ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:35/191)

Sernik z musem mandarynkowym 187

SERNIK Z KULKAMI I MUSEM MANDARYNKOWYM PRZEPIS DOSTAŁAM OD TERENI Z PPSkładniki 1/ ciasto: -15 dkg. margaryny -15 dkg.cukru -2 jajka -40 dkg. mąki -2 łyżeczki

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik cappuccino 142

Ciasto: · jajka 7 szt · mąka pszenna 1 szkl · mąka ziemniaczana 1 szkl · proszek do pieczenia 2 łyżeczki · kawa cappuccino 1 szkl · cukier 1,5 szkl · woda 8 łyżek Masa: · śmietanka 36% 700 ml · zagęstnik do śmietan 2 op · galaretka cytrynowa 1 op · cukier puder 2 lyżki Poncz: · capuccino 100 ml Dodatkowo: · wiórki czekoladowe · kakao  Białka ubić z cukrem(...)sypkie ( mąki, proszek, kawę cappucino i delikatnie wymieszać łyżką. Podzielić na 2 części i wylac do 2 tortownic (21cm). Piec 25-30 minut w 190stC. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta podzielic na pół. Galaretke rozpuścić w pół szklanki wody i wystudzić. Śmietane ubić z cukrem, zagęstnikami i tężęjącą galaretką. Do ubitej masy dodać 4 łyżki kawy cappucino i delikatnie wymieszać

Camilla w kuchni
Bananowiec 169

biszkoptów sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru  masa bananowa: 4 banany 2 galaretki brzoskwiniowe 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy wykończenie: galaretka cytrynowa 1 banan Przygotowanie: spód: Robimy poncz do skropienia biszkoptów: Wyciskamy(...)zakryła biszkopty.  Odstawiamy do zastygnięcia (jeśli wlejemy od razu całość biszkopty mogą wypłynąć na wierzch masy)  Pozostałą część masy wlewamy kiedy stężeje spód z biszkoptami. Ponownie odstawiamy do zastygnięcia (około 30 minut) W tym czasie możemy przygotować piankę cytrynową: pianka: Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, a następnie mieszamy z wcześniej rozpuszczoną, lekko tężejącą galaretką cytrynową

Bon appetit mon amie
Najlepsze czekoladowe ciasto 202

jednolitej masy. Dodajemy kawę i nie przejmujemy się, że ciasto jest bardzo lejące. Okrągłą formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wlewamy mieszankę i wstawiamy do pieca. Pieczemy około   45minut, w połowie pieczenia przykrywając wierzch ciasta aluminiową folią, żeby się nie spalił. Ciasto jest gotowe, gdy wsadzony w nie dźgulec nie jest mokry od lejącego ciasta (okruchy przykleją(...)się zawsze).  Ciasto wyjmujemy i studzimy- dopiero ostygnięte wyjmujemy z formy. Kiedy jest całkiem zimne przekrawamy je na pół. Przygotowujemy krem- płatki róż ucieramy z cukrem i kwaskiem cytrynowym do otrzymania "różowego cukru". Dodajemy serek i jeszcze chwilę ucieramy. Rozkrojone ciasto smarujemy serem po środku i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. I JEMY!!! Kremik- dobrze przełamuje czekoladowość ciasta Nie dekorowaliśmy

les mirabelles
Ciasto bajka 463

pieczenia Masa śmietankowa: 0,5 l ś mietanki UHT 35% Mlekoma 2 galaretki cytrynowe 700 ml wody 400 g galaretki w cukrze Polewa kakaowa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki kakao 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek

Ala piecze i gotuje
pyszne,łatwe,smaczne ciasto truskawkowe ze śmietaną galaretkową... 179

galaretka pomarańczowa 1 opakowanie jajka XL lub 4 "L", miękkie masło, cukier, aromat cytrynowy mikserem ucierać z 4 minuty, masa bedzie grudkowata i taka ma być wsypać mąkę z proszkiem, kakao i mikserem krótko tylko połączyć składniki na gęste ciasto silikonowa tortownica 24 cm - przetrzeć formę ręcznikiem papierowym nasączonym olejem i rozsmarować w formie ciasto ciasto na cieście poukładać truskawki

W Mojej Kuchni Lubię
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 165

łyżeczki proszku do pieczenia przełożenie: - 2 kg jabłek - 3 galaretki cytrynowe - 0, 5 szklanki cukru ( opcjonalnie jeżeli jabłka są bardzo kwaśne) na wierzchu: - masa krówkowa z puszki ( 450gr) - 100 gr orzechów włoskich grubo posiekanych - 100 gr migdałów w płatkach Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą. Podzielić na 3 części. Piec po 20 minut w rozgrzanym piekarniku

kawawszklance
Sernik gotowany z jabłkami 187

szklanki mleka aromat cytrynowy i pomarańczowy (po 2 - 3 krople) Na masę jabłkową: 2 kg jabłek 1/4 szklanki wody 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe Na polewę 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 100 g miękkiego masła 2 - 3 łyżki mleka siekane migdały Wszystkie suche składniki ciasta mieszamy razem na stolnicy lub w dużej misce, a następnie dodajemy startą(...)szybko zagniatamy ciasto (pamiętajcie, że ciasto kruche trzeba zagniatać jak najszybciej, ponieważ w przeciwnym razie będzie twarde). Gotowe ciasto dzielimy na dwie równe części, jedną z nich rozwałkowujemy na dnie tzw. dużej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut; wyjmujemy i to samo robimy z drugą częścią ciasta. Ser, cukier, masło

Czary - gary w kuchni
Piernik z truskawkami i cytrynową pianką 206

Sezon truskawkowy jeszcze trwa, nic więc dziwnego, że pojawia się kolejne ciasto z truskawkami. Tym razem piernik z cytrynową pianką, truskawkami i  galaretką. Całkiem niezłe połączenie.Składniki: Piernik:40 dag mąki0,5 kostki margaryny25 dag cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżeczki kakao0,5 opakowania przyprawy do piernika1 szklanka mleka1 łyżeczka sody Pianka:1 szklanka śmietany 18%1 szklanka wody1 opakowanie(...)puszystą masę. Partiami dodać mleko, kakao oraz mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Mieszając dodać powidło i roztopioną margarynę. Ciasto wylać do formy (u mnie 20 x 32). Piec w temp. 180  stopni ok. 60 minut. Wystudzić, a następnie ściąć górną warstwę aby ciasto było równe i  bardziej "przyczepne". Nasączyć herbatą. Galaretkę cytrynową rozpuścić w szklance wody

Praktyczna pl
Sernik na zimno na biszkopcie 158

wiaderka) 1 galaretka cytrynowa 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny  4 łyżki masy krówkowej  Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, nie przerywając ubijania do d a jemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną

kgwjanczewo
Truskawkowy motyl 213

Wystudzić i nasączyć zimnym pączem przygotowanym z mocno zaparzonej herbaty, cukru i soku cytrynowego. Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, podgrzać, aż się rozpuści (nie gotować). Wymieszać z serkiem homogenizowanym. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z serkami. Całą masę nałożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować (fot.1). Ciasto wstawić do lodówki na około 20 minut. Truskawki

Świat Ciasta
Strudel drożdzowy z truskawkami 188

jest NASZA! I niech tak zostanie do skończenia świata…albo i dłużej. Składniki: Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych Delecta 150 ml ciepłego mleka 5 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego cytrynowego Delecta 2 jajka 10 dag masła Szczypta soli Masa serowa: 20 dag mielonego twarogu 1 jajko 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu śmietankowego Delecta

Wanilia i Kardamon
DROŻDŻOWA BABKA WIELKANOCNA 207

miejscu.Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta(...)już wszystko od naszej inwencji.... babkę można pięknie udekorować, oblać lukrem... ale ja nie lubię zbyt słodkich mas, nie lubię ciast lukrowanych, tak więc leciuteńko przyprószyłam ja tylko cukrem pudrem i to wszystko.Babka jest pyszna, nie jest sucha, pachnie wanilią i skórką cytrynową.Oczywiście kroiłam ją jeszcze ciepłą.... łakomczuch jestem i tyle

Walijskie Pichcenie
Śnieżny puch na biszkopcie 231

zimno.  Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze  się udaje, szczerze  polecam. Składniki:  biszkopt 4 jajka 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru masa serowa 1 kg sera z wiaderka 650 ml śmietany 36 % 4 cytrynowe galaretki 3-4 łyżki cukru pudru posypka 12 łyżek wiórków kokosowych(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 °C i pieczemy przez ok 25 minut. Biszkopt wystudzić. Galaretki rozpuścić w 1 l wody, wystudzić. Ser wymieszać z cukrem pudrem, wlać galaretkę i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do sera i delikatnie wymieszać do połączenia składników. Masę wlać na biszkopt, wyrównać

magiczna kuchnia Kasi
Jabłecznik na biszkopcie 245

jabłek 1 galaretka cytrynowa 1/2 szklanki cukru 1/2  łyżeczki cynamonu 1 śmietanę 30% 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodajemy cukier. Gdy masa będzie ubita dodajemy po jednym żółtku nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie mieszamy.  Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy

kgwjanczewo