ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:18/191)

Ciasto 3 BIT 122

margaryny - 4 łyżki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut w formie o wymiarach 25 cm x 35 cm. Budynie

Zainspirowana w kuchni
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 106

Dzień Dziecka delektowaliśmy się takim oto biszkoptem z masą śmietanowo-galaretkową i dużą ilością truskawek. Ciasto najbardziej smakowało 5-letniemu Szymonowi, najmłodszemu uczestnikowi wczorajszej grillowej imprezy. Aż miło było patrzeć, jak pałaszował kolejne porcje, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)nasączyć sokiem z cytryny połączonym z ½ szklanki wody. • Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek zostawić na wierzch ciasta. • Masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim blatem i nasączyć sokiem z cytryny. • Galaretkę truskawkową rozpuścić

To co kocham
Ciasto Bananowa randka – bez pieczenia 1308

galaretki agrestowe 800 ml gorącej wody Składniki na masę bananową nr 2: 525 g gęstego jogurtu bananowego 2 średnie banany 2 galaretki cytrynowe 200 ml gorącej wody Składniki na wierzch ciasta: 700 g zielonych winogron 2 galaretki agrestowe 900 ml gorącej wody Ciasto Bananowa randka(...)pierwszą warstwę bananową: Dwie galaretki cytrynowe rozprowadzić w 200 ml gorącej wody, schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie zmiksować galaretki z jogurtem. Tak powstałą masę wymieszać z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę dwoma średnimi bananami. Mas

Kulinarne Przeboje
Drozdzowe slimaczki z powalajacym nadzieniem daktylowo - pistacjowym czyli Slodki Czwartek odc.138 156

łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania: 25 g rozpuszczonego masła 1 łyzka cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Mleko umieszczamy w misce razem z drożdżami i cukrem, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. Dodajemy pozostałe składniki ciasta, mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski(...)ciepłe miejsce na ok godzinę by podwoiło objętość. Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy daktyle z sokiem cytrynowym i odrobina wody. Powinny sie rozpaść na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami. Mieszamy składniki masy cynamonowej do smarowania. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, odgazowujemy i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy masa daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę

Dzieje kuchennej Wiewióry
jabłecznik kisielowy 129

popołudniowej herbatki w środku tygodnia.  *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 300 g mąki 200 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka  2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek  3 opakowania kisielu cytrynowego 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek) dodatkowo:  cukier(...)posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.  ins piracja

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sero - mak 262

płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za ciasto. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z ciastem. Kolejną warstwę stanowi masa makowa. Mak dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, olejek migdałowy, wódkę(...)dwukrotnie mielimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo żółtka, ser, proszek do pieczenia, budyń oraz ekstrakt cytrynowy. Mieszamy dokładnie. Białka ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową. Na wysmarowaną blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm przekładamy ciasto, na to masę makową a następnie masę serową. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka szafranowo-cytrynowe 155

gram masła - 35 gram mąki ziemniaczanej - 80 gram mąki krupczatki - 100 gram mąki pszennej - 1 cytryna Przygotowanie masy cytrynowej: Cytrynę szorujemy. Ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok. Mąki mieszamy. Wszystkie składniki zagniatamy, razem z cytrynową skórką i sokiem, Przygotowanie ciastek: Rozwałkowujemy ciasto szafranowe oraz cytrynowe. Jedno nakładamy na drugie i zwijamy w ciasny rulon. Zawijamy w folię i wkładamy

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z jogurtu na zimno 1580

umiarkowanym delikatnie wyczuwalnym smaku herbaty i kakao. Osoby lubiące bardziej wyraziste smaki powinny dodać więcej cukru pudru, herbaty i kakao, co wpłynie również na bardziej żywe kolory warstw ciasta. Ciasto z jogurtu z dodatkiem serka mascarpone, pomimo swojej kremowej konsystencji, po zastygnięciu bardzo dobrze się kroi. Podane składniki są na formę o średnicy 28 cm, ja zrobiłam w formie(...)śmietanki śnieżki w proszku 1 - 2 łyżeczki herbaty Matcha  1 - 2 łyżki naturalnego kakao 2 galaretki cytrynowe lub 4 łyżki żelatyny  Spód do ciasta na zimno: 100 g masła 150 g herbatników śmietankowych Masa z truskawek: 500 g dojrzałych truskawek 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru trzcinowego 2 galaretki truskawkowe lub 4 łyżki żelatyny Do odmierzania

Kuchcik gotuje
Tarta z ricottą i świeżymi owocami 163

zawsze! Dzisiejsza propozycja to taka mini wersja sernikowa. Jeśli przygotujecie wcześniej kruche ciasto to przygotowanie "farszu" i upieczenie zajmie wam dosłownie 45 minut! Ciasto jest kruche i maślane, a masa z ricottą jest kremowa, z lekko cytrynową nutą! Pyszna!Idealnie smakuje ze świeżymi owocami.  Sami długo zastanawialiśmy się z jakimi owocami najchętniej byśmy ją zjedli i tu chyba przeważyła(...)słoneczną wiosnę! Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej, 25 g cukru pudru, szczypta soli, 140 g zimnego masła, 1 duże jajko, 2 łyżki zimnej wody Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, dodać pokrojone masło i dobrze posiekać nożem, albo użyć siekacza do ciasta kruchego. Następnie dodajemy jajko oraz wodę i szybko zagniatami ciasto, które następnie wykładamy na folię

Plate of Joy
Ciasto "Gruszki z miodem" 121

pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 jajko Ciasto ciemne: 200 g kefiru (ja dałam 150 g) 130 g mąki 70 g cukru 1/3 szklanki oleju 1 jajko 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Masa gruszkowa: 1 kg gruszek (waga po obraniu) 5 łyżeczek żelatyny cukier do smaku - według uznania Masa śmietanowa: 330 g śmietany(...)łyżka cukru (ja dałam 3 łyżki) 1 galaretka cytrynowa Składniki na ciasto miodowe zagnieść na jednolite gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość blaszki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i piec każdy placek osobno około 10-15 minut w temp. 180 stopni. Ciasto ciemne: Jajko roztrzepać, dodać do nich cukier i kefir, wymieszać. Mąkę przesiać

talerz przyjemności
Pocałunek Murzyna, czyli ciasto z makiem, bakaliami i kremową masą 111

pieczemy, przekładamy masą - i ciasto gotowe :-) .... no, prawie gotowe, bo jeszcze do każdej części dodać musimy różne składniki- mak, kakao, rodzynki... Ale może po kolei :-) SKŁADNIKI: ciasto: - 2 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru - 330 gram śmietany 18% - 2 jaja - 2 łyżeczki sody - szczypta soli - 6 łyżek maku - 4 łyżki kakao - ok. 6 łyżek rodzynek, żurawiny, skórki cytrynowej masa

Wielopokoleniowo
Ciasto malinowe z polewą adwokatową 582

bardzo apetycznie. Nie jest za słodkie, lekko cytrynowe, dobrze schłodzone, orzeźwia. Do jego przygotowania możemy zrobić biszkopt bez masła, jak na przykład w przepisie „ Biszkopt z musem truskawkowym ”, polecam…   Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Royal Old England oraz White Rose .     Ciasto malinowe z polewą adwokatową Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)dodać mąkę, wodę gazowaną i skórkę cytrynową, krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 35 minut (Uwaga: ciasto mało wyrasta). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia. Malinowe nadzienie

Mała Cukierenka
Sernik z brzoskwinią 129

jajek 2 budynie śmietankowe olejek cytrynowy 1 puszka brzoskwiń   Piana: 5 białek 200 g.cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Nagrzać piekarnik do temperatury 190* CCiasto:Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę, dodać przesianą wraz z proszkiem do pieczenia makę oraz miękką margarynę, całość wyrobić na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 2 nierówne części, mniejszą

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Szarlotka z płatkami kukurydzianymi 135

pomocą mogą przyjść nam tzw. "zwykłe" ciasta - bez mas i ciężkich kremów. Niezawodna okazuje się w tym wypadku szarlotka. Także w nowej odsłonie z chrupiącym wierzchem z płatków kukurydzianych.   Dla kogo: dla fanów szarlotek dla lubiących innowacje w znanych przepisach dla mających nadmiar płatków kukurydzianych w domu Składniki na ciasto: 100g masła 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny(...)jabłek: Jabłka umyć, obrać i pokroić w słupki (grubość 1cm x 1cm). Skropić sokiem z cytryny. Wykonanie ciasta:  Masło (100g) ucieramy mikserem na krem, dodajemy cukier, jajka, przesianą mąkę - dwa rodzaje - wraz z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Ucieramy, aż masa stanie się jednolita. Tortownicę (średnica 25-26cm)wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy

Mania Wypiekania
Cytrynowy puch 4180

szczypta soli Pianka cytrynowa: 2 op. Śnieżki 2 szkl. mleka 3,2% 2 galaretki cytrynowe Warstwa śmietanowa: 700 ml śmietany 30% lub 36% 6 łyżek cukru pudru 1 pełna łyżka żelatyny Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem i ścieramy skórkę. Całe jajka miksujemy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym aż do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 10 minut(...)miksujemy mleko razem ze Śnieżkami. W momencie gdy masa mocno nam zgęstnieje dodajemy zimną, lecz wciąż płynną galaretkę i miksujemy na najwyższych obrotach miksera, do połączenia. Powstałą piankę od razu przekładamy na zimny biszkopt. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia i stężenia. Lekko tężejące wylewamy na cytrynową piankę i wstawiamy całość do lodówki. Gdy galaretka

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania