Sakiewki - taka mała przekąska z ciasta francuskiego. Do środka możemy włożyć różne składniki, jak niespodzianka to niespodzianka.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g200 g serka camembertkawałek paprykisól prowansalska KamisCiasto francuskie pokroić na osiem prostokątów. Camembert i paprykę pokroić na osiem kawałków. Na każdy kawałek ciasta położyć kawałek serka i kawałek papryki. Oprószyć solą prowansalską. Zwinąć rogi ciasta
Monia miesza i gotujeSkładniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki wody 2 dag drożdży 2 łyżki oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli Sos: 250 ml przecieru pomidorowego 3-4 łyżki ketchupu łyżeczka koncentratu pomidorowego po łyżeczce: bazylii, oregano, tymianku Dodatki:Można dodawać to co każdy lubi :)U mnie: ser (mozzarella fajnie się rozpuszcza, ale jak dodamy(...)dodajemy sól i oliwę. W zależności od potrzeb można dodać więcej mąki albo wody.Ciasto zagniatamy około 10 minut aby stało się gładkie i odchodziło od rąk. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.Sos: Na patelnię lub do rondelka wlewamy przecier pomidorowy, podgrzewamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i doprowadzamy
Czerwona PorzeczkaTakie ciasta nazywam ciastami ratunkowymi. Robi się je bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy, więc są idealne, gdy mamy niespodziewanych gości. Do tego ciasta użyłam śliwek „Herman”, ale również sprawdzi się tutaj śliwka węgierka, czy też inne gatunki. Używałam blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm. Składniki Śliwki ok. 20 sztuk Jajka 5 sztuk […] The post(...)Proste, szybkie i puszyste ciasto ze śliwkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeCiasto stworzone z tego, co miałam akurat pod ręką, więc nie jest to oryginalne `ciasto Krówka` tylko moja wariacja ;-) W oryginale jest krem śmietanowy , a nie budyniowy ;-) Ja robię na biszkopcie , inni na półkruchym cieście . Składniki Składniki na biszkopt: Jajko 6 jajek Cukier 1 szklanka Mąka tortowa 1 szklanka Mąka […] The post Ciasto krówka na cytrynowym ponczu appeared first
Kulinarne PrzebojeCiasto kawowo-czekoladowe z wiśniową pianką i galaretką – proste w wykonaniu ciasto, a zarazem pyszne! Składniki Składniki na ciasto: (blaszka o wym. 40cm x24cm) Jajka 5 Cukier 250g Margaryna Kasia 100g Masło 50g Kakao 45g Gorzka czekolada 75g Kawa rozpuszczalna mocna, 60ml Kwaśna śmietana 18% 100g Cukier waniliowy 1 op. Mleko 3 łyżki Mąka pszenna […] The post Ciasto
Kulinarne Przebojebardzo nie mam na to czasu. Wczoraj po całym dniu w biegu miała mnie odwiedzić koleżanka, więc wypadało coś przygotować. Postawiłam na smaczną i błyskawiczną przekąskę - krajankę z ciasta francuskiego. Do tego gorąca czekolada z cynamonem i jesteśmy w raju. Przepis banalny, wykonanie zajmuje raptem 5 minut, później wystarczy pilnować piekarnika. Potrzebne nam: - opakowanie ciasta francuskiego - jajko - cukier Przygotowanie: Ciasto
W poszukiwaniu inspiracjiPolecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiegoGNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGOŚLIMACZKI Z PESTOSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyolej, woda, mleko, cukry mikserem zmiksować z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, kakao i zmiksować z 4 minuty tortownica 24 cm - wysmarować masłem i tartą bułką obsypać, wlać ciasto do blaszki i powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubięproszkiem do pieczenia. Małą tortownicę (20 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika i piec ok 50 minut. Ciasto troszkę przestudzić lub od razu wyłożyć owocami do góry wtedy ciasto tak bardzo nie rozmięknie
Monia miesza i gotujeDawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany(...)łyżce przygotowaną mieszankę z mąki. Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować. Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówMimo tego, że opis wydaje się skomplikowany, zachęcam do wykonania, bo ciasto nie jest trudne, robi się je szybko i przyjemnie. Dodatkowo, efekt "Wow!" murowany !:)Przepis zapożyczony i zmodyfikowany z Cukiernicze Kreacje Charlotte.Składniki: Ciasto czekoladowe -Etap 1: 5 żółtek 4 łyżeczki cukru pudru 5,5 łyżek zimnej wody 3 łyżki oleju 10 płaskich łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki(...)olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżeczki niesłodzonego kakao Ciasto czekoladowe- Etap 2: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Ciasto na wzór: 1 białko 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki pszennej 2 łyżki ciasta czekoladowego- z etapu 1. zanim dodamy kakao Nadzienie: szklanka śmietany 36% śmietan-fix 0,5 szklanki wiśni
Czerwona Porzeczkablogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru(...)cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia. Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta. Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówSzybka i smaczna przekąska dla fanów szparagów i ciasta francuskiego. Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Szparagi 8 szparagów Ser żółty 8 plasterków Boczek parzony 8 plasterków lub szynki Jajko Sos holenderski z miętą lub czosnkowy wg. przepisu na blogu Wykonanie: Szparagi obrać (jeśli to konieczne) i ułamać końce. Ugotować szparagi al dente w osolonej wodzie. […] The post Szparagi(...)cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeŁatwa i smaczna przekąska na imprezę . Jeszcze lepiej smakuje sosem czosnkowym! Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Boczek parzony 2 opakowania, w plastrach Sos słodko-kwaśny Thai lub słodko-pikantny Tao Tao Jajko 1 żółtko Ciasto rozwinąć, posmarować sosem. Położyć pasek boczku. Pociąć w paski o szerokości około 1,5 – 2cm. Następnie każdy pasek przeciąć jeszcze na […] The post(...)Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.składniki:1 kostka margaryny lub masła1 szklanka cukru2,5 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego600 g rabarbarukruszonka1/3 kostki margaryny lub masła2/3 szklanki maki1/3 szklanki cukruPrzygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić(...)rozpuścić margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut
Monia miesza i gotuje