyć składniki(...)Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia. Sypkie składniki wsypać do masy jajeczno-majonezowej. Całość dobrze wymieszać. Na koniec ubić pianę z białek. Pianę dodać do ciasta i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do małych foremek na babeczki, uprzednio posmarowanych olejem i wysypaną dokładnie mąką. Ciasto wlewać do wysokości 3/4 foremki. Babeczki piec w 180 stopniach C przez
kolorowotorcikowo