ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:40/191)

Czekoladowa kostka grysikowa z kremem cytrynowym 184

uroczo prezentujące się ciasto bez pieczenia, z którym poradzi sobie nawet kulinarna 'noga', bo to ciasto po prostu nie może się nie udać, a do tego jest bardzo, baaardzo smaczne :)))Spód czekoladowy na bazie ciasteczek, kolejno: masa grysikowa- gęsta i kremowa- oraz cudowny krem cytrynowy, który znacie już z poprzedniego wpisu...… Och, pokochacie je od pierwszego kęsa :)))Spód czekoladowy

Kraina Miodem Płynąca
Garden party w domu – zaczarowany ogród w sercu miasta 139

naked cake zbudowany z czterech warstw dwóch rodzajów ciasta – ucieranego ciasta na herbacie Earl Grey i biszkopta genueńskiego , nasączonych ponczem herbaciano-cytrynowo-rumowym, przełożony kremem śmietankowym i waniliowym ze świeżymi owocami.   Naked cake to takie ‘uczciwe gotowanie’ – wszyscy widzą co zrobiłeś i co jedzą, nie ma słodkiej cukrowej masy, wymyślnych polew czy miliona ozdób. A najlepsze w nim jest

Karo in the Kitchen
Urodzinowe ciasto z serem i jabłkami 144

nią serowy krem, skrywający aromatyczne jabłka, z dnia na dzień smakował coraz bardziej. Składniki: na ciasto: 300 g mąki pszennej 2 średnie banany 100 g cukru 200 ml oleju roślinnego/lub 200 g roztopionego i przestudzonego masła roślinnego 3 płaskie łyżeczki cukru Masa serowa: 500 g serka wegańskiego (przepis na domowej roboty znajdziecie znajdziecie tu ) 50 -100 g cukru(...)obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pociąć w 8, wymieszać z sokiem cytrynowym, rodzynkami i poddusić na łyżce ojeju.masła tak aby zmiękły ale się nie rozpadły (5-10 minut max). Ciasto: zblendować banany, utrzeć razem z cukrem i olejem, połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Masa serowa: zblendowac banana i wymieszać razem z pozostałymi składnikami. Formę do pieczenia

greenscarf
Tarta cytrynowa. 185

łyżki zimnej wody  Masa cytrynowa: 4 jajka 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 %) 2/3 szkl. soku z cytryny 120 g drobnego cukru do wypieków skórka otarta z jednej cytryny Wykonanie:  Składniki na ciasto szybko zagnieść. Wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Przełożyć do formy(...)minut. Aby ciasto nie urosło zbytnio należy przed włożeniem do piekarnika nakłuć je widelcem oraz  przykryć papierem do pieczenia, na który równomiernie trzeba rozłożyć obciążenie (np. suchą fasolę). Nagrzać piekarnik do 180°C i piec 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążenie (fasolę) i piec jeszcze 5 minut, aż się zrumieni. Składniki na masę umieścić w misce i wymieszać

zadanie-gotowanie
CIASTO PAWIANA 184

zrobić dwie masy. Polecam odkąd go zrobiłam, stał się naszym ulubionym ciastem :) SKŁADNIKI : BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i octu MASA SEROWA: 1 kg serka w wiaderku (użyłam z Biedronki) 2-3 łyżki cukru pudru 2 cytrynowe galaretki MASA ŚMIETANOWA: 2 bite śmietany Śnieżki szklanka zimnego mleka galaretka pomarańczowa(...)delikatnie zdjąć) MASA SEROWA: Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w połowie szklanki wody (nie jest łatwo to zrobić dlatego ja lekko je podgrzewam na małym ogniu) Odstawiamy do wystudzenia. Ser ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wlewamy zimną galaretkę. Masa szybko wiąże i od razu wlewamy na biszkopt z lodami. Równo rozprowadzamy. Ciasto chowamy do lodówki. MASA ŚMIETANOWA: Galaretkę pomarańczową

Pani na deser
Sernik Marchewkowa Galaktyka 150

minut w 180 stpniach (przed wyjęciem sprawdzic patyczkiem czy ciasto sie upiekło).  Ostudzone ciasto przecinamy na 2 blaty. masa serowa: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Ser biały przeciskamy przez praskę dwa razy. Następnie łączymy go z mascarpone i cukrami oraz otartą skórką cytrynową. Potem dodajemy ostudzoną żelatynę oraz ubitą na sztywno śmietanę. masa jabłkowa: (blaszka(...)cukier i wrzucamy jabłka. Gotujemy chwilę, aby jabłka zmięły. Studzimy. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, Zalewamy nią jabłka, a kiedy zacznie tężeć przelewamy do formy w której piekliśmy ciasto marchewkowe. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. masa budyniowa:   Budynie gotujemy na mleku, a potem studzimy. Ostudzony budyń łączymy z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Wykonanie: Jeden blat ciasta układamy

Bon appetit mon amie
Mazurek czekoladowy z owocami 145

Ciasto 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła Śmietanę rozgrzać wraz z masłem w rondelku i dodać czekoladę. Wszystko wymieszać aż powstanie gładka masa czekoladowa. Dekoracja owoce dowolne 2 łyżki galaretki cytrynowej Galaretkę(...)czasie rozwałkować ciasto i wyciąć kształt jajka. Z resztek ciasta zrobić podwyższony brzeg dookoła. Ponakłuwać widelcem spód ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie. Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce. Posmarować rozpuszczoną

O kuchni z uczuciem
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 172

szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść

Pora na pora
Szarlotka czyli jabłecznik pod pierzynką 172

szklanki cukru, w zależności od kwaśności jabłek 2 łyżeczki cynamonu 1 galaretka cytrynowa* Dodatkowo będziemy jeszcze potrzebować  1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki cukru * Może być inny smak, ale on zabarwi masę jabłkową. Można zamiast galaretki dodać  3 łyżeczki żelatyny. Zaczynamy od kruchego ciasta. Wszystkie składniki wsypać do miski, wbić żółtka,  dodać posiekaną margarynę. Szybko zagnieść

Pora na pora
Ciasto śmietanowe 151

Szybkie i smaczne ciasto..pomysł na nie znaleziony  tutaj. 3 jajka 1 szkl.cukru 1 cukier wanilinowy [ cukier cytrynowy] 20 dag śmietany 22% 2 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Cały czas ubijając dodawać po łyżce śmietanę, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem

Moje domowe kucharzenie
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE Z BUDYNIEM CZEKOLADOWYM 203

stopniach. Ugotować 3 budynie czekoladowe z 5 łyżkami cukru na 1 l. mleka. Jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na cieście, zostawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę, dodawać ser, jajka, a na końcu budyń o skórkę cytrynową. Miksować chwilę całość do połączenia się składników.  Masę serową wylać na budyń. Piec w temp. 180 stopni 60 minut

Walijskie Pichcenie
Najłatwiejsze ciasteczka z marmoladą 186

Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki z cukrem cytrynowym. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli Wasz mikser nie daje rady połączyć w pełni masy można na koniec szybko (!) zagnieść ciasto ręką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki

Słodkie okruszki
Pieguski z cytrynową nutą 152

czekolady (użyłam mlecznej)    Masło/margarynę utrzeć z cukrem do puszystości. Miksując - dodać jajko i aromat cytrynowy. Na końcu wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Czekoladę posiekać (nie na drobno!) i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
Ciasto Tropikalna Wyspa 367

mąki ziemniaczanej 1 żółtko 150 g margaryny Dodatkowo: 1 gruszka 1 banan 1 galaretka o smaku limonki i trawy cytrynowej 1,5 szklanki wrzątku Cukier puder do posypania Mięta i limonka do dekoracji Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Mąkę oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko.  Olej blendujemy z umytym, świeżym szpinakiem baby. Do jajek stopniowo

VioletoweKucharzenie
Domowej roboty ciastolina 123

uwielbiają! Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka soli - 2 szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju - 1 łyżka kwasku cytrynowym,barwniki spożywcze, można dodać zapach do ciasta. Wszystkie składniki wymieszać w garnku. Podgrzewać na małym ogniu nie przerywając mieszania. Masa powinna zgęstnieć. Ciastolina będzie gotowa , gdy uzyska konsystencję gęstego puree ziemniaczanego, a urwany kawałek nie będzie kleił się do palców. Pozostawić

Malinowe Pocałunki

Proponowane wyszukiwania