ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:51/191)

Jabłecznik z bitą śmietaną ---- Torta di mele con panna montata 141

jajka 50 g. mąki pszennej 20 g. mąki  ziemniaczanej 1/3 szk. cukru Masa jabłkowa         składniki 1 kg jabłek winnych 2 - 3 łyżki cukru 2 galaretki cytrynowe  Bita śmietana Składniki 500 ml śmietany kremówki 36% 2 - 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny + ¹⁄4 szklanki gorącej wody dodatkowo : 1 tabliczka czekolady deserowej,wiorek do dekoracji(...)Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Obie mąki przesiać i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Dno formy o wymiarach 22x28cm wyłożyć pergaminem, boków niczym nie smarować. Wylać ciasto. Piec około 25 minut w temp. 170°C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, upuścić w formie z wysokości 60cm, po czym ponownie wstawić do piekarnika

w mojej kuchni
Domowe pierniczki jak alpejskie 153

bezy albo ciepłe lody cytrynowe ). Cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier. Gdy powstanie gęsta, błyszcząca piana dodajemy 8 żółtek i miksujemy chwilę na najniższych obrotach robota. Ubitą masę wlewamy do mąki z kakao i delikatnie mieszamy. Dodajemy wystudzony miód – ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny

mojewypiekiinietylko
Choinka piernikowa z jabłkiem i żurawiną 171

łezkę  1 galaretka cytrynowa suszona żurawina  do dekoracji: polewa  czekoladowa deserowa  biała czekolada (50 g) masa marcepanowa kuleczki srebrne i ozdoby cukrowe Jaja zmiksuj z cukrem dodając pod koniec jogurt i olej. Przesiej mąkę oraz kakao do miski. Dodaj sodę i proszek do pieczenia - wymieszaj po czym wsyp  do masy jajecznej.  Dodaj zmielone orzechy(...)wymieszaj i  wylej ciasto do  wyłożonej papierem do pieczenia formy (28cm x 38 cm).  Upiecz w temp. 160 st C z termoobiegiem do suchego patyczka. (około 35 min). Po wystudzeniu przekrój ciasto  na 2 blaty.  Starte jabłka podlej  niewielką ilością wody. Doprowadź je do zagotowania. Dodaj galaretkę i mieszaj do chwili aż rozpuści się

Gotuj Sam!
z budyniem ciasto z truskawkami i galaretką... 217

proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, truskawki 50 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie składniki do ciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem z 1 minutę na dość gęste ciasta 3/4 jasnego

W Mojej Kuchni Lubię
Gofry cytrynowe i "Córka doskonała" 133

białek.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z wodą, aromatem cytrynowym i cukrem na pianę. Do masy żółtkowej dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Do masy dodać na dwie tury pianę z białek. Wymieszać. Wylewać równomiernie odpowiednie ilości ciasta (u mnie ok. 3 łyżek) i smażyć gofry. Podawać np. z dżemem lub czekośliwką . Zimą czytałam świetną

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek dyniowy z orzechami i cynamonem czyli poWeekendowe Lakocie odc.135 124

nastepnie sypkie składniki i mieszamy. Dodajemy dynię i orzechy. Znowu mieszamy by składniki się połączyły. Masę przekładamy do foremki (u mnie keksówka) i pieczemy ok 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy najpierw w formie a potem na kratce. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka w polewie czekoladowej 173

Robię ją obowiązkowo na każde świętaBabka w polewie czekoladowej Składnikimąka tortowa 1 i 1/2 szklmąka ziemniaczana 1/2 szklproszek do pieczenia 1,5 łyżeczkijajka 6 sztcukier 1

Kuchnia Danusi
ROGALE MARCIŃSKIE 2014 201

szkl. mleka 30g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 50g masła do wyrobienia ciasta + 200g miękkiego masła do wałkowania Na nadzienie: 350g białego maku 6 pokruszonych biszkoptów 130g masy marcepanowej 3/4 szkl. cukru pudru 2 białka 100g płatków migdałowych 120g daktyli 3 łyżki skórki cytrynowej i pomarańczowej (ja miałam mix, ale można użyć tylko pomarańczową) 100g orzechów włoskich(...)się przy maku, masę przekręciłam przez normalne sitko (używane do mięsa), ale aż 4 razy. Chciałam mieć pewność, że mak będzie dobrze skręcony i nie będzie "strzelał" w zębach. Masę marcepanową ucieramy mikserem wraz z cukrem pudrem i śmietaną. Do utartej masy marcepanowej dodajemy stopniowo nasz mak z bakaliami. Kiedy już masa makowa połączona jest z masą marcepanową dodajemy pokruszone

Walijskie Pichcenie
Dwukolorowa strucla świąteczna 156

zapach Świąt Bożego Narodzenia.. Składniki CIASTO: 65 dag mąki pszennej tortowej 1 czubata łyżka kakao 35 g świeżych drożdży 350 ml mleka 3,2% 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 120 g cukru ½ łyżeczki pasty waniliowej lub torebka cukru waniliowego 2 jajka 70 g margaryny "Palma w złotym opakowaniu" Bielmar szczypta soli MASA MAKOWA: 1,5 szklanki suchego maku(...)wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce z kakao,oprószyć delikatnie mąką przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód

Wanilia i Kardamon
tygrysek 93

masę jogurtową: 600 ml jogurtu brzoskwiniowego 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej kilka połówek brzoskwiń z puszki kilka plastrów ananasa z puszki dodatkowo: opakowanie galaretki cytrynowej opakowanie galaretki brzoskwiniowej  5-6 łyżek kremu typu nutella (użyłam biało-brązowego) Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodawać żółtka. Do ubitej piany dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Cześć ciasta wylać(...)przez około 20 minut. Bawełnianą ściereczkę namoczyć i odcisnąć. Upieczone ciasto prostokątne przełożyć na ściereczkę i razem z nią zwinąć w roladę, zdejmując jednocześnie papier. Pozostawić do wystudzenia.  Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Dodać jogurt i pokrojone w kostkę owoce. Wymieszać i odstawić. Tężejącą masę wylać na okrągły biszkopt. Biszkopt rozwinąć, posmarować nutellą, zwinąć ponownie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Poro - tort 195

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 400 ml wody i zostawić do lekkiego stężenia. Owoce pokroić na plasterki, jagody i maliny w całości. Ze stężałej masy wyjąć małą miseczkę, w powstałym otworze układać owoce: jedna warstwa np jagody, zalać odpowiednią ilością galaretki, odstawić do stężenia i dopiero kolejna warstwa, aż do zapełnienia otworu.   Pozostałe owoce ułożyć po całej powierzchni "ciasta

Mix smaku
Dwupiętrowy tort na chrzciny dla dziewczynki 194

czapki! Jak tylko wrócę do domu, wykopię mój cieplejszy płaszcz (jeszcze nie zimowy; nie popadajmy w panikę), wyjmę też na wierzch wszystkie ciepłe swetry i puchate skarpetki. Witaj jesieni! Ciasto, które Wam dzisiaj pokażę, przygotowałam parę miesięcy temu; na chrzest małej Astrid. Były już muffinki, teraz kolej na głównego bohatera. Musze przyznać, że było to dla mnie spore wyzwanie. Pierwszy(...)masa cukrowa, Duńczycy naprawdę go lubią, więc postanowiłam użyć właśnie jego. Jeśli nie planujecie tak dużego ciasta, przyjrzyjcie się obu tortom z osobna - te połączenia smaków naprawdę działają! Dwupiętrowy tort na chrzciny Składniki: (na tortownice o średnicy 18 cm) biszkopt: 3 jajka 120 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny krem cytrynowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowa pokusa 375

jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy równe części, rozwałkowujemy i pieczemy  na złoty kolor, przez około 20 minut w temp. 170-280°C. Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 op. galaretki pomarańczowej (sprawdzi się też brzoskwiniowa lub cytrynowa) 1 op. cukru waniliowego Jabłka obieramy i kroimy(...)orzechów włoskich, grubo posiekanych 1/2 szkl. (100 g) cukru 80 g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki mleka Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i mieszając zagotowujmy. Masę studzimy i wykładamy na wierzch ciasta. Odstawiamy najlepiej na całą noc. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Ciasto Kilimandżaro 128

Składniki na ciasto ciemne: 6 jajek 1 szklanka cukru kryształu 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 1 łyżka wody Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 1 łyżka masła Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształu 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2łyżki mąki(...)wszystko dokładnie wymieszać. Gdy piana będzie sztywna dodać żółtka i delikatnie zamieszać łyżką. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, 1 łyżkę wody, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Biszkopt ostudzić i przekroić na 2 równe części. Masa jabłkowa: jabłka

Pychotkaaa
Ciasto jabłkowo-wiśniowe 354

Ciasto pychotka uwielbia je cała moja rodzinka. Biszkopt jest mięciutki w połączeniu z masą budyniową i jabłkowo- wiśniową to poprostu poezja smaku.Ciasto jabłkowo-wiśniowe SKŁADNIKI:BISZKOPT9 jajek małych0,5 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej3 łyżki kakao2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz do formyMASA JABŁKOWO-WIŚNIOWAmarmolada jabłkowa - 2 słoiczki od dżemudżem wiśniowy -0,5 słoikagalaretka cytrynowa - 2 opakMASA BUDYNIOWAmasło -250 gmąka ziemniaczana(...)pieczenia i kakao, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, wstawić do piekarnika, piec 30 minut w 175 stop. Upieczone i ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na połowę. MASA JABŁKOWO-WIŚNIOWA Do rondla wyłożyć marmoladę jabłkową i dżem wiśniowy, wymieszać. Postawić rondel na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia , wsypać galaretki

Kuchnia Danusi