Fana bananę kroimy pod skosem na pół, robimy zygzak z czekoladowego sosu na talerzu, na to kładziemy tortillę, dajemy duży kleks bitej śmietany. Smacznego :)) tortilla, banany, czekolada, nutella, śmietana kremówka
Bułka z Chlebemfioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 500 ml wody 4 galaretki –żółta, zielona, niebieska, fioletowa, które na opakowaniu mają napisane na 1,5 szklanki wody, 800 g śmietany kremówki 30%, 2 szklanki jagód (mogą być mrożone) Wykonanie: Pieczemy biszkopt według TEGO przepisu, wystudzony przekrajamy na dwie części. Dolną część biszkopta wkładamy z powrotem do blachy. Każdą galaretkę
Bułka z Chlebempudru 2 żółtka szczypta soli Crème pâtissière: 500 ml mleka 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 75g mąki ziemniaczanej 6 żółtek 2 łyżki miękkiego masła Dodatkowo: 400 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 40g galaretki truskawkowej (pół opakowania) Wykonanie: Ciasto kruche: Mąki i cukier wymieszaj w misce. Dodaj miękkie masło i rozetrzyj palcami do uzyskania kruszonki. Żółtka rozbełtaj
Słodki Blogczyli połączenie doskonałe a włożony wysiłek minimalny. Spróbuj i przekonaj się sam. Zapraszam do obejrzenia wideo na moim kanale Słodki Blog na Youtube : Składniki: 250g serka mascarpone 200g śmietanki kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 szt herbatników kakaowych 125g borówek Wykonanie: Do miski przekładamy mascarpone, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, ubijamy na sztywny krem
Słodki Blogcukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 180g kwaśnej śmietany 18% 1/3 szkl oleju 120g mąki 30g kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g malin Dodatkowo: 500 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Jajka, cukier, śmietanę i olej połącz dokładnie za pomocą trzepaczki. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wsyp suche składniki do mokrych
Słodki BlogCiasto wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 160° przez ok. 50-60 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa: 500g śmietany kremówki 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 czekolada biała 1 łyżka żelatyny Wykonanie: Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali, odstaw do ostygnięcia. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej
Słodki Blogpiekarniku nagrzanym do 180°C przez 30-40 min, do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Masa waniliowa Składniki: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36 % 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka cukru pudru (lub więcej, do smaku) Dodatkowo: świeże owoce: maliny, borówki, truskawki, itp. Wykonanie: Naczynie, w którym będziesz ubijać masę oraz końcówki do miksera
Słodki Blogcukru 3 jajka kilka kropel czerwonego barwnika kilka łyżek konfitury truskawkowej (najlepiej takiej z kawałkami owoców) Cukrowe szkło: 1/2 szklanki cukru 25 ml wody Krem: 250 ml śmietanki kremówki (ja użyłam 36%) 250 g serka mascarpone śmietanfix 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: galaretka truskawkowa lub wiśniowa Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw ucieramy masło z cukrem na puszystą masę
PatiGotujeokoło 20 minut. Najlepiej sprawdzać ciasto patyczkiem gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej… Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. Krem śmietanowo – kakaowy 1,2 litra śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 4 łyżki ciemnego kakao 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Do osobnej miseczki wlać 100ml śmietanki i w niej namoczyć żelatynę, odstawić na chwilę do spęcznienia. W tym czasie
W garach u Gosimasła Polewa:* 100 g masła 1/2 szkl. cukru drobnego 1 i 1/2 łyżki kakao *Ja wykorzystałam 300 g kuwertury mlecznej i gorzkiej oraz 100 g białej czekolady z odrobiną kremówki i czerwonego barwnika w żelu (na muchomorki). Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy starte na tarce lub pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło. Siekamy nożem. Żółtka łączymy
Smaki Na Talerzunasączenia ciasta 400 ml wody 200 g cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kieliszek rumu lub aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę
Korniszonkinasączenia ciasta 400 ml wody 200 g cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej kieliszek rumu lub aromat rumowy Polewa czekoladowa - czekoladowy ganache 250 g czekolady deserowej 150 ml śmietany kremówki Dodatkowo: pół słoika przetartych powideł śliwkowych bita śmietana do dekoracji Przygotowanie tortu Amandine Zaczynamy od biszkoptu czekoladowego . Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy je mikserem z cukrem pudrem na pulchną masę
Gotujemy i jemy