jajka · 1 szk. letniej wody Dodatkowo: · 12 kuleczek winogrona · 1 śmietana kremówka · 1/3 szk. cukru pudru · Polewa czekoladowa · Galaretka żółta Sposób przygotowania
Kulinarna ChwilaPolewamy sosem z sosu sojowego, octu jabłkowego i oliwy. Posypujemy dymką i płatkami migdałów. Panna cotta daktylowa Składniki: ok 15 daktyli – u mnie świeże irańskie duże opakowanie śmietanki kremówki 30% – u mnie 330 ml 330 ml mleka – tyle ile śmietanki 4 łyżeczki żelatyny w proszku łyżeczka esencji waniliowej lub cukru w prawdziwą wanilią duża szczypta soli kwiaty
Ugotowane pozamiatanebiałka lub 2 całe jajka szczypta soli himalajskiej odrobina oleju kokosowego/masła/oliwy 2 łyżki ugotowanego groszku (u mnie konserwowy) 1 łyżka posiekanego szczypiorku 2 łyżki mleka lub śmietanki kremówki * Przygotowanie: Jajko i białka umieścić w miseczce i roztrzepać widelcem z odrobiną soli. Na patelni rozgrzać olej kokosowy/masło lub oliwę i wlać roztrzepane jajka, na wierzch wyłożyć groszek, nakryć
Kocham..lubię..gotuję..Doskonale pamiętam ten deser z dzieciństwa, wtedy robiłam go jeszcze z wykorzystaniem śmietanki kremówki i w książce kucharskiej widniał pod nazwą Śmietanowiec. To był mój pierwszy tort na rocznicę ślubu rodziców, który samodzielnie wykonałam. Gdy zobaczyłam na blogu jogurtowca z galaretkami w wykonaniu Tysi , wspomnienia wróciły i naszła nas ochota na pyszny, lżejszy deser z wykorzystaniem samego jogurtu. Użyłam pięć
Kocham..lubię..gotuję..Masa serowa: · serek homogenizowany 500 g · śmietana kremówka 30% 200 g · biszkopty okrągłe · żelatyna spożywcza 2 łyżeczki spore · cukier puder 1 łyżeczka DODATKOWO: · galaretka niebieska 2 op · pianki kaczuszki Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje dodać 3 łyżki gorącej wody i odstawić
ciasta i desery czyli na słodkoświetny duet, ciasto jest lekkie i orzeźwiające, do tego krem wykonany jest na bazie jogurtów naturalnych więc zawsze to troszkę kalorii mniej aniżeli przy kremie na bazie śmietanki kremówki. Ciasto świetnie się kroi i ładnie prezentuje na stole. Do dekoracji użyłam czekolady i malutkich bezików, ale równie dobrze można posypać tylko czekoladą lub zrobić rozetki z ubitej śmietanki. Polecam
Kocham..lubię..gotuję..wytopiło się za mało tłuszczu to dodać odrobinę oleju/oliwy. Do przesmażonego boczku dodać cebulę i przysmażyć aż będzie złota, na końcu dodać czosnek i krótko przysmażyć. Całość zalać śmietaną kremówką, dodać ser i zagotować aż ser się rozpuści i całość lekko zagęści. Dodać musztardę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodać ugotowany i odcedzony makaron z brokułem
Kocham..lubię..gotuję..Śmietana kremówka – 600 g Truskawki – 200 g Cukier puder – 2 łyżki Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Truskawki oczyścić, umyć, zmiksować i przetrzeć przez sito. Połączyć ze śmietaną. Przełożyć masę lodową do pojemnika i wstawić do zamrażalnika, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu lody nakładamy do miseczki i dekorujemy truskawkami
ciasta i desery czyli na słodkoCiasto ptysiowe 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 1 kostka margaryny (250 g) 5 jajek szczypta soli Krem śmietankowy 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Cukier puder do dekoracji W rondlu o grubym dnie zagotować wodę z margaryną i solą. Do wrzątku wsypać całą mąkę i od razu energicznie mieszać
Gotujemy i jemybiszkopt wyłożyć na lnianą ściereczką wysypaną miałkim cukrem. Papier lekko skropić zimną wodą i zdjąć z ciasta. Pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki lub 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Truskawki do dekoracji Ubić śmietaną lub serek mascarpone cukrem pudrem. Do masy dodać pokrojone truskawki. Wystudzony biszkopt posmarować kremem
Gotujemy i jemyascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na czekoladę: Filiżanka mleka Filiżanka śmietanki kremówki 2 łyżeczki dobrego kakao 2 łyżki cukru ½ łyżeczki esencji waniliowej Do przygotowania: 2 torebki strunowe (duża i mała) 6 łyżeczek soli kuchennej Dużo kostek lodu Kakao zagotować w małej ilości wody
Gotujemy i jemyBiszkopt 5 jajek 5 łyżek mąki pszennej (może być tortowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru pudru Szczypta soli, cukier waniliowy Krem śmietankowo-jogurtowy 500 ml śmietany kremówki 200 ml naturalnego jogurtu 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki cukru pudru 300 g świeżych truskawek Galaretka truskawkowa Pieczemy biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę
Gotujemy i jemySkładniki na lody śmietankowe Kremowe lody śmietankowe 200 ml skondensowanego słodzonego mleka 500 ml śmietanki kremówki (36%) Schłodzoną śmietankę ubijacie na sztywno, po czym dodać do niej mleko i delikatnie wszystko wymieszać. Następnie powstałą w ten sposób masę wstawić na całą noc do zamrażarki i lody gotowe! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemybiałka (rozm.L – 150ml) – 1 szklanka cukru – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej – 1 łyżeczka octu winnego – 125g mascarpone mocno schłodzonego – 125g śmietany kremówki 30% (np.Łaciata) mocno schłodzonej – 1 laska wanilii – truskawki – borówki amerykańskie Białka ubić ze szczyptą soli na średnio-sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i dokładnie miksować
CookYourselfdelikatna masa ze śmietanek są naprawdę przepyszne. Szybkie, łatwe ciasto, warte polecenia. Wszystko pieczone jest razem, bez konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Kremowe nadzienie jest z dwóch rodzajów śmietany: kremówki
dolcevitainmykitchen