pszennej 250 g m ą ki migdałowej 250 g masła 50 g cukru 2 jaja 1 cytryna szczypta soli Krem 500 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 50 g cukru pudru kilka kropli aromatu waniliowego Dekoracja makaroniki, ciasteczka w kształcie serc, ma ł e beziki, kropelki białej czekolady, czerwona porzeczka **** INGREDIENTI Pasta frolla
La grande e la piccola cuocagorącej wodzie. Dokładnie wymieszać. Jabłka przełożyć na 1 blat orzechowy, wyrównać i odstawić do lekkiego stężenia. 3. Żelatynę do masy śmietanowej rozpuścić w wodzie i lekko ochłodzić. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem pudrem, po czym dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać. 4. Większą część masy wyłożyć na jabłka, przykryć drugim blatem orzechowym. Resztą masy śmietanowej udekorować tort. Wierzch posypać siekanymi orzechami
Kuchnia domowa Anikoniecznie podajcie je ze świeżymi owocami. składniki: 3 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 ml śmietany kremówki (30%) 2 łyżki cukru pudru cukier puder do posypania owoce do podania wykonanie: Dwie blaszki wyłożyłam papierem do pieczenia, na każdym narysowałam cztery kółka o średnicy 10 cm. Białka ubiłam
babka w formiedodatkowo galaretki Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony i wystudzony biszkopt. Schłodzić. Warstwa śmietanowa: 500ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 śmietan-fix 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego Podane składniki ubić na gęsty krem, wyłożyć na masie jabłkowej Beza na górną warstwę
W garach u Gosiciasto przekroić na blaty i już wystudzone przełożyć masą śmietanową. U mnie ciasto urosło z górką więc górną część pokruszyłam ozdabiając ciasto. Masa przygotowanie : 250g serka mascarpone 100ml śmietanki kremówki 30-36% 2 łyżeczki cukru waniliowego Składniki zmiksować razem na gładką masę, którą przełożyć wystudzone ciasto
W garach u Gosipojemności (możemy je umieścić skosem w foremkach na muffinki). Wstawiamy do lodówki co całkowitego zastygnięcia. składniki na czekoladową panna cottę: 150 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 20 g cukru lub do smaku 40 g czekolady deserowej 20 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 łyżka wody wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia
Domowy Smak Jedzenianich puder i powstał pyszny aromatyczny sosik. składniki : 1 polędwica wieprzowa 1 cebula sól, pieprz tymianek, zioła prowansalskie olej 4 łyżki octu winnego 300 ml mleka 125 ml śmietany kremówki 4 trójkąta serka topionego 1 łyżka pudru grzybowego/ zmielone suszone podgrzybki/ papryczka chili natka pietruszki Od polędwicy odcinam błony. Mięso kroję w plastry 1 cm i rozbijam dłonią. Posypuje solą
wesoła kuchnia100ml cytrynówki 80-90ml wody Krem: 20g żelatyny + 140ml wody 350g mrożonych owoców (użyłam truskawek, porzeczki, jagód, maliny, wiśnie) 3 łyżki wody 1 łyżka cukru 600ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 500g serka mascarpone (też z lodówki) 5-6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg
Mała Cukierenkałodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3- 4 ziemniaki średniej wielkości 50 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki 3 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 płaska , łyżka cukru sól , pieprz do smaku mały pęczek koperku Filety rybne mielimy maszynką o grubych oczkach , dwukrotnie razem z szalotką . Jeśli użyliście
Ogrodnik w podróżyNapoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową. Nigdy specjalnie nie przepadałam za napoleonkami, szczególnie za kitłowatą masą budyniową. Moje napoleonki natomiast mogę śmiało nazwać królewskimi, bo tak właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aromatyczne gruszki 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 150 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią 2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz 400ml śmietanki kremówki 30%-36% Olej rzepakowy Przygotowanie: Przygotowane filety rozkroić i rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię aby nie poprzecinać włókien mięsa. Oprószyć przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać orzechami. Na każdym
W garach u Gosibył na urodziny syna. Robi się go bardzo sprawnie. Pomysł na niego znalazłam na blogu kwestia smaku, ale zrobiłam bardziej po swojemu. Masa to serki mascarpone i śmietanka kremówka (często wykorzystuję takie połączenie i potem dodaję tylko jakiś dodatek, który da nam konkretny smak, do tego dodałam 200 g masy kajmakowej. Jeśli lubicie wersję ciast bardzo słodkich, to możecie
kruche babeczkiMakaronu spaghetti Arc Pol 200 g grzybów (u nas zamrożone prawdziwki) 1 ząbek czosnek 2 cebule pieprz sól 3 jajka 3 szklanki sera żółtego startego 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 gałązki tymianki 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1 cytryny Makaron Arc Pol gotujemy al dente. Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy
Kuchnia w oparachprzygotowaniu. Polecam! Składniki: Spód: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram 300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli) Pianka i serduszka: 3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody 400ml śmietanki kremówki 30% Wierzch: 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki zimnej wody *** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”*** *** Do zmielonych
Blog z Apetytem