pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 – 4 łyżki powideł śliwkowych (moje powidła miały w sobie dodatek czekolady) wierzch 50 g gorzkiej czekolady plasterek masła 2-3 łyżki śmietanki kremówki posiekane orzechy laskowe Wykonanie W wysokim rondelku o grubym dnie rozpuściłam, lekko podgrzewając czekoladę, kakao, masło i cukier. Masa powinna być lśniąca. Rondelek odstawiłam do przestudzenia. Do przestudzonej masy czekoladowej
Raj dla Podniebieniaprzyprawami korzennymi. Sernik świąteczny jest delikatni i puszysty ja chmurka. Idealny dla osób, które nie lubią lub nie umieją piec. Składniki: 5 listków żelatyny 1 1/5 szkl śmietanki kremówki 3 żółtka 1 białko 180 g cukru 200 g serka kremowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 mała pomarańcza (50 ml soku, skórka z pomarańczy) SPÓD 15 pierników
Kuchnia w oparachduże marchewki 2 pietruszki 1 mały por 1/2 małego selera 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 litry wody 2-3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 300ml śmietany kremówki 30% sól pieprz natka pietruszki grzanki/chrupkie pieczywo/grissini Przygotowanie: Mieso oczyścić i opłukać, warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Cebulę obrać
Malinowo w kuchniekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego 350ml mleka 250ml wody Do nasączenia: 120ml wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem: 400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 2 fixy do śmietany 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3-5 łyżek konfitury wiśniowej 150ml likieru jajecznego advocaat
Mała Cukierenkazachować na dłużej, o czym Skandynawowie wiedzą sporo ;) Spróbujcie! Laxpudding Potrzebujesz: 700g podgotowanych w całości ziemniaków 250g łososia 3 łyżki posiekanego koperku 4 jajka 300ml mleka 100ml śmietaki kremówki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu masło do natłuszczenia formy Sposób przyrządzenia: 1. Ziemniaki pokrój w talarki grubości ok. 0,5cm. 2. Naczynie żaroodporne natłuść masłem - spód i boki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDelikatne mini klopsiki z mięsa indyczego w kremowym sosie czosnkowym. Sos czosnkowy jest bardzo aromatyczny i dość intensywny w smaku, a dodatek śmietanki kremówki sprawia, że łagodnieje i staje się aksamitny oraz kremowy. Klopsiki z mięsa drobiowego, które są delikatne i łagodne w smaku idealnie się wpasowują w wyrazisty sos czosnkowy. Niepowtarzalnego aromatu nadaje też dodatek czosnku niedźwiedziego. Dzięki takiej
Kuchnia MagdaLenyrozwałkowujemy podsypując niewielką ilością cukru pudru i ostrożne przekładamy na wierzch wystudzonego sernika. Delikatnie dociskamy. Migdały podprażamy na suchej patelni, na bardzo małym ogniu - studzimy. Polewa czekoladowa: 100 ml kremówki podgrzewamy (nie doprowadzamy do wrzenia). Zdejmujemy z ognia, wrzucamy drobno połamaną czekoladę, wódkę i mieszamy do rozpuszczenia oraz otrzymania gładkiej konsystencji. Przygotowaną czekolada polewamy wierzch ciasta, wyrównujemy
Słodka Stronapłaska łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 soku pomarańczowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 2 jajka Krem śmietanowy: 250 g serek mascarpone (schłodzony) 200 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1-2 słoiczka powideł śliwkowych Przygotować dwie miski. W jednej umieścić wszystkie składniki suche - zamieszać, a w drugiej wszystkie składniki mokre
Świat Ciastatrakcie imprezy można zrobić raz-dwa. Składniki na 3 porcje: duży filet z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w oleju cebula 2 ząbki czosnku 300 ml śmietanki kremówki zioła prowansalskie sól, pieprz 250 makaronu wstążki Makaron ugotować w osolonej wodzie. W czasie kiedy będzie się gotował przygotować sos. W rondlu rozgrzać 2-3 łyżki oleju ze słoiczka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukrem i skórką pomarańczową. Gorącym zalewamy żelatynę, dokładnie mieszając, by nie było grudek. Pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia, ale pamiętajmy o tym, by nadal zachować płynność. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, wlewając na końcu tężejący sok. Mieszamy powoli i dokładnie. Kremem przekładamy makowe blaty oraz smarujemy cienką warstwą cały tort z wierzchu. Obsypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy choinkami
Kuchnia w czekoladziektóre na pewno zostanie na długo w pamięci każdemu łasuchowi czekoladowych ciast. Kruchy, czekoladowy spód, kremowa i delikatna masa serowa. Całość zwieńczona jest polewą z gorzkiej czekolady i śmietany kremówki. Sernik z nutellą -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikpieczarek 3 łyżki natki pietruszki posiekanej 1 cebula 1 łyżeczka majeranku przyprawa do ryb sól, pieprz czarny i czerwony 1 marchewka ugotowana masło klarowane 100 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka pudru grzybowego/ sproszkowane grzyby suszone leśne/ rozmaryn świeży Pstrągi myję, osuszam. Nacieram solą, pieprzem, przyprawą do ryb, majerankiem. Ryby odstawiam na godzinę do lodówki albo dłużej
wesoła kuchniacukru wanilinowego 100g cukru 90g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 15g kakao Krem: 4 żółtka 6 łyżek cukru pudru 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 36% Poncz: 200 ml wrzątku 3 łyżki kawy 60 ml likieru amaretto 50ml wódki 7ml aromatu migdałowego Dodatkowo: kakao czekoladowe ziarenka kawy Wykonanie: 1. Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrami
Szalona Kuchnia Ewelinyśredniej główki kalafiora 4 ziemniaki 1/2 małej cukinii lub kabaczek 1 cebula średniej wielkości 1 papryka czerwona , najlepiej grubościenna 1 puszka białej fasoli w zalewie własnej 200 ml śmietany kremówki 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka mielonej , słodkiej papryki 2 łyżki masła sól , chilli do smaku mąka rozrobiona z woda do zagęszczenia sosu Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki , ziemniaki
Ogrodnik w podróżykostkę. Andrut z masą czekoladową Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując andrut z masą czekoladową. Andrut z masą czekoladową Najlepsza do andruta będzie kwaśna śmietana. Można ewentualnie sięgnąć po kremówkę lecz andrut nie będzie miał takiego samego smaku jak przy uzyciu kwaśnej śmietany. Gotującą się masę czekoladową należy nieustannie mieszać, w przeciwnym razie może się przypalić. Lubisz czekoladę? Jeśli
mecooks