rozgrzewamy gofrownicę. Delikatnie malujemy ją olejem i wylewamy na nią odpowiednią ilość ciasta. Pieczemy, az do uzyskania chrupiących gofrów. Podajemy z ulubionymi dodatkami, ja tym razem ubiłam do nich kremówkę z odrobiną barwnika spożywczego
Kulinarne przygody Gatityselera, pora i kapusty włoskiej 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego 2 rozgniecione ząbki czosnku zupa grzybowa 400 g suszonych grzybów 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka śmietanki kremówki 1,5 łyżki mąki pszennej 1 cebula 3 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie) 100 g makaronu łazanek Wykonanie Do dużego garnka wlewamy
Raj dla Podniebieniablaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki tortowej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 300 ml kremówki, 200 g mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, 3 batony Princessa kokosowa 3 łyżki jagód, kilka kostek gorzkiej czekolady WYKONANIE Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier
słodki bratekciastka francuskie. Ciasto wstawić do lodówki. Przyznam, że nie jestem zwolenniczką gotowych kremów i sięgam po nie w ostateczności. Można tu użyć zarówno dowolnego smaku kremu jak i śmietanę kremówkę lub krem do karpatki
Zrób to smaczniepieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15 min. składniki ma masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego 6 jajek (białka oddzielone od żółtek) 250 ml śmietany kremówki 30% 280 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok i skórka z 1/2 cytryny (dokładnie wymytej) 1 szczypta soli wykonanie: Ser miksujemy z żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, sokiem z cytryny oraz
Domowy Smak JedzeniaPyszne, puszyste i mega kawowe ciasto. Lubicie cappuccino? Jeśli tak to na pewno Wam zasmakuje :) Delikatny biszkopt przełożony kremem cappuccino na bazie śmietany kremówki. Udekorowany polewą czekoladową. Rewelacja! Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki: Ciasto: 8 jajek 8 łyżek wody 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka kawy cappuccino
Krokusowy Domjajka (4 szt.) - mak mielony (170 g.) - cukier waniliowy (8g.) - proszek do pieczenia (1 łyżeczka) - kakao (2 łyżki) Krem: - masa kajmakowa (200 g.) - serek mascarpone (250 g.) - śmietanka kremówka 30% (100 ml.) Poncz: - woda (50 ml.) + likier amaretto (50 ml.) Dodatkowo: - dżem lub konfitura wiśniowa (200 g.) - kakao słodkie do dekoracji - wiśnie do dekoracji - wiórki czekolady * foremka o wymiarach
RITA food channelpszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli 1 banan 1 łyżka masła 1 łyżka golden syropu 50 g nutella Czekoladowy mus 180 g mlecznej czekolady 375 ml śmietanki kremówki, 36% 85 g nutella 2 listki żelatyny szczypta soli Czekoladowa polewa 6 listków żelatyny 200 g golden syropu 125 ml wody 180 g skondensowanego mleka 200 g czekolady Zacznij
codojedzeniadużych jajek lub 7 z mniejszych, moje białka ważyły 238g) 360g cukru kryształu 3/4 łyżeczki białego octu winnego lub jabłkowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 100ml likieru Baileys 2 fixy do śmietany Dodatkowo: około 40-50g gorzkiej czekolady do roztopienia wiórki czekoladowe do posypania (ja starłam czekoladę obieraczką do warzyw, patrz
Mała Cukierenkanastępnie nutellę. Krem wykładamy na biszkopt nasączony filiżanką kawy espresso. Przykrywamy jasnymi herbatnikami, a te z kolei smarujemy powidłami śliwkowymi. Układamy warstwę z ciemnych herbatników. Pianka śmietankowa: Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Do gotowej dodajemy serek mascarpone. Wykładamy na ciemne herbatniki i wyrównujemy. Posypujemy obficie kakao oraz startą czekoladą. Schładzamy kilka godzin w lodówce
Kuchnia w czekoladziepieczenia 8 łyżek mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Poncz: 1 łyżeczka kawy rozpuszczonej w 5 łyżkach wrzącej wody 2 łyżeczki likieru amaretto Krem: 100ml śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru (lub do smaku) dodatkowo kakao do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami – silikonowe w tym przepisie się
Smaczna Stronamąki pszennej (użyłam tortowej) 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 60g cukru pudru 1 żółtko Krem: 160g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 160g gorzkiej czekolady (użyłam 64%) 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka
Mała Cukierenkaupieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Przekrawamy na dwa blaty. Z drugim biszkoptem postępujemy tak samo. nasączenie: ok. 100 ml mocnej kawy, posłodzonej składniki na krem śmietanowy: 200 ml śmietany kremówki 30% 125 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru wykonanie: Śmietankę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone i miksujemy na sztywny krem. wierzch: ok. 4 łyżki masy krówkowej
Domowy Smak Jedzeniamasła pokrojonego w kostkę 70 g cukru 1 jajko 60 g mielonych migdałów 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego szczypta soli Składniki na krem: 120 g śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki cynamonu Wykonanie ciasta: Mąkę przesiałam do miski. Dodałam masło pokrojone w kosteczkę i razem posiekałam. Dodawałam pozostałe składniki, tj. migdały, cukier, sól i cukier waniliowy
Kuchnia u Krysibędzie pyszne. Składniki (na 3-4 porcje): 700g wołowiny 250g małych pieczarek 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone 700ml bulionu wołowego 100ml białego wina – opcjonalnie pół szklanki śmietanki kremówki 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka ostrej musztadry 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oleju Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w większą kostkę
Smaczna Strona