tortownicy. piec 45-50 minut do tzw. suchego patyczka w 180 'C ( piekarnik góra-dół). Wystudzić. Przeciąć ciasto w połowie. Masa grysikowa: - 300 ml mleka - 70 gr masła - 4 pełne łyżki manny ( nie błyskawicznej!) - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej - 2-3 łyżki soku z cytryny Mleko z masłem i cukrem zagotować. Jak zawrze(...)wsypać mannę ( najlepej roztrzepując jednocześnie trzepaczką/widelcem aby nie zrobiły się grudki). Gotować na wolnym ogniu aż do całkowitego zgęstnienia. Na koniec dodać skórkę cytrynową i sok z cytryny. Na dolny blat ciasta wyłożyć gorącą masę, przykryć górnym i lekko docisnąć. Polewa czekoladowo-kawowa: - 50 gr masła - 2 łyżki mleka - 3 łyżki cukru - 2 łyżki kakao - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
kawawszklancewyciąłem koło o średnicy ok. 30 cm. Pastę wyłożyłem na ciasto , pozostawiając brzeg o szerokości 5 cm. Na paście serowej rozłożyłem pomidory, posypałem tymiankiem i pieprzem cytrynowym. Podwinąłem brzegi ciasta, tak aby masa nie wypłynęła podczas pieczenia. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C , piekłem ok. 40 minut. Podałem gorącą , od razu po zapieczeniu
R'n'G KitchenPrzypominam przepisy na ciasta z mojego bloga. Pora na odgrzebywanie zapomnianychBananowe.Przepyszny tortBez pieczeniaPlacek amerykańskiMakowiec owocowo-cytrynowyTyramisu z wiśniamiCiasto z masą jabłkowąSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie
W kuchennym oknie Ewyszkl galaretki cytrynowe - 2 opak woda gotowana do galaretek - 1 szkl żelatyna - 2 łyżeczki woda do żelatyny - 5 łyżek Dodatkowo : jeżyny - 130 g maliny na wierzch ciasta mięta do dekoracji czekolada do polania Przygotowanie : Herbatniki zemleć lub wałkiem rozgnieść. Masło rozpuścić, lekko przestudzić, zagnieść jak ciasto. Wyłożyć spód tortownicy o wymiarach 27 cm, wstawić do lodówki. Masa serowa: Galaretki rozpuścić(...)cały czas ubijając dodawać po jednej łyżce galaretki. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać zmiksowane jeżyny, dokładnie wymieszać. Przełożenie ciasta: Na spód ciasta wylać masę jeżynową, odstawić do stężenia. Następnie wylać masę cytrynową, schłodzić w lodówce. Wierzch sernika udekorować malinami i listkami mięty. Czekoladę rozpuścić, polać nią sernik. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName
Kuchnia Danusitrochę truskawek. A jak już kiedyś wspominałam, nie przepadam za nimi w formie nie przetworzonej. Stąd też pojawił się pomysł by przyrządzić szybki cytrynowy torcik. Ciasto na spodzie z herbatniczków, a na nim cudownie kremowa masa z serka śmietanowego z dodatkiem lemon curd - angielskiego kremu cytrynowego. Na to wszystko wspomniane przeze mnie wcześniej truskawki, posypane wiórkami z białej czekolady. Ciasto(...)zrobienie domowego) - 250 g truskawek - kilka kostek białej czekolady Herbatniki wrzucamy do robota kuchennego i mielimy. W międzyczasie rozpuszczamy w rondelku masło. Dodajemy do herbatników i mieszamy. Powstalą masę przekładamy do wylożonej papierem do pieczenia tortownicy, i wyklejemy nią dno. Wygładzamy okragłą stroną łyżki. Tortownicę wstawiamy na kilka minut do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy masę kremową. Przy pomocy miksera
W mojej holenderskiej kuchnimargaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego do jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki(...)szczyptę soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać jajka. Następnie dodać mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna). Foremkę wysmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać kakao
Walijskie Pichceniecytrynowym kremem. Ciasto 1 i 1/4 szklanki mąki 100 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 żółtko Wszystkie połączyć i zagnieść ciasto. Owinąć ciasto w folię i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie rozwałkować placek o grubości 1 cm. Wyciąć jajko, a następnie brzegi ciasta podwyższyć na 2 cm. Ponakłuwać ciasto widelcem i piec(...)cytryny i ubitą na sztywno śmietanę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości zimnej wody, a następnie podgrzać i przestudzić. Wlać do masy i wszystko wymieszać. Wyłożyć na wystudzone ciasto i udekorować według własnego pomysłu. mazurek cytrynowy
O kuchni z uczuciemmasła 3 duże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania. Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem
Smak mojego domuborówkami to po serniku wiśniowym kolejny na moim blogu sernik z owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym(...)żółtko, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, dno tortownicy wylepić równo schłodzonym ciastem- ciasto nakłuć gęsto widelcem, podpiec w piekarniku przez około 20 minut, ostudzić- temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć
Smakołyki Berenikipodejrzewałam, że one są takie pyszne. Teraz wszelkie torty, rolady i babki cytrynowe stały się moimi ulubionymi ciachami Rolada ta jak wiele innych ciast na blogu została najpierw wypróbowana przez Anię z którą pracuję - nasze dzielenie się wszelkimi przepisami to już tradycja... Aby zrobić masę do rolady trzeba wcześniej ,,ugotować" lemon curd - czyli najpyszniejszy na świecie krem cytrynowy. Zaraz(...)chwilę studzimy na blasze. Na blacie rozkładamy jeszcze jeden kawałek papieru do pieczenia - wykładamy na niego bezę i delikatnie zdejmujemy papier na którym piekliśmy ciasto. Serek mascarpone ubijamy chwilę z lemon curd. Masę cytrynową rozsmarowujemy na bezie i pomagając sobie papierem zawijamy roladę - ciężko jest wykonać pierwszy ruch ale dalej zawijanie idzie bardzo ładnie. Roladę przekładamy na tacę i chłodzimy
sierotka maRysia w kuchnikostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao masa - 1 kg sera (podwójnie zmielonego) - 1 kostka margaryny - 500 g cukru pudru - 10 jajek - 1 budyń śmietankowy (bez cukru) - 2 łyżeczki domowego ekstraktu cytrynowego lub olejku cytrynowego Przygotowanie: Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wyklejamy blachę o wymiarach(...)Margarynę ucieramy z cukrem pudrem stopniowo dodając po jednym żółtku. Do utartej masy dodajemy zmielony ser, budyń śmietankowy oraz ekstrakt cytrynowy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszając. Masę wylewamy na ciasto a na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę
Zainspirowana w kuchniciągle zimno i deszczowo, pogoda działa przygnębiająco i jak tu rozpalić grilla? Zawsze jednak można w domowym zaciszu zrobić wtedy coś dobrego. Wyjątkowe ciasto, bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, masa z jogurtu, cytrynowej galaretki, śmietanki i bananów, smaku dopełnia gorzka czekolada a agrestowa galaretka i garść winogron to kropka nad „i” ekspresowe wykonanie nie licząc czasu tężenia(...)oczkach. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, dodać jogurt wymieszany z cukrem pudrem , wlać tężejącą galaretkę cytrynową , zmiksować, wsypać czekoladę oraz dodać pokrojone banany, wymieszać szpatułką. Formę wyłożyć podłużnymi biszkoptami, wylać masę jogurtową, wygładzić łyżką. Galaretki agrestowe rozpuścić w 700 ml wrzątku, na cieście ułożyć umyte i osuszone winogrona oraz pokrojone banany zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki najlepiej
Wanilia i Kardamonrazem wracamy do klasyki. Takie ciasto towarzyszy nam od zawsze. Obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Do tej pory fascynują mnie powstałe podczas pieczenia "krople rosy." Składniki: Masa - 1 kg mielonego twarogu ( w wiaderku) - 1/2 szklanki oleju - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 2 jajka - 4 żółtka - olejek cytrynowy - 2 budynie waniliowe Spód - 1 jajko(...)Wszystkie składniki do wykonania spodu ciasta bardzo dokładnie ręcznie wyrabiamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa. Miksujemy żółtka z cukrem do momentu uzyskania puszystej konsystencji masy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i dalej całość dokładnie miksujemy. W następnej kolejności, stopniowo dodajemy mielony twaróg, olej, mleko, budynie i olejek cytrynowy. Wszystkie składniki bardzo dobrze miksujemy. Wylewamy
Pan i Pani Smith w kuchnigorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Składniki na masę migdałową: 140g migdałów 50g płatków migdałów aromat waniliowy 125g masła 120g cukru (ja dałam brązowy) 2 jajka Składniki do śliwek: około 15 sztuk śliwek węgierek 20g mąki ziemniaczanej skórka cytrynowa z 1 cytryny Zacznijmy od tarty(...)Zmieliłam migdały. I wsypałam je do masy. Polałam masą migdałową upieczoną tartę. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową. Wymieszałam i ułożyłam na masie. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut w temperaturze 180 stopni. Tarty można
potrawyregionalneorzeźwiający taki w sam raz na wiosnę. Na półkruchym spodzie z masą serową z dodatkiem kremu cytrynowego oraz z dodatkiem włoskich morelowych ciasteczek amarettini , wierzch stanowi cytrynowa pianka. Ciężko sobie odmówić dokładki.Jeśli nie posiadacie domowego kremu lemon curd kupicie go w sklepie Kuchnie Świata Składniki: Ciasto: 20 dag mąki pszennej 10 dag zimnego masła 30 g cukru(...)mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru 1 łyżka l lemon curd Posypka cytrynowa lub biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie lub na stolnicy zagnieść ciasto i wylepić dno tortownicy o wym 22 cm. Włożyć do lodówki na czas robienia masy. Masa serowa: Twaróg przełożyć do misy, wbić jajka, wsypać cukier, budyń oraz mleko
Wanilia i Kardamon