Uzależniłam się od tego ciasta :) Pierwszy raz miałam okazję spróbować go u naszych znajomych i się nim zachwyciłam. Gdy zapytałam skąd pochodzi przepis, to okazało się, że od mojej ulubionej blogerki Doroty Świątkowskiej. Czemu mnie to nie dziwi :) chyba już każdy o niej słyszał..., a ja w prezencie urodzinowym dostałam jej książkę z przepisami. Byłam wniebowzięta, bo po prostu(...)lepszego prezentu jak ksiązka z przepisami na wspaniałe wypieki. Ciasto nie jest za słodkie ani za kwaśne - takie w sam raz :) Przepis oryginalny znajdziecie tutaj. Składniki
Delicious TitbitsWśród wiosennych wypieków nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem :) Rabarbar pamiętam z dzieciństwa, najczęściej w kompocie lub w drożdżówce, a dziś proponuję w połączeniu z jabłkami... Składniki na ciasto: 2 szkl. mąki pszennej,1/2 łyżeczka proszku do pieczenie, 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej,1 łyżka śmietany,130 g masła,5 łyżek cukru,3 żółtka,Z wszystkich składników zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto(...)będzie się kruszyło, dodajemy jeszcze śmietany. Tak przygotowanym ciastem, wykładamy dno tortownicy oraz boki (do połowy tortownicy). Na ciasto układamy masę z rabarbaru i jabłek. Na wierzch delikatnie wykładamy piankę z białek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na180°C przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta
Delicious TitbitsLubicie ciasta drożdżowe? Mi zawsze kojarzyły się z dzieciństwem i wielkimi, pysznymi blachami mojej babci. Ten zapach ciasta unoszący się w powietrzu... ach, to było coś cudownego. Dlatego też czasem lubię przenieś te przyjemne wspomnienia i aromaty do mojej kuchni. Dziś zapraszam Was na pyszny i cieszący oko drożdżowy wieniec z serowo-kokosowym nadzieniem i owocami lata. Spróbujcie(...)udział w zabawie. Składniki: Na nadzienie: 3/4 szklanki mieszanki owoców (czereśnie i agrest) 180 g mascarpone 8 łyżeczek grubego cukru 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka wiórków kokosowych Na ciasto: 25 g drożdży Babuni do słodkich wypieków 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 1/2 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 2 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 żółtko cukier puder
Słodkie okruszkiTradycyjne, wyjątkowo proste, a przy tym bardzo smaczne ciasto jogurtowe. Idealne na piknik, wypad ze znajomymi lub jako klasyczny domowy niedzielny wypiek. Ciasto jogurtowe smakuje niemal każdemu, a użycie ulubionych owoców zapewni kulinarny sukces każdej, nawet najmniej doświadczonej Pani (lub Panu) Domu. Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki tortowej420 ml jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukrucukier waniliowy160(...)margaryna), oprószamy mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto.Na masę jogurtową wykładamy owoce.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Kruszonką posypujemy owoce.Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni ok. 50 minut (do suchego patyczka).Moje posty
Słodka StronaCiastka z Ciasta Francuskiego z masą budyniową i owocami to przepyszny, a zarazem bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser. Ciasteczka wyglądają efektownie i będą piękną ozdobą każdego przyjęcia, pikniku czy spotkania ze znajomymi. Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Składniki:masa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukrużółtko125 g miękkiego masłacukier waniliowyopakowanie ciasta(...)francuskiegocukier puder odrobina mlekaCiastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki mleka i dodajemy budyń w proszku oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem
Słodka Stronaśmietana kremówka 1 szklanka, kolorowa posypka - ile potrzeba całe jajka "L", cukier, miękka palma utrzeć mikserem z 5 minut na najwyższych obrotachwsypać mąkę z proszkiem i zmiksować dość gęste ciasto jabłka szara reneta - obrać ze skórki i na tarce grubsze oczka zetrzećposypać cukrem i sokiem z cytryny skropić, odstawić na 15 minut 3 laski cynamonu zmieliłam w młynku do kawy(...)ciemne miejsce - odcisnąć starte jabłka z soku, dodać 1 łyżeczkę cynamonu, wsypać proszek budyniowy i wymieszaćtortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boli posmarować palmą i tartą bułką3/4 ciasta dać do blaszki - rozłożyć jabłka - następnie na jabłka rozsmarować resztę ciasta piec w 200C około 40-45 minut - upieczone ciasto zostawić do wystudzenia zimną kremówkę 36% ubić na sztywno
W Mojej Kuchni Lubiętwaróg pótłusty nie mielony w robocie ucierać z 5 minut wsypać makę z proszkiem i wymieszać z 1 minutę tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i z 3/4 ciasta rozsmarować w blaszce wsypać na ciasto twarogowe jabłka i na jabłkach rozmarować resztę ciasta ciasto piec w 200C około 45 minut, z blaszki ciasto wyjąć jak będzie zimne i posypać(...)pudrem cukrem ciasto jest obłędnie smaczne, nie za słodkie................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięLubię piec ciasta, a jeszcze bardziej lubię je jeść Ciasto ucierane z jabłkami SKŁADNIKI: jajka -3 szt masło -10 dag mąka pszenna 1 szkl mąka ziemniaczana -3/4 szkl proszek do pieczenia -1 łyżeczka cukier -1 szkl cukier puder do posypania jabłka -50 dag PRZYGOTOWANIE: Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką pszenną. Masło przełożyć do miski, dodać jajka dobrze utrzeć(...)gładką masę,dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia,wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem,wylać ciasto. Jabłka obrać,pokroić na cząstki. Jabłka obsypać mąką i na wierzchu ciasta ułożyć owoce. Piec ciasto ok.35 minut w 180 stop. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusikakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy! Składniki3 łyżki karobu w proszku2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki brązowego cukru1 duży dojrzały banan(...)mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem. Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą
Symfonia Smakówsłodkości, jest lepszy niż tresowana świnia na trufle. Wywęszy, znajdzie i pożre wszystko – nieważne jak głęboko zostało schowane... W akcie desperacji, aby zapchać Pana Męża, spreparowałam przepis na proste ciasto owocowe - szybkie i łatwe do przygotowania niezależnie od pory roku i sezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe) szczypta soli 8 łyżek cukru(...)trochu dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Małą tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem dopieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić po dnie tortownicy(najlepiej pomóc sobie łyżką, bo ciasto będzie dość gęste). Ciasta jest dość mało, ale bez obaw - urośnie w pieczeniu. Na wierzch wyłożyć owoce
Grunt to przepis!Ciasto francuskie znowu w natarciu! Dobrze mieć je w lodówce, bo na szybko można wyczarować w zależności od potrzeb czy to kolację, czy przystawkę a nawet obiad i deser. Możliwości są ograniczone jedynie przez naszą wyobraźnię czy dostępność pozostałych składników:) W KATEGORIACH po prawej stronie bloga znajdziecie część moich "francuskich" propozycji. A dziś kolejna propozycja na szybką, ciepłą kolację(...)nawet imprezową przekąskę. Ciasto francuskie z pomidorem, tuńczykiem, żółtym serem i bazylią Składniki: 1 ciasto francuskie (używam gotowego, schłodzonego) 2 pomidory 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub zalewie 5-10 dag sera żółty suszona bazylia (+ kilka listków świeżej do dekoracji) 1 jajko (opcjonalnie) Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować roztrzepanym jajkiem (niekoniecznie) a następnie pokroić w prostokąty
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRobiąc te marchewki poszłam strasznie na łatwiznę… Mam nadzieję, że wybaczycie mi użycie gotowego ciasta francuskiego ;-) Takie marchewki z ciasta francuskiego świetnie się sprawdzą jako zwykła przekąska , czy danie na imprezę . Goście na pewno będą zachwyceni ;-) Składniki Ciasto francuskie 1 płat, ewentualnie ciasto kruche Żółtko 2 sztuki Farsz (ja użyłam pasty […] The post Marchewki z ciasta francuskiego / kruchego
Kulinarne PrzebojeProsta i smaczna przystawka. Oczywiście wtedy, gdy wykorzystujemy gotowe ciasto francuskie. Ślimaczki z ciasta francuskiego możemy przyrządzać na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię z serem żółtym lub pieczarkami. Składniki: 1 rulon ciasta francuskiego Farsz I: 20 dag startego sera żółtego oregano Startym serem żółtym posypujemy ciasto francuskie, doprawiamy oregano. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na kawałki o długości(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy i delikatnie smażymy na maśle. Dodajemy pieczarki. Kończymy ich smażenie w momencie, kiedy wyparuje woda. Doprawiamy solą i pieprzem. Na ciasto francuskie nakładamy farsz pieczarkowy i zwijamy jak roladę. Następnie zwiniętą roladę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm, ustawiamy je na blasze wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 minut
Salonik smakówCiasto francuskie to super rozwiązanie na elegancką kolację, a nawet obiad. Proponuję zrobić je z ulubionymi dodatkami rodziny. SKŁADNIKI: płat ciasta francuskiego ulubione dodatki: serek topiony, papryka świeża, kawałek pora, 2-3 kabanosy, ogórek(u mnie z przyprawą grillową), ser żółty, mała cebula vegeta, sól, pieprz, zioła prowansalskie WYKONANIE: ciasto rozwijamy( kawałek zostawiamy na ozdoby), smarujemy serkiem topionym, kładziemy ogórki(...)pokrojone w słupki, oraz pokrojonego kabanosa, blanszujemy na łyżce masła klarowanego paprykę pokrojoną w słupki, cebulę w piórka oraz por w półkrążkach, gotowe kładziemy na farsz, kroimy brzegi ciasta na paski, z pozostawionego kawałka ciasta wykrawamy liście i kwiatki dla ozdobienia potrawy, posypujemy żółtym startym na dużych oczkach serem (lub pokrojonym w paski), paski ciasta składamy przemiennie
Kuchnia BeatyOdkąd spróbowałam tego sposobu na smażenie ryby, bardzo rzadko robię ją zwyczajnie w jajku i bułce tartej. Tak jest wygodniej i o wiele smaczniej. Rybka dzięki zamknięciu w cieście wychodzi soczysta, a samo ciasto dodaje niesamowitego smaku. Kto nie próbował koniecznie musi nadrobić! SKŁADNIKI: (na 3 porcje) 0,5 kg płatów rybnych mrożonych (u mnie tilapia) sól, pieprz(...)Ciasto: 1 jajko 1 szkl mleka 5 czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki soli po 1/3 łyżeczki: czosnku granulowanego, papryki słodkiej, oregano po odrobinie: pieprzu, papryki ostrej 1. Rybę rozmrozić, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. 2. Składniki ciasta wymieszać na gładko (ja robię to trzepaczką ręczną). Ciasto musi być na prawdę gęste aby dobrze trzymało się ryby. 3. Rybę maczać
Kto ugości moich gości?