ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:42/191)

Włoski biszkopt z owocami 142

Troszkę poszperałam i znalazłam idealny przepis w książce C.Bretherton „Baking”. Na dzisiaj więc proponuję włoską wersję biszkoptu z bitą śmietaną i malinami zwaną „Genoise Cake”. Ciasto to jak każdy biszkopt z owocami można też przyrządzić z dodatkiem różnych owoców sezonowych albo też różnych kremów. Polecam:)!Włoski biszkopt z malinami- składniki:40g masła (niesłonego) plus extra(...)wysokie temperatury(u mnie metalowa) i dodaję cukier i jajka i ubijam mikserem ok. 5 minut na puszystą masę (powinna 5-krotnie zwiększyć objętość). Zdejmuję miskę z rondelka i jeszcze minutę miksuję aż masa przestygnie.Dodaję delikatnie mieszając mąkę, olejek, skórkę cytrynową i przestudzone rozpuszczone masło.Przekładam masę do foremki i piekę ok. 30 min, przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem

UgotujmyTo.pl
Śmietankowa chmurka z borówkami 152

pomocą łopatki. Gotowe ciasto przelałam na blaszkę o wym. 26/36 cm wyłożoną wcześniej (tylko na dno) papierem do pieczenia. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam 30 minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia.  500 ml śmietanki 30% 2 galaretki cytrynowe 2 szkl. borówek 1 niebieska galaretka   Galaretki cytrynowe rozpuściłam w 2 szklankach(...)wrzątku i odstawiłam do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę ubiłam na sztywno,dodałam lekko tężejącą galaretkę ,zmiksowałam wszystko dokładnie i wsypałam borówki. Gotową masę przelałam na biszkopt i włożyłam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowałam niebieską galaretkę rozpuszczając ją w dwóch szklankach wrzątku. Tężejącą galaretkę wylałam na masę śmietanową i ponownie wstawiłam do lodówki. Po 2-3 godzinach ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Tarta cytrynowa 227

krem cytrynowy, który przygotowujemy w następujący sposób: ubijamy śmietanę( średna gęstość), w osobnym naczyniu miksujemy jajka z cukrem, partiami dodajemy skrobię ( uważamy na grudki), sok, skórkę z cytryny i stopniowo uprzednio ubitą śmietanę. Masa będzie bardzo płynna. Całość wstawiamy do piekarnika na 30 min w 180° C i pieczemy  aż masa się zetnie. Jesli zachodzi taka potrzeba ciasto można

Mia Cucina Sofieta
CIACHO Z BORÓWKAMI I NIEWIDZIALNĄ GALARETKĄ 189

sicie. MASA:    Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody. Żeby szybciej stężała możemy włożyć do naczynia z zimną wodą. W tym czasie szklankę zimnego mleka miksujemy ze śnieżkami na sztywno. Dodajemy kubek śmietany i zimną galaretkę. Miksujemy oraz wsypujemy pokrojone galaretki oraz borówki. Mieszamy łyżką i wylewamy na biszkopt, wyrównujemy i przykrywamy drugim biszkoptem. Ciasto chowamy do lodówki(...)najlepiej na całą noc. Smacznego :) MAŁA RADA: Żeby masa lepiej się trzymała należy z biszkoptów delikatnie zdrapać skórkę. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Pani na deser
Mini Focaccia z brokułem i pieprzem cytrynowym 154

małej ilości oliwy z oliwek świeży koperek do smaku odrobina chilli szczypta pieprzu cytrynowego szczypta ziela angielskiego Przygotowanie: Przygotować foremki sufletowe i opcjonalnie - wysmarować je odrobiną oliwy po czym podsypać wszystkie ścianki mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić

KreatywnePiny
Ciasto Krysi 596

się wydaje. Może komuś przyda się przepis na nadchodzący Dzień Kobiet? :) Ciasto na małą blachę Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki wody szczypta soli 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 900 g musu jabłkowego 2 galaretki cytrynowe Krem: 2 budynie waniliowe 600 ml mleka 2 łyżki cukru 250 g masła(...)mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i całość delikatnie ze sobą mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe zdejmujemy z niego papier.  Masa jabłkowa : Mus jabłkowy podgrzewamy w garnuszku, aż będzie bardzo gorący. Wówczas zdejmujemy z ognia i wsypujemy

My simple kitchen
Ciasto serowo - brzoskwiniowe Bogini Wenus 165

galaretki cytrynowe,  słoik dżemu brzoskwiniowego lub morelowego. Galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i ostudzić. Tężejącą galaretkę wymieszać z serem. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Do masy serowej dodać kilka łyżek ubitej śmietanki, wymieszać, po czym całą masę serową dodać do śmietanki. Dokładnie wymieszać. Pierwszy blat ciasta ułożyć ponownie w blasze, wylać

Z miłości do słodkości
CIASTO UCIERANE Z DŻEMEM 167

No taak... ilekroć chcę coś piec, wydaje mi się, że wszystkie niezbędne składniki mam w domu... :) no właśnie - wydaje mi się. Potem okazuje się, że jest

Walijskie Pichcenie
Herbaciany sernik na zimno 225

herbaty, polecam! Sernik..... Idealny na ciepłe dni , galaretka z cytrynowej herbaty Basilur , delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód: 100 g okrągłych biszkoptów Masa serowa: 300 ml śmietany kremówki 30% 250 g serka mascarpone(...)miksujemy do połączenia-aż masa będzie gęstniała, w trakcie wlewamy rozpuszczoną w małej ilości wody płynną żelatynę, mieszamy mikserem do połączenia. Masę serową wylewamy na stężałą galaretkę z herbaty, wygładzamy łyżką. Na wierzchu układamy okrągłe biszkopciki lekko wgniatamy je w masę, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wyjmujemy ciasto z lodówki, odwracamy do góry dnem, usuwamy

Wanilia i Kardamon
Truskawkowe ciasto z kokosem! 176

CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 2 żółtka - 500 g mąki krupczatki - 1 cukier o smaku cytrynowym - 180 g cukru pudru - 2 łyżki maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce. MASA TRUSKAWKOWA: - 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych) - 200 g wiórek kokosowych - 150 g cukru  Dużą tortownicę wylep ciastem. Obsyp

SMYKWKUCHNI
Pączki z serka homogenizowanego (z cytrynową nutą) 176

cytrynowego 1 łyżka proszku do pieczenia Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Jajka roztrzepać z cukrem cytrynowym. Dodać serek i całość ponownie wymieszać. Masę stopniowo połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. (Masa jest gęsta i taka powinna być.) Ciasto - za pomocą małej łyżeczki (ja użyłam łyżki do lodów) - wrzucać na rozgrzany olej. (Warstwa oleju powinna wynosić około

Di gotuje
Tarta z mascarpone i truskawkami 134

cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć połówki truskawek. Truskawki można cieniutko polać lekko tężejącą galaretką cytrynową

In my kitchen
BANANOWIEC 157

pamiętam było to jedno z pierwszych ciast które sama zrobiłam, dziecinie proste do przyrządzenia, jeżeli użyjemy biszkoptów wtedy ciasto robi się błyskawicznie. Składniki: Biszkop tz 4 jajek (lub gotowe biszkopty) Masa Bananowa 4 banany 250 g masła roślinnego 2 galaretki cytrynowe 2 żółtka Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru Dekoracja 1 banan 2 galaretki truskawkowe 2 białka 1 galaretka brzoskwiniowa Masło

RAROSSA
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 151

gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz obu mąk i proszku ubić mikserem lub w robocie z 6 minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec(...)zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając 2 placek nasączyć, 3 pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki, dość drobno pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Galaretkowiec z mleczno-śmietanową masą 151

masą na bazie jogurtu naturalnego . Postanowiłam lekko odświeżyć przepis i zaprezentować nową wersję galaretkowca. Poniższe ciasto to połączenie roztrzepanych galaretek i masy mleczno-śmietanowej. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki na formę tortownicę o średnicy 18-20 cm*: 5 różnych galaretek  (np. cytrynowa, pomarańczowa, malinowa, agrestowa i niebieska) 1 szklanka mleka 1 szklanka śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru(...)stężone galaretki podzielić na mniejsze kawałki (za pomocą widelca). Wszystkie galaretki delikatnie wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je do formy i zalać mleczną masą. Całość wymieszać. Masa mleczno-śmietanową musi wymieszać się z galaretki. Przygotowane ciasto wstawić do lodówki. Galaretkowca najlepiej kroić po kilkunastu godzinach od przygotowania.  *ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18 cm + dodatkowo z reszty

Ugotować