swoim Unoldem. Już robię kolejne smaki, bo wszystkie lody zniknęły w mgnieniu oka. Domowe lody – solony karmel: 6 żółtek 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 300 ml śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki soli Przygotowujemy karmel. Do garnka (dość szerokiego) wsypujemy cukier. Włączamy palnik i czekamy, aż cukier przy brzegach zacznie się rozpuszczać. Wiele szkół mówi, żeby nie mieszać. Mnie
Poezja smakuSkładniki na spód: - 40 dag herbatników - 20 dag masła - 10 dag gorzkiej czekolady - 1 słoik dżemu wiśniowego Składniki na krem: - 50 dag serka mascarpone - 500 ml śmietany kremówki 30 % - 5 łyżek cukru pudru - 1 opakowanie śmietan fixu 1. Herbatniki przesypuję do mocnego worka, owijam ścierką i ugniatam wałkiem żeby powstał proszek i drobne kawałki. Roztapiam masło i czekoladę (odkładam dwie
Apetyczna babeczkaminut w dużej ilości wrzącej, osolonej wody. W międzyczasie w rondelku roztopić masło. Pierogi polać masłem, przyprawić świeżo mielonym pieprzem i opcjonalnie posypać tartym parmezanem lub polać śmietanką kremówką. SPODOBAŁ CI SIĘ TEN WPIS? UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ? BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI: polajkujesz go albo udostępnisz na moim fanpejdżu , dasz mi o tym znać komentarzem
Calzonella.comFajny i bardzo smaczny deser , łatwy do zrobienia ,można go przygotować w pucharkach szklaneczkach lub kielichach. 1 galaretka czerwona 200 ml.śmietanki kremówki 100 gram serka mascarpone 1 cukier waniliowy 50 gram bezy 1łyżeczka cukru ok. 200 g malin ( u mnie mrożone ) 1 łyżka płatków migdałów Galaretkę rozpuścić w 300 ml. gorącej wody i schłodzić Śmietanę ubić ,gdy zacznie tężeć
Andzia Pichcismaki dzieciństwa :) T en deser miał swoje 5 minut w czasach PRL-u ,ale powiem wam że smakuje do dziś wyśmienicie, prostota,niewiele i składników. 500 ml śmietany kremówki 1 czubata łyżka cukru pudru 3 łyżki kakao 50 g rodzynek ( u mnie suszona żurawina) opcjonalnie w wersji dla dorosłych trochę rumu do namoczenia rodzynek Rodzynki zamoczyć we wrzątku (albo
Andzia Pichciłyżki oleju 300 gram malin użyłam mrożonych 2 galaretki czerwone najlepiej malinowe 1 i pół szklanki wrzątku Kilka łyżek zaparzonej osłodzonej kawy rozpuszczalnej do nasączenia. 300 ml. śmietany kremówki łyżka cukru pudru 1 śmietan-miks Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę ,tak aby kryształki cukru nie były wyczuwalne. Dodajemy olej i dalej miksujemy. Mąkę kakao i proszek do pieczenia
Andzia PichciUbita śmietanka z serkiem waniliowym danio z dodatkiem kawałków czekolady do tego mango zmiksowane z galaretką. Prosty deserek okazał się bardzo pyszny. 250 ml. śmietanki kremówki min.30% 1 serek danio waniliowy 1 łyżka cukru pudru pół tabliczki czekolady deserowej 1 puszka mango w zalewie( ok 250 g po odsączeniu) 1 galaretka najlepiej o żółtym kolorze ( u mnie brzoskwiniowa
Andzia PichciKremowy sernik na zimno tym razem jagodowy ale będzie równie smaczny z truskawkami czy malinami. Idealny letni deser 300 gramów jagód( u mnie mrożonych) 300 ml śmietanki kremówki 500 gramów sera twarogowego mielonego z wiaderka 1 żółta galaretka 2 galaretki o smaku owoców leśnych ok 8/9 łyżek cukru ok. 15 szt. biszkoptów opcjonalnie do dekoracji świeże jagody lub borówki Żółtą
Andzia Pichciktórym wykorzystamy białka. Delikatna pianka ze śmietaną ,truskawkami i galaretką. 6 białek 150 gram cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 300 ml.śmietanki kremówki 200 gramów serka mascarpone 1 czubata łyżka cukru pudru ok.300 gramów truskawek 1 galaretka o smaku truskawkowym Galaretkę rozpuścić w 300 ml. wrzątku dokładnie wymieszać i schłodzić. Cukier puder wymieszać
Andzia Pichciktóra nie lubiłaby lodów. Składniki: truskawki - ok. 500- 600 g cukier - ok. 4 łyżki (w zalezności od smaku truskawek) jogurt grecki - 200 ml śmietanka kremówka - 100 ml słodzone mleko zagęszczone - 100 ml Przygotowanie: Wszystkie składniki do przygotowywania lodów powinny być schłodzone, prosto z lodówki. Owoce najlepiej ugotować dzień wcześniej, aby miały szansę być
Smakowity Blog KulinarnySzczypta soli ● ok. 5 cl wody Składniki na farsz: ● 1 pęczek marchewki bio z natką ● 2 ząbki czosnku ● 30 g migdałów ● 250 g ricotty ● 4 jajka ● 20 cl śmietany kremówki** ● 8 cl oliwy z oliwek ● sól, pieprz ● 2 szczypty pieprzu Cayenne (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotuj ciasto : w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte na kawałki, połącz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskacukru Krem waniliowy 150 ml mleka 150 ml śmietanki, 36% 3 żółtka 100 g cukru 2 łyżki ziemniaczanej mąki 1 laska waniliowa Do dekoracji 250 ml śmietanki kremówki, 36% 300 g truskawek 2 duże kiwi 150 g malin kilka listków mięty Nastaw piekarnik na 175ºC. W misce zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek cały czas miksując. Przesiej
codojedzeniakiełbaski śląskie (około 400 - 450 g) 200 g pieczarek 1 puszka fasoli czerwonej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 100 ml śmietanki kremówki sól i pieprz do smaku 120 g tartego żółtego sera odrobina masła do wysmarowania formy WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem Makaron ugotuj
Słodko-Słony Świat Ilonyjajek 3/4 szklanki cukru pudru ( lub zwykły zmielony w młynku do kawy ) 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem ( według przepisu Anny Starmach ) : 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% (polecam Łowicz lub Łaciatą) 500 g serka mascarpone 1 laskę wanilii 3 łyżki cukru pudru dodatkowo : truskawki , najlepiej duże i świeże 1 opakowanie galaretki truskawkowej Białka oddzielamy
Ogrodnik w podróżyDodatkowo: domowa konfitura truskawkowa oraz owoce u mnie truskawki Do nasączenia: sok z jednej cytryny z cukrem i letnią wodą około ¾ szklanki. Masa: 500g serka mascarpone 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka śmietan-fixu dla stabilizacji Przygotowanie: Wszystkie składniki razem zmiksować, podzielić na dwie części do jednej dodać pokrojone w niewielką
W garach u Gosi