Puszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochętrzeci przepis jaki wypróbowałam z "Na każdą porę" Sophie Dahl i wiecie co??? to obok Krajanki Korzennej i Murzynka mojej mamy najlepsiejsze ciasto czekoladowe jakie jadłam. Zrobiłam sobie pysznościowy prezent urodzinowy :) ciacho ma bardzo nasycony smak, jest gliniaste w konsystencji co w ciastach czeko uwielbiam i bardzo szybko się je robi!300 g mięciutkiego masła2 szkl. drobnego
Dzieje kuchennej Wiewiórysię chciało w sobotę czegoś czekoladowego!!! Małżon znowu wrócił z targu z pełnymi koszami więc miałam masę owoców do przetworzenia na rożne sposoby. Część owoców wykorzystałam do upieczenia ciasta. To jedno z lepszych ciast czekoladowych jakie jadłam. Ciężkie, wilgotne, pełne smaku. Idealnie się komponuje z sezonowymi owocami. Przepis znaleziony w Trochę Innej Cukierni, z moimi
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis i piękne zdjęcia tegoż ciasta znalazłam na blogu BAYADERKA. Wiedziałam,że upiekę je dla siebie na urodziny, to bardzo, bardzo moje smaki i nawet jakby nikomu innemu nie smakowało ja byłabym szczęśliwa :) Tymczasem smakowało wszystkim, dzieciom i dorosłym. Synio chciała jeszcze i jeszcze "torta".Dość lekkie, nie za słodkie, pyszne...ciasto miodowe: 225 g niesolonego masła250
Dzieje kuchennej Wiewióryciasto zaintrygowało mnie od razu kiedy o nim przeczytałam w "Spotkajmy się w kawiarni" a potem mnie zachwyciło gdy ukroiłam sobie mały kawałeczek do kawy. Banalnie proste w przygotowaniu, esencjonalne w smaku, tak cytrynowe, że aż trudno to sobie wyobrazić i obłędnie wilgotne w środku.Ciasto cytrynowe115 g mąki pszennej samo rosnącej (ja do zwykłej dodałam po 1/4 łyżeczki proszku
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepadam za ciastami biszkoptowymi ale czego się nie robi dla dzieci i Małżona. W sobotę upiekłam im ciasto biszkoptowe pełne nie tylko owoców ale też koloru, zapachu i smaku bowiem połączenie jabłek i jagód jest jednym z najlepszych owocowych połączeń.Przepis pochodzi z "O jabłkach". Tym razem napotkałam przeszkodę w postaci braku masła w składnikach a jego obecności w sposobie
Dzieje kuchennej Wiewiórysamym początku dziękuję autorce bloga Kulinarne Przeboje za słodką inspirację :)Od momentu gdy zobaczyłam przepis na to ciasto już wiedziałam, że w najbliższym czasie go zrobię.Nie zawiodłam się :) Po pierwsze cudownie wygląda i pysznie smakuje.Polecam wszystkim. Jest bardzo łatwe do zrobienia i najważniejsze, że bez pieczenia.Rewelacyjne i pyszne wyzwanie dla mnie - to coś co uwielbiam.SKŁADNIKI(...)cukru to + 3 łyżki cukru400 ml mleka1 opakowanie cukru wanilinowego60 g masła500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%)2 łyżki cukru pudru2 opakowania - śmietan-fixpół szklanki słonecznikaWYKONANIE:Ja zrobiłam ciasto w formie o bokach 25 cm.Wyłożyć formę folią spożywczą i dno formy wyłożyć herbatnikami.Do rondelka przełożyć masę krówkową i delikatnie podgrzać. Połowę masy krówkowej przełożyć na herbatniki
Serce zamknięte w formie pysznościNiezwykłe połączenie smaku szpinaku, ricotty i gruszki, zanurzone w kruchym cieście. Istna uczta dla podniebienia. Wprawdzie trzeba się nieco napracować by taką ucztę osiągnąć, ale naprawdę warto, wierzcie mi :) Przepis w nieco zmodyfikowanej formie pochodzi z Kwestii Smaku. Ilość porcji: Cała foremka od tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli(...)farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę wody. Całość wyrabiamy dość intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego
Kolizje Smakówkuchniach wielu krajów. W regionie śródziemnomorskim są to kraje regionu wschodnio-śródziemnomorskiego (np. Grecja, Cypr, Turcja, Egipt) i Afryki północnej. Chlebki pita przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego, takiego jak na chleb czy focaccię. Ciasto składa się z mąki pszennej, wody, soli, cukru i drożdży. Różnica tkwi w ostatniej fazie, czyli pieczeniu. Zazwyczaj placki piecze się na rozgrzanej blasze(...)bardzo wysokiej temperaturze - 230 stopniach, w której ciasto rośnie bardzo gwałtownie. Zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi wewnątrz rozszerzające się pod wpływem temperatury dwutlenek węgla i parę wodną, Tak oto następuje rozdzielenie górnej warstwy od dolnej i powstanie sławnych chlebowych kieszonek. Niektóre przepisy każą smażyć placki na patelni, ale nie wierzę, że uda się wtedy wytworzyć odpowiednie
Chilli Czosnek i Oliwałyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajka, 1 łyżkę cukru waniliowego, wiórki kokosowe i taką ilość wody, by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Odstawić je na 5 minut.Banany obrać, przekroić wzdłuż, obtoczyć w cieście. Smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Podawać z twarożkiem wymieszanym z jogurtem i pozostałym cukrem waniliowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaskładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g450 g szpinaku mrożonego130 g fety2-3 ząbki czosnku2 łyżki śmietany 18-procentowej1 garść startego sera żółtego Szpinak podsmażyć na patelni, odparować wodę. Dodać zmiażdżony czosnek oraz pokruszoną fetę, Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać śmietanę oraz ser i znowu dokładnie wymieszać aby składniki sie połączyły. Szpinakową masę przestudzić, aby była letnia(...)Ciasto francuskie (duży płat 375 g - 50x26) rozwinąć, posmarować masą szpinakową, zwinąć w roladę i pokroić na plastry o szerokości ok 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C ok 15-20 minut aż ślimaczki ładnie się zarumienią
Monia miesza i gotujeDobre na spotkania z przyjaciółmi, rodziną lub jako przystawka na romantyczną kolację. Ciasto jest chrupiące a krewetki delikatne. Zdecydowanie polecam! Składniki: 250g krewetek gotowanych w całości 140g mąki pszennej+mąka do obtoczenia pół łyżeczki soli pół łyżeczki proszku do pieczenia ok.200ml zimnego piwa pieprz, ostra papryk lub chilli olej do głębokiego smażenia Krewetki obieramy zostawiając ogonek. Do miski wsypujemy mąkę(...)mieszając. Dodawać do momentu uzyskania konsystencji gęstej śmietany.Do rondelka lub na patelni wlewamy olej ok. 5-6 cm grubości. Krewetki po kolei obtaczamy w mące, a następnie w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu
Pudełko rozmaitościdość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż jeden taki kawałek jak widzicie poniżej. Czerwony kolor ciasta można uzyskać używając soku z buraków lub czerwonego barwnika spożywczego . Ja osobiście użyłam tego drugiego i troszkę za dużo […] The post Red Velvet Cake – czerwone ciasto z kremem
Kulinarne PrzebojeSkładniki Ciasto (34cm x 24cm) Mąka pszenna tortowa 0,5kg Margaryna 200g, np. Kasia Jajko 2 jajka Cukier puder 200g Miód 2 łyżki Soda 2 łyżeczki Mleko 2 łyżeczki, ciepłego Kakao 1 łyżka Dodatkowo Masa krówkowa 1 puszka, użyłam kakaowej Śmietana 30% 660ml, minimum 30% Żelatyna 1 pełna łyżka Cukier waniliowy 1 opakowanie Wykonanie: Schłodzoną margarynę […] The post Ciasto
Kulinarne Przeboje