ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:16/191)

Murzynek przełożony bitą śmietaną 198

Przepis na pyszne ciasto murzynek z cytrynową bitą śmietaną i polewą czekoladową. Ciasto jest proste do wykonania, a prezentuje się efektownie. Składniki: Ciasto: 250 g masła (lub margaryny) 150 g cukru 6 łyżek kakao ½ szklanki wody 2 szklanki mąki 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa z bitej śmietany: 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania galaretki cytrynowej ½ szklanki(...)białek) i kakao przekładamy do garnka i gotujemy na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka i przestudzoną masę kakaową. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i lśniąca. Pianę dodajemy do ciasta

e-PrzepisyKulinarne
SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 156

waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza manna WYKONANIE  Ciasto: z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 ciasta chowamy do zamrażarki. Resztą ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy.   Piana budyniowa

słodki bratek
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 159

przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie C. Zabrałam się więc do pracy(...)solą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i migdałami. Dodać masło pokrojone w kostkę, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Dodać mleko, szybko połączyć.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, wycinać foremką serduszka średniej wielkości.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lemon Curd Tart - tarta cytrynowa 290

łyżeczka cukru waniliowego W misce, połączyć mąkę z cukrem pudrem, dodać pokrojone w małą kostkę masło, rozetrzeć palcami. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. Jeśli ciasto kruszy się, można dodać odrobinę lodowatej wody, jeśli jest za lepiące - troszkę mąki. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 30 min. Dno formy do tarty o średnicy ok 28 cm wyłożyć(...)Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty łącznie z bokami. Piec ok. 20 min. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Masa cytrynowa - Lemon curd: 250 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn (najlepiej niewoskowanych) = ok. 1 kg cytryn skórka starta z 3 cytryn

maniapieczenia
Karpatka z kremem cytrynowym 352

Zamarzyła mi się ... karpatka,ale po chwili przyszło na myśl kilka wątpliwości czy urosną piękne góry a może będzie zupełnie płaska, jaki krem zrobić , żeby nie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Brzoskwiniowy piegusek z malinami 373

maku nazywane jest „Pieguskiem” lub „Mrówkowcem”. Swoją wersję tego wypieku przygotowałam trochę inaczej, wykorzystując zalegające białka. Pieguska przełożyłam masą brzoskwiniową zrobioną ze świeżych owoców. Na wierzchu znalazła się delikatna pianka cytrynowa i maliny :) CIASTO MAKOWE: 1 szklanka białek (ok 5 białek) szczypta soli 3/4 szklanki maku suchego 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru

https:KKuchniaMniam
Sylwester. Przepisy na Sylwestra. Przekąski na Sylwestra. 18391

sałatka grecka (chłopska) z fetąCIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI:Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiemCiasto 3 bitPianka wiśniowo-cytrynowaPani Walewska bez pieczeniaCiasto Adwokat bez pieczeniaCiasto bananowe bez pieczeniaMuffinki (babeczki) z budyniem czekoladowymChocolate cupcakes , czyli czekoladowe babeczki wg Marthy StewartChińskie ciasteczka z wróżbąSernik na zimno z malinamiSernik bananowo-cytrynowy z borówkamiSernik bez pieczenia z mascarpone i borówkamiPiankowy torcik

Kulinarne Przeboje
Stollen 276

szkl mleka 1/4 łyżeczki soli skórka starta z połowy pomarańczy 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 czubate łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej 50 g całych migdałów 50 g zmielonych migdałów  300 g masy marcepanowej  Na wykończenie ciasta : 125 g masła podzielone na pół cukier puder  Przygotowanie : Całe migdały i rodzynki zalewamy dzień wcześniej rumem, tak aby wszystkie(...)Formujemy ciasto i w środek wkładamy marcepanowy wałek. Na blogu, z którego mam ten przepis podane były trzy sposoby formowania tego ciasta : I. Ciasto umieszczamy w keksówce i  nacinamy nożem na ok 1cm głębokości II. Ciasto pieczemy w specjalnej formie do tego przeznaczonej III. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim niezbyt duży placek ciasta, kładziemy wałek

charlotte gotuje
Łatwe ciasto z czereśniami 166

proszku do pieczenia garść czereśni łyżeczka startej skórki cytrynowej Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie cukier. Na końcu wsypujemy mąki z proszkiem i skórkę cytrynową. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszki. Na wierzchu układamy czereśnie. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach

Wrzosowa Polana
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 310

nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto(...)koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy i pieczemy około 45-50 minut. Gdyby ciasto od góry zbyt szybko zaczęło brązowieć, można je przykryć folia aluminiową. Na parze w garnuszku rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Gdy ciasto przestygnie wyjmujemy

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny piernikowy Tort Koliber 169

wlej wpierw płynny miód a następnie  olej. Jabłka, orzechy i  ananasa dodaj  do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski, szczyptę soli, cynamon i przyprawę do piernika.. Wymieszaj.  Dużą prostokątną formę wyłóż papierem.  Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około  40 minut(...)suchego patyczka. Wyjmij i wystudź.  Przekrój  ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty.  Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia. W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując. Ilość dodanego twarożku zależy od jego gęstości

Gotuj Sam!
Babka zebra 409

Pyszna mięciutka i wilgotna babka w ciekawie układające się wzory, które za każdym razem przybierają inne kształty. Babka ta jest pieczona przeze mnie dość często, ale

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto 4 w 1 171

pudru 7 żółtek 30 dkg mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany zapach cytrynowy (nie musi być) Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą białą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę i ewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy ! Wkładka makowa: 30 dkg maku sparzonego

kruche babeczki
Ciasto ekstremalnie cytrynowe 225

średnie ) – 2 szt– skórka otarta z cytrynyDo nasączenia:( nie wolno pomijac! )- sok cytrynowy – ok. 125 ml– cukier puder – 80 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i bardzo drobno posiekanymi migdałami.Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jedną łyżkę produktów sypkich i jedno jajko, dokładnie mieszamy.Znów dodajemy jedną łyżkę produktów(...)składników sypki i otartą skórkę cytrynową.Dokładnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do małej tortownicy ( u mnie 12 cm) ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia i bokami posmarowanymi masłem.Pieczemy ok 40 min w 180 ( do suchego patyczka! )   DO NASĄCZENIA:Sok z cytryn gotujemy.Dodajemy cukier puder i gotujemy ok 3 min stale mieszając.Upieczone ciasto gęsto nakłuwamy wykałaczką.Polewamy cytrynowym sosem

Ostra na Słodko