marmolada czy nutellą Składniki : Ciasto: 1,5 szklanka mleka 5 dkg drożdży 3 łyżki cukru 1/3 szklanki oleju 3 jajka ok 70 dkg mąki szczypta soli. Masa serowa: pół kg białego sera 4 łyżki cukru (lub więcej w zależności od kwaśności sera) 1 jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier(...)cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste ciasto . Odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie . W misce rozdrobnić widelcem biały ser , dodać pozostałe składniki , wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować
Malinowa KawiarenkaSkładniki: CIASTO UCIERANE: jajka 6 sztuk, masło lub margaryna 20 dag, cukier wanilinowy 1 opakowanie, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka MASA JABŁKOWA: jabłka 1 kg, cukier 1/2 szklanki, goździki 2 sztuki, woda 4 łyżki, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, herbatniki 200 gram ŚMIETANA: śmietana 30 % 250 ml, cukier puder 1 łyżka(...)odckiekł, do wystudzonych jabłek wsypać kisiel i wymieszać jajka, miękką margarynę, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem z 4 minuty, masa będzie miała zważoną konsystencję wsypać mąkę z proszkiem i tylko połączyć składniki mikserem na gładkie dość gęste ciasto tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować w blaszce, na wierzchu rozsmarowac masę jabłkową, herbatniki kakaowe pokruszyć na jabłka, lekko
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia kilka kropli olejku cytrynowego 50 dag jabłek cukier puder do posypania Jabłka dzielimy na ćwiartki, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki. Cukier ubijamy z jajkami na puszystą masę, dodajemy olejek, proszek do pieczenia wymieszany z mąką. Szybko mieszamy, dodajemy pokrojone jabłka i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
Rozpustne gotowaniewymieszałam i na koniec dodałam mąkę, ponownie wymieszałam. Ciasto przelałam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w 180 stopniach około 25-30 minut. Składniki masa z wafelkami: 2 x 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30 % 4-5 sztuk wafelków (ja dałam estelle) Dodatkowo: opakowanie okrągłych biszkoptów galaretka cytrynowa 500 ml śmietany 30% strata gorzka czekolada Galaretkę zalewamy(...)ubijać śmietanę (500 ml). Do ubitej dodajemy galaretkę, miksujemy do momentu, aż galaretka nam się połączy ze śmietaną. Ja masę na chwilkę włożyłam jeszcze do lodówki i jak troszkę się ścięła, wyłożyłam na ułożone wcześniej biszkopty. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto wkładamy najlepiej na noc do lodówki :) Pianę ze śmietany i galaretki można jeszcze dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam
kruche babeczkibył zachwycony). Trochę nie współgrał ze sobą smak słodkiej cytrynowej galaretki z miętową czekoladą, przez co krem wydawał mi się po prostu „dziwny”. Zapewne jest to kwestia smaku, ale ja ciasta nie powtórzę i zostanę przy czekoladkach z miętowym nadzieniem Składniki na blaszkę 20×20 cm: Ciasto : – 3 jajka (białka i żółtka osobno(...)przekładamy do masy kakaowej. Całość mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do foremki i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostudzenia, a ostudzone kroimy w poprzek na pół. K rem czekoladowo – miętowy: – 250 ml śmietanki kremówki – 150 g czekolady z nadzieniem miętowym – 1 galaretka cytrynowa – 250 ml wrzątku Śmietankę ubijamy na sztywno
Relaxtimewaniliowego na krem niepełna szklanka zimnego mleko 1 krem cytrynowy do dekoracji cukier puder półplasterki cytryny mięta Piekarnik rozgrzać do 180 C. W międzyczasie białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod sam koniec dodać stopniowo cukier i wszystko ze sobą połączyć, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Następnie do ubitych białek dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia(...)zrumienienia biszkoptu). Gorący biszkopt przełożyć do góry nogami na ręcznik kuchenny, oderwać papier do pieczenia i delikatnie zrolować ciasto. Pozostawić w takiej pozycji do ostygnięcia. W międzyczasie przygotować krem: tzn zimne mleko zmiksować przez około 4 minuty z kremem cytrynowym. Przygotowanym kremem przełożyć roladę biszkoptową. Najlepiej, aby zawinięcie było na samym spodzie, ponieważ dzięki temu rolada się nie rozleci. Schłodzić
Ugotowaćspód: 25 dag mąki pszennej 125 dag masła 100 g cukru pudru 1 jajko Szczypta soli Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu 4 duże jajka 25 dag mascarpone 1 budyń waniliowy ½ szklanki mleka w proszku ½ szklanki cukru pudru 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker 150 ml słodkiej śmietanki 18% Truskawkowy mus ½ kg truskawek 3 łyżki cukru 2 galaretki truskawkowe(...)przygotowania : Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta) Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki
Wanilia i Kardamonlekkie ciasta do kawy. Delikatny biszkopt, kwaskowata galaretka a całość zwieńczona bitą śmietaną posypaną czekoladą. Mmmmmm..... czego chcieć więcej? No może filiżankę dobrej kawy ;) Talerzyk "Rajski Ogród" Porcelana Bogucice Biszkopt: 2 jajka 1/3 szkl domowego cukru waniliowego 1/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe cukier(...)cukier a gdy piana będzie szklista, żółtka. Do masy jajecznej przesiać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę 21x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt. Ciasto piec ok 15 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić. Tę samą blaszkę wyłożyć folią i włożyć do niej biszkopt. Masa: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć
Smakołyki AsiEkspresowe ciasto z rabarbarem na oleju to przepis banalnie prosty. Kilka składników, po wymieszaniu daje nam przepyszne ciasto, takie codziennie, niezobowiązujące, idealne. Ciasto na oleju ma to do siebie, że idealnie komponuje się z owocami. Aktualnie trwa sezon na rabarbar, niedługo rozpocznie się sezon na truskawki, później maliny, morele czy jagody. Ze wszystkimi owocami smakuje świetnie. Nie bójcie się eksperymentować(...)pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, aż masa jajeczna będzie puszysta. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem oraz kilka kropel aromatu cytrynowego. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką stróżką olej. Miksujemy jeszcze chwile, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika
Rusty ForkWilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie. Ciasto makowe: 25dag maku 3 jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny 1 szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy(...)takiego z wiaderka) 6 łyżek cukru pudru 2 galaretki cytrynowe 3 łyżeczki żelatyny puszka ananasów czekolada mleczna kilka łyżek mleka Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy
Cynamonowe szczęścieliściach) niecała szklanka cukru 2 jajka pół szklanki oleju szklanka mąki krupczatki czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa twarogowa: 50 dag mielonego twarogu 500 ml śmietany kremówki śnieżka 2 łyżki cukru pudru 2 galaretki o smaku cytrynowym dodatkowo: żelki w kształcie gałek ocznych do ozdoby Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy z połamana czekoladę do czasu aż się rozpuści(...)Mieszamy sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną. Jajko ubijamy mikserem, pod koniec dodając cukier. Wlewamy śmietanę, olej. Dalej miksujemy. Dodajemy czekoladę z mlekiem i sypkie składniki. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (śr. 26 cm). Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Szpinak rozmrażamy na patelni do czasu aż straci całkowicie wodę
Pobite gary Barbarynawet w połowie tak dobry jak ten, który pamiętam z domu. Może tak to już jest - niektóre ciasta udają się tylko mamom (albo ewentualnie babciom). Całe szczęście bywają przepisy, które udają się zawsze. Z pewnością należy do nich ten, na babeczki cytrynowe. Muffinki z galaretką i delikatnym kremem będą świetną przekąską na ciepłe wiosenne popołudnie.Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki(...)szklanka mlekacytrynowa galaretka w cukrzeSkładniki na krem:1 galaretka cytrynowa (trzeba przygotować ją wcześniej, żeby stężała)100 g białego sera0,5 kostki masła3 łyżki cukru1 łyżeczka śmietanfixuaromat cytrynowy lub skórka z cytrynySuche składniki mieszamy razem w misce. Galaretkę w cukrze kroimy na małe kawałki. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajmy pokrojoną galaretkę, mieszamy
Ciastkozercycukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone- 2 łyżki cukru pudruDodatkowo:- truskawki- kilka szt. borówek- listki mięty- cukier puder do oprószenia- skórka z cytryny Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej je rozwinąć). Dzielimy na 8, mniej więcej, równych prostokątów. Radełkiem lub nożykiem wycinamy wewnątrz każdego kolejny prostokąt, nie docinając(...)studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona), ozdabiamy listkiem mięty. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.Dla mniej wprawnych w pieczeniu
mojewypiekiinietylkocytrynowy (waga 77 g).Kruszonka:100 g mąki pszennej razowej;100 g masła;50 g białego cukru.Dodatkowo:Bułka tarta do obsypania formy;Margaryna do wysmarowania formy.Sposób przygotowania:Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Margarynę, smalec, śmietanę, cukier i żótka utrzeć miksrem na puszystą masę.Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie utrzeć mikserem na jednolitą, gładką masę(...)półka) przez około 60 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Widoczne na zdjęciach ciasto zostało upieczone w formie o wymiarach 24 x 28 cm, ale jeśli ciasto ma być niższe lepiej upiec je w większej blasze.Rabarbar można zastąpić innymi, świeżymi owocami, masło w kruszonce - margaryną, a kisiel cytrynowy innym smakiem o jasnym kolorze.Smalec można zastąpić 2 dodatkowymi łyżkami margaryny lub olejem, przy
Gospodyni Miejska