łyżki cukru -150 g masła -3 szklanki mleka (szklanka ma u mnie pojemność 250ml) Masa galaretkowa: -2 galaretki o smaku agrestowym -2 łyżki cukru -500 ml słodkiej śmietanki kremówki 30% lub 36% Przydadzą się także: -listki świeżej mięty do dekoracji -tabliczka gorzkiej czekolady -duża paczka herbatników Wykonanie – krok po kroku: Ciasto: Jajka należy ubić z cukrem do białości. Następnie
Arbuziaki210g ciasteczek owsianych z orzechami 50g miękkiego masła Składniki na masę serową: 1 kg gęstego twarogu z wiaderka 3/4 szklanki cukru pudru 1 cukier wanilinowy 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 50 g rozpuszczonego masła 1 budyń śmietankowy 5 jajek skórka pomarańczy *szklanka o pojemności 250 ml Dodatkowo: ok. 250g masy krówkowej 2 garści posiekanych orzeszków ziemnych Wykonanie: Ciastka
Sprawni w smakułyżka soku z cytryny Krem kajmakowo-bezowy: 200 g miękkiego masła 400 g kajmaku 2 łyżki zaparzonej kawy Inki klasycznej 180 g suchych bezików Wierzch: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 40 g gorzkiej czekolady Jajka przelewamy pod kranem gorącą wodą. Wycieramy i oddzielamy białka od żółtek. Mąkę pszenną przesiewamy przez sito razem z kakao oraz proszkiem
Poezja smakukajmakowo-kawowy. Drukuj Stefanka z kremem kawowo-kajmakowym Pyszne, proste do zrobienia ciasto bez pieczenia. Składniki Krem 250 g masła zwykłego lub roślinnego 1 puszka masy kajmakowej 3 łyżki kremówki 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Polewa 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki masła garść posiekanych orzechów garść płatków migdałowych Wykonanie Masa Masło ucieramy na gładką masę
Mieszam w Garnkuzapiekam sernik 15 minut. Potem zmniejszam na 110 stopni i piekę jeszcze 90 minut. Piekarnik wyłączam, zostawiam uchylone drzwiczki i studzę go w piekarniku. Krem kajmakowy: Śmietanę kremówkę schłodzoną, mascarpone ubijam na sztywno, dodaję masę kajmakową i mieszam. Krem wylewam na zimny sernik i wstawiam do lodówki. Polewa: Masę kajmakową, kakao i śmietanę mieszam mikserem. Żelatynę namaczam w łyżce
wesoła kuchniacharakterem, pastą curry i mleczkiem kokosowym. Smakowała bardzo dobrze Składniki : 4 sztuki białej części pora 165ml mleczka kokosowego u mnie Blue Dragon 100-150ml śmietanki kremówki 2 serki topione typu bloczek o smaku śmietankowym 2 łyżeczki zielonej pasty curry 2 łyżki masła klarowanego Pęczek szczypiorku Biały pieprz, sól do smaku Dodatkowo na bulion: 1 podwójny filet
W garach u Gosirozpocząć się lepiej! Przepis na risotto ze szparagami Składniki: 200 gramów ryżu do risotto ( arborio ), cebula, łyżka masła, szklanka białego wina, bulion, około 10 zielonych szparagów, 100 ml śmietanki kremówki, garść startego parmezanu, pieprz. Zrób tak: na maśle zeszklij cebulę, dodaj ryż i wymieszaj, aby ziarenka dokładnie pokryły się tłuszczem, wlej wino i poczekaj aż prawie całe zniknie. Następnie podlewaj
Kulinarna Polskamlecznej czekolady 1 łyżka Czarnego Kakao Dr.Oetkera 1 łyżka Ciemnego Kakao Dr.Oetkera 3 jajka Polewa: 100g gorzkiej czekolady o zawartości masy kakaowej około 60 % 50g mlecznej czekolady 130ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) Spód: 1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, dodać czarne oraz ciemne kakao, miękkie masło i rękoma zagnieść wilgotną kruszonkę
Mała CukierenkaProste ciasto bez wykorzystania piekarnika 😊 Idealne dla wszystkich łasuchów, gdyż ze względu na kajmak jest dość słodkie. Można jednak fajnie zbalansować jego słodycz, nie dodając np. do śmietany kremówki wogóle cukru pudru (ja dodaję 1 łyżkę) i gotując stosunkowo mało słodki budyń. Wszystko to kwestia naszych upodobań smakowych 👍 Najlepiej przygotować je poprzedniego dnia, aby herbatniki odpowiednio zmiękły, a poszczególne
Walijskie PichceniePieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną babkę studzimy w formie. Wyjmujemy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Kajmak na polewę przekładamy do rondelka. Dodajemy kremówkę. Podgrzewamy. Zdejmujemy z palnika i do gorącej masy dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy,aż do jej rozpuszczenia. Polewę rozprowadzamy po babce. Uwagi: Babka zdecydowanie najlepiej smakuje na świeżo
Smaki Na Talerzuharmonię smaku i aromatu. Serdecznie zapraszam :) SKŁADNIKI Spód ciasteczkowy 200 g ciasteczek typu digestive 50 g masła Masa sernikowa 500 g mascarpone 300 g ricotty 200 g śmietany kremówki 150 g cukru pudru 60 g soku z cytryny 20 g żelatyny w listkach otarta sk ó rka z 1 cytryny Dekoracja 100 g kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii
La grande e la piccola cuocawarstwa z wiórek kokosowych i migdałów dodaje smaczka. Polecam Składniki: 1 kg sera w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 500 ml gorącej wody 300 ml śmietany kremówki 15 dag herbatników petit beuerre CUKRY NYSKIE 20 dag wiórek kokosowych 5 łyżek płatków migdałowych 2 łyżki masła 3 łyżki cukru Wykonanie: *Dużą blachę wykładamy ciastkami
Z Majeczką w kuchnitortownicę 23 cm 250 g gorzkiej czekolady 125 g masła 6 jajek 175 g cukru 2 łyżki likieru amaretto bądź cointreau ( niekoniecznie) Śmietanowy wierzch: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru maliny,borówki bądź inne owoce do dekoracji na wierzch kakao do posypania Rozgrzać piekarnik do 180 sp C . Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
Niespełnione zdolności kulinarnepuch, dodając po łyżce przestudzonego budyniu do uzyskania kremu. Krem Śmietankowy ¾ szklanki śmietany 18 % tłuszczu fix do śmietan lub masa śmietanowa cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy, aby uniknąć zwarzenia się kremu) Nasączenie : sok z 3/4 cytryny 3 łyżki cukru
Domowe ciastakakao 150 g marcepanu szczypta soli 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej startej/ albo aromat pomarańczowy/ 60 g masła polewa: 50 g czekolady gorzkiej 1 łyżeczka masła 100 ml śmietany kremówki dekoracja: 2 łyżki płatków migdałowych kulki kokosowe z migdałem Ciasto: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam drożdże, dodaję szczyptę cukru, łyżkę mąki, połowę mleka letniego i mieszam. Odstawiam
wesoła kuchnia