ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:6/191)

Ciasto z wiśniami 193

jajka, 2 żółtka i cukier poczym utrzeć na masę. Stopniowo dolewać rotopione letnie masło, dosypać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i  aromat waniliowy lub cytrynowy. Ciasto powinno być gęste lejące. Utartą masę przełożyć do blaszanej formy ( tortownica o średnicy 30 cm  ) wyłożonej pergaminem.  Z pozostałych 2 białek ubić pianę na sztywno.  Na wierzch ciasta wylać

zielonacukinka
Cytrynowa kostka z masą dyniową 155

Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :)   Kruchy spód: 2 szklanki mąki pszennej 160 g margaryny 3 żółtka 1/3 szklanki cukru pudru 8 g proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)posiekać, a następnie zagnieść ciasto. Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami). Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) i piec 20 minut. Następnie wyciągnąć brytfankę, wlać na nią masę cytrynową, na nią wyłożyć (lub wycisnąć z woreczka z odciętym końcem) ubite białka

Trzeci talerz
Makowe ciastka francuskie 217

Europie mak uprawiany był jako roślina ozdobna. Doceniono również jego walory kulinarne. Makowe ciastka francuskie. Składniki: - 2 opakowania ciasta francuskiego (opakowanie po 375g x 2) Nadzienie: - ½ puszki masy makowej - 120g mielonych migdałów - rodzynki (garść) - po łyżce kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej - 1 łyżka likieru amaretto Dodatkowo: - 2 jajka - brązowy cukier demerara - cukier puder do oprószenia ciastek   Ciasto francuskie wyjmujemy(...)lodówki na ok. 15 minut przed przygotowaniem ciastek. Masę z puszki przekładamy do miski, dodajemy mielone migdały, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową i cytrynową oraz łyżkę likieru amaretto – mieszamy do połączenia składników. Rozwijamy płat ciasta (pozostawiamy na papierze, w który było zawinięte) oraz smarujemy całą powierzchnię rozkłóconym jajkiem (przy użyciu pędzla). Nakładamy masę makową, rozkładamy równomiernie, pozostawiając

mojewypiekiinietylko
Tarta cytrynowa - prosta i baaardzo smaczna 146

zmielone migdały  oraz resztę składników. Wszystkie dokładnie zagniatam tak aby stworzyły jednolite ciasto. Gotowe wykładamy na okrągłą blaszkę nie zapominając o wyłożeniu ciasta również na ściankach tak aby nasz krem nie wypłynął podczas pieczenia. masa cytrynowa: Cytryny dokładnie parzymy w wrzątku a następnie na tarce na małych oczkach ścieramy skórkę. Następnie wyciskamy sok z cytryn przez sitko. Dodajemy cukier(...)kisielu ściągamy ją z pieca i dodajemy  małe kawałki margaryny i jajka. Mieszamy aż wszystko ładnie się rozpuści i połączy. Masa powinna być bardzo gęsta, jeśli nie jest należy ją lekko podgrzać. Gotową masę wylewamy na ciasto.  Beza: Z białek ubijamy pianę na sztywno. Pod koniec dodajemy mąkę i cukier i delikatnie mieszamy. gotową bezę wykładamy na wierzch

ciastkarnia na kruchym spodzie
Szarlotka z lukrem na kruchym cieście 150

przykrywamy drugim blatem wyciągniętym z lodówki, delikatnie dociskamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180*C. Cukier puder mieszamy z sokiem cytrynowym, gęstą masę rozprowadzamy na letnim cieście, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, by masa jabłkowa stężała

Gotowanie i blogowanie
Tymiankowy eksperyment 156

ciasto z jabłkami i tymiankiem Na wytrawnie: pomarańczowo-tymiankowy kurczak cytrynowo-tymiankowy kurczak ziołowa zapiekanka ziemniaczana A dziś zaproponuję przepis, w którym tymianek kryje się w lukrze. To moja wersja przepisu znalezionego na kwestii smaku - babka jest ta sama, lukier zamiast malinowego ziołowy. BABKA CYTRYNOWA Z TYMIANKOWYM LUKREM Na lukier łyżeczka tymianku (nasz- może być świeży lub suszony, cytrynowy albo(...)kolejnym naczyniu mieszamy suche składniki- przesiane mąki i proszek do pieczenia. Łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy masło z sokiem cytrynowym i jeszcze raz mieszamy. Otrzymaną masę wlewamy do przygotowanej formy (babka urośnie, więc warto się upewnić, że ciasta nie jest więcej niż 2/3 objętości formy) i pieczemy 45 minut

les mirabelles
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 157

blaszkę i na wałku przenieść rozwałkowany spód ciasta. Ponakłuwać ciasto widelcem w kilku miejscach. Imbir kandyzowany drobno posiekać i wymieszać z dżemem oraz pokruszoną drobno masą z marcepanową. Jeśli jej nie masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając. Jabłka

Sztuka gotowania w/g Samiry
SERNIK WANDY NA CIEMNYM SPODZIE 3207

łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)1 kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej. Twaróg zmielić 3x (jeśli mamy nie mielony).Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) i  cukier ubić z żółtkami, dodawać stopniowo:zmielony twaróg, mąkę(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Ciemne ciasto chłodzone w lodówce (można tez włożyć je na 30 minut do zamrażarki) po wyjęciu podzielić na 2 części. Blachę  wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na spód

Walijskie Pichcenie
Ciasto z jabłkami 489

łyżkiżółtka jaj - 5 sztmąka - 4 szklproszek do pieczenia - 2 łyżeczkijajka - 3 sztmargaryna - 200 gcukier - 1 szklcukier waniliowy - 1 opakMASA JABŁKOWAgalaretka cytrynowa - 1 opakcukier - 0,5 szkljabłka szara reneta - 1400 gDODATKOWOtłuszcz do blachycukier puder do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE:MASA JABŁKOWA Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Przełożyć jabłka do garnka, dodać cukier, przesmażyć. Zdjąć(...)ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.  CIASTO KRUCHE: Schłodzoną margarynę pokroić na kawałki, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 części. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć połowę ciasta, podpiec w piekarniku na rumiano. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i resztę ciasta

Kuchnia Danusi
Masa cytrynowa do ciast,ciasteczek, naleśników itp 240

jest Angielska nazwa to Lemnon curd. Można dodać tą masę do jogurtu naturalnego. Będzie wtedy wspaniały cytrynowy jogurt. Pyszne jest jako dodatek do ciast, kremów. Dużo ludzi lubi jeść tą cytrynową masę do bułeczki. Pomysłów jest dużo. Można obłożyć tą masą andruty lub inne ciasteczka. Jako dodatek do lodów,naleśników, placuszków itp. To jest pyszne, wszystkim smakuje Cytryny sparzyć, wysuszyć

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z malinami i masą mascarpone. 242

Pyszne delikatne ciasto. Przygotowanie biszkoptu – patrz tu http://kuchniapokolen.pl/biszkopt-mojej-mamuski-zawsze-wychodzi/ Biszkopt ubiec, ostudzić. Przygotowanie masy malinowej – maliny umyć i odcedzić. Galaretki malinowe rozpuścić w 750 ml wrzącej wody. Dokładnie rozmieszać i zostawić aż przestygną i zaczną tężeć. Jak już galaretka jest prawie gęsta dodać maliny i zmiksować mikserem z widełkami do ubijania śmietany. Ubijać na szybkich obrotach(...)mikserem na niskich obrotach. Do masy wlać gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Wylać masę na gęstą masę z malinami. Wstawić ponownie do lodówki, masa musi zgęstnieć. Na gęstą masę wlać tężejącą galaretkę cytrynową. Wstawić ciasto ponownie do lodówki. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa 219

rodzynki i skórka pomarańczowa. Zawsze dodaję od siebie jeszcze posiekane orzechy – włoskie, laskowe i migdały, oraz kandyzowaną skórkę cytrynową. Masy nie doprawiam żadnymi olejkami aromatycznymi – za bardzo takie ‘perfumeryjne’ dodatki w przypadku domowego makowca kojarzą mi się z tym w ciastach z cukierni. Ale rum nie zaszkodzi – przy okazji lekko znosi słodkość masy.   Strucla drożdżowa wymaga – tak jak bułki(...)znowu wyróbcie. Ciasto formujemy w kulę, spłaszczamy, pakujemy w folię i chłodzimy w lodówce przez około 40-50 minut.   MASA MAKOWA Na jedną struclę potrzeba około 350-400g masy makowej – więcej lub mniej, w zależności jak duże i jak bardzo nadziane strucle robicie. Do gotowej masy dodaję jeszcze bakalie – posiekane orzechy, skórkę cytrynową kandyzowaną i odrobinę świeżo startej

Karo in the Kitchen
Ciasto "(Nie)typowe jabłuszko" 589

skądś go spisałam i nie potrafię teraz odnaleźć źródła. Po kilku małym modyfikacjach publikuję przepis na Nastoletnich. Mam nadzieję, że i Tobie zasmakuje. Ciasto składa się z kilku warstw herbatników przełożonych przepysznym, cytrynowym kremem budyniowym, aromatyczną masą jabłkową i delikatną pomarańczową pianką. Mnóstwo smaków nieprawdaż? Nie przejmuj się, one wszystkie naprawdę dobrze ze sobą współpracują. Polecam!     Składniki(...)umieścić w lodówce.   Gdy jabłkowa masa zacznie gęstnieć wyłożyć połowę na herbatniki w keksówce i ponownie przykryć herbatnikami. Na nie rozsmarować krem cytrynowy, znowu herbatniki, reszta masy jabłkowej i ostatnia warstwa herbatników. Keksówkę z ciastem przykryć folią spożywczą, by ciasto nie nabrało zapachów z lodówki. Schłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.   Gdy ciasto stężeje wyjąć

Nastoletnie Wypiekanie
Cytrynowiec 576

proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. (Dodając mąkę i wodę można dalej miksować mikserem, ale na najmniejszych obrotach. Miksować chwilę, tylko do połączenia składników). Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec(...)Przygotować cytrynową piankę. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta

cucinare
Babka piaskowa cytrynowo-czekoladowa. 130

dokładnie połączyć! Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko na papier i wsypujemy na końcu do naszego ciasta. Lekko mieszamy na jednolitą masę. Teraz dzielimy masę na 2 połowy. Do jednej dodajemy olejek cytrynowy (możemy też dodać startą skórkę z 1 cytryny) i krótko mieszamy. Do drugiej części ciasta dodajemy przesianą łyżkę kakao i olejek rumowy(...)foremki wylewamy ciemną masę i rozprowadzamy po całej foremce. Następnie wlewamy masę cytrynową i także rozsmarowujemy równo po całej foremce. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w temperaturze 180 C . Gdy nasza babka już przestygnie wykrawamy ją z foremki i zdejmujemy papaier ( doskonale nam odchodzi od ciasta nie musimy go niczym smarować! ). Dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jest

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania