ciasto 4 w 1 - 2500 przepisów (strona:11/167)

Ciasto serowo-cytrynowe 411

Dawno nie prezentowałam Wam przepisu na ciasto ucierane. Są one doskonałe, gdy mamy ochotę na coś słodkiego i brak chęci na dłuższe przesiadywanie w kuchni. Wystarczy połączyć ze sobą suche składniki z mokrymi, dodać ulubione dodatki i mamy świetne ciacho do kawki albo herbaty. Dziś przedstawiam wersję serowo- cytrynową, która dzięki skórce z cytryny jest niezwykle aromatyczna. Natomiast serek homogenizowany(...)łyżce przygotowaną mieszankę z mąki.  Następnie dodać skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do silikonowej keksówki Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Rolada Żyrafa 366

Mimo tego, że opis wydaje się skomplikowany, zachęcam do wykonania, bo ciasto nie jest trudne, robi się je szybko i przyjemnie. Dodatkowo, efekt "Wow!" murowany !:)Przepis zapożyczony i zmodyfikowany z Cukiernicze Kreacje Charlotte.Składniki: Ciasto czekoladowe -Etap 1: 5 żółtek 4 łyżeczki cukru pudru 5,5 łyżek zimnej wody 3 łyżki oleju 10 płaskich łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki(...)olejku waniliowego lub łyżeczka cukru waniliowego  3 łyżeczki niesłodzonego kakao Ciasto czekoladowe- Etap 2: 4 białka 4 łyżki cukru pudru szczypta soli Ciasto na wzór: 1 białko 2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli łyżka mąki pszennej 2 łyżki ciasta czekoladowego- z etapu 1. zanim dodamy kakao   Nadzienie: szklanka śmietany 36% śmietan-fix 0,5 szklanki wiśni

Czerwona Porzeczka
Maślane ciasto z truskawkami i rabarbarem 390

blogu, a i dlatego zrezygnowałam w tym miesiącu z akcji Gotowanie za głosowanie. Od lipca natomiast wracamy już z nią normalnie! A tymczasem póki sezon trwa zrobiłam szybkie ciasto z rabarbarem i truskawkami. W końcu nie może zabraknąć wpisu z moimi kochanymi truskawkami!:) Przepis zaczerpnęłam z bloga Kuchnia u Krysi Składniki na foremkę 22x24 cm: 25 dag masła ¾ szklanki cukru(...)cukrem waniliowym i szczyptą soli. Ciągle ucierając wbijać po jednym jajku. Połączyć obie mąki i proszek do pieczenia.  Przełożyć do masy i mieszać do czasu otrzymania gładkiego ciasta. Foremkę wypełnić ciastem, na wierzchu ułożyć dowolne owoce (u mnie truskawki i rabarbar). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Szparagi w cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) 168

Szybka i smaczna przekąska dla fanów szparagów i ciasta francuskiego. Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Szparagi 8 szparagów Ser żółty 8 plasterków Boczek parzony 8 plasterków lub szynki Jajko Sos holenderski z miętą lub czosnkowy wg. przepisu na blogu Wykonanie: Szparagi obrać (jeśli to konieczne) i ułamać końce. Ugotować szparagi al dente w osolonej wodzie. […] The post Szparagi(...)cieście francuskim (z szynką / boczkiem i serem) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem 323

Łatwa i smaczna przekąska na imprezę . Jeszcze lepiej smakuje sosem czosnkowym! Składniki Ciasto francuskie 1 opakowanie Boczek parzony 2 opakowania, w plastrach Sos słodko-kwaśny Thai lub słodko-pikantny Tao Tao Jajko 1 żółtko Ciasto rozwinąć, posmarować sosem. Położyć pasek boczku. Pociąć w paski o szerokości około 1,5 – 2cm. Następnie każdy pasek przeciąć jeszcze na […] The post(...)Paluszki z ciasta francuskiego z boczkiem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ciasto z rabarbarem 185

Pyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem z kruszonką na wierzchu. Polecam je do herbatki. Zamiast rabarbaru można użyć dowolnych owoców.składniki:1 kostka margaryny lub masła1 szklanka cukru2,5 szklanki mąki4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowego600 g rabarbarukruszonka1/3 kostki margaryny lub masła2/3 szklanki maki1/3 szklanki cukruPrzygotować kruszonkę. Margarynę rozgnieść w palcach z mąką i cukrem, odstawić(...)rozpuścić margarynę i wystudzić. Jajka wbić do miski i utrzeć z cukrami. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem a na końcu roztopioną margarynę. Dużą blachę wyłożyć papierem i przelać ciasto. Rabarbar pokroić na małe kawałki i ułożyć na cieście. Na wierzchu posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50 minut

Monia miesza i gotuje
Pleśniak jabłkowo śliwkowy 207

Pleśniak to chyba jedno z najpopularniejszych i najprostszych polskich ciast. I choć nazwa może się wydawać mało zachęcają, to zaręczam, że w składnikach nie ma nic spleśniało. Nazwę swą ciasto zawdzięcza zapieczonej pianie, która w przekroju wygląda jak biała pleśń. Znany jest również pod nazwą „skubaniec”. Być może z tego powodu, że drobna kruszona na wierzchu ciasta jest(...)idealna do skubania w oczekiwaniu, aż ciasto wystygnie. Jako dziecko tak właśnie robiłem, pozostawiając w wystudzonym już cieście dziury po kruszonce. W owocach, które chcemy wykorzystać do środka mamy pełną dowolność. Śliwki, jabłka, rabarbar, gruszki. Wszystko to, co mamy pod ręką. Moja wersja powstała ze śliwek i jabłek, które trzeba było w jakiś sposób wykorzystać. Składniki: 200g masła 3 szklanki

Jacob Tastes
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 213

Zapachem swym kusi szarlotka krucha I szepce cicho do Twego ucha: Przepyszne ciasto i jabłek wiele, To będzie… Ciasto na niedzielę . Szarlotka, jabłecznik to jedne z popularniejszych ciast i odwieczny dylemat – czy szarlotka jest jabłecznikiem, a jabłecznik może być szarlotką? Dla mnie bezdyskusyjnie – szarlotka jest na cieście kruchym lub półkruchym – owoce mogą być różne. Jabłecznik na różnym cieście (biszkoptowe(...)moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2

mojewypiekiinietylko
Ucierane ciasto z gruszką 145

porcjami dodajemy do mokrych, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  Masę przelewamy do foremki o wymiarach 12*23 cm. Gruszkę obieramy, kroimy na pół a następnie na plasterki. Utykamy w ciasto. Całość pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40 minut. Polewa: Cukier puder ucieramy z odrobiną wody (musi być gęsty), dodajemy barwnik. Polewamy ciasto, na środku układamy mieszankę studencką

VioletoweKucharzenie
Przekąska z oliwek w cieście francuskim 668

KROKAMI  zbliża się Sylwester, to taka przekąska będzie w sam raz na przyjęcie.  Poza tym bardzo pasuje do piwa :) Składniki: słoik oliwek zielonych nadziewanych masą paprykową 1 ciasto francuskie 1 jajko drewniane patyczki do szaszłyków Ciasto francuskie podzielić wzdłuż na paski o szerokości oliwek Każdy pasek złożyć na pół i zaznaczyć środek Na środku paska położyć oliwkę(...)owinąć ją ciastem, położyć drugą oliwkę i owinąć tak samo. W ten sam sposób owijamy resztę oliwek, aż do końca paska Przygotowane oliwki ułożyć na blasze na papierze do pieczenia i każdy nabić na patyk do szaszłyków Nagrzać piecyk do 190 stopni Szaszłyki posmarować jajkiem i piec 20 minut Smacznego :) W myśl akcji

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasto karmelowo-słonecznikowe 210

mniej więcej 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową. Forma może być mniejsza. A zamiast prostokątnej formy można użyć tortownicy - wówczas biszkopt będzie wyższy (zresztą całe ciasto będzie wyższe i będzie bardziej widoczny środek. Wpadłam na ten pomysł, gdy zobaczyłam, że moje ciasto jest za niskie i nie widać dobrze warstw - szkoda) Biszkopt pieczemy 25 minut - wyjmujemy(...)Nasączamy nasze biszkopty. Połowa ponczu na każdy biszkopt Na jeden nakładamy 2/3 masy karmelowej Przykrywamy drugim biszkoptem Na wierzch nakładamy resztę masy karmelowej i posypujemy naszymi karmelizowanymi ziarnami słonecznika Ciasto wkładamy do lodówki, do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc U mnie w pracy zrobiło furorę :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kurkuma - Naturalny żółty barwnik do ciast,tortów,makaronów oraz sosów ! 126

specyficzny ,przyjemny zapach podobny do pieprzu oraz delikatny, korzenny smak.Z rośliny tej uzyskuje się przyprawę i żółty barwnik zwany kurkuminą. Zastosowanie - Mieloną Kurkumę używa się do barwienia ryżu,makaronu,ciast,ciasta drożdżowego, masła,sałatek warzywnych,pikli,majonezów. Doskonale przyprawia potrawy z baraniny,wieprzowiny,kurczaka,fasoli i soi. Poprawia smak gotowanych jajek,omletów,serów topionych i sałatek rybnych. szczypta kurkumy dodana(...)ciasta drożdżowego,biszkoptowego lub ucieranego (np. babka piaskowa ) nada mu atrakcyjny żółty kolor. Warto ją mieć w swojej kuchni,można ją kupić prawie w każdym sklepie spożywczym

Przepisy i porady kulinarne
Lukier biały do oblewania ciast,ciasteczek. 118

Lukier biały do oblewania ciast. Składniki : 1 duże białko 25 dkg cukru pudru   kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Do niedużej miski wsypujemy cukier puder,wlewamy białko i ucieramy,aż zrobi się biała,jednolita gęsta masa. Pod koniec ucierania dodajemy kilka kropelek soku z cytryny ,mieszamy i dekorujemy nasze ciasta. Udekorowane ciasta,odstawiamy w chłodne i suche miejsce

Przepisy i porady kulinarne