łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 kulka gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 3- 4 ziemniaki średniej wielkości 50 ml słodkiej śmietany , najlepiej kremówki 3 łyżki białego octu winnego lub jabłkowego 1 płaska , łyżka cukru sól , pieprz do smaku mały pęczek koperku Filety rybne mielimy maszynką o grubych oczkach , dwukrotnie razem z szalotką . Jeśli użyliście
Ogrodnik w podróżyNapoleonki, w niektórych regionach zwane kremówkami to tradycyjny i ponadczasowy wypiek. Ciasto składa się z dwóch blatów ciasta francuskiego przełożonego gęstą masą budyniową. Nigdy specjalnie nie przepadałam za napoleonkami, szczególnie za kitłowatą masą budyniową. Moje napoleonki natomiast mogę śmiało nazwać królewskimi, bo tak właśnie smakują. Wersja nieco uproszczona i mniej czasochłonna, ponieważ użyłam gotowego ciasta francuskiego. Ciasto przełożyłam nie budyniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!aromatyczne gruszki 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 150 g sera gorgonzola z niebieską pleśnią 2-3 spore garści drobno posiekanych orzechów włoskich Przyprawy: sól lub vegetta, pieprz 400ml śmietanki kremówki 30%-36% Olej rzepakowy Przygotowanie: Przygotowane filety rozkroić i rozbić tłuczkiem najlepiej przez folię aby nie poprzecinać włókien mięsa. Oprószyć przyprawami. Każdy kotlet ułożyć na plasterku szynki, posypać orzechami. Na każdym
W garach u Gosibył na urodziny syna. Robi się go bardzo sprawnie. Pomysł na niego znalazłam na blogu kwestia smaku, ale zrobiłam bardziej po swojemu. Masa to serki mascarpone i śmietanka kremówka (często wykorzystuję takie połączenie i potem dodaję tylko jakiś dodatek, który da nam konkretny smak, do tego dodałam 200 g masy kajmakowej. Jeśli lubicie wersję ciast bardzo słodkich, to możecie
kruche babeczkiMakaronu spaghetti Arc Pol 200 g grzybów (u nas zamrożone prawdziwki) 1 ząbek czosnek 2 cebule pieprz sól 3 jajka 3 szklanki sera żółtego startego 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 gałązki tymianki 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1 cytryny Makaron Arc Pol gotujemy al dente. Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy
Kuchnia w oparachprzygotowaniu. Polecam! Składniki: Spód: 1/2 opakowania sucharków – 150 gram 300 gram kremu czekoladowego (użyłam nutelli) Pianka i serduszka: 3 galaretki truskawkowe + 3,5 szklanki wody 400ml śmietanki kremówki 30% Wierzch: 0,5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki zimnej wody *** Sucharki miksujemy w robocie na „bułkę tartą”*** *** Do zmielonych
Blog z Apetytemrazem zrobię z nieco innym kremem , może z malinowym.. Składniki : 1 szklanka wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 nieduże jajka krem : 0,5 l śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru pudru polewa : 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 2 łyżki cukru pudru kilka kropli olejku waniliowego 1 łyżka śmietany dodatkowo : cukier
Ogrodnik w podróżyghee lub klarowanego 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka kurkumy 400 ml passaty pomidorowej 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietanki kremówki Dodatki: ryż chlebki naan (przepis) natka pietruszki Przygotowanie: 20 g masła roztapiamy na patelni i podsmażamy kawałki kurczaka razem z marynatą, gdy się przyrumienią, odstawiamy z ognia. Kolejne
Smakowity Blog Kulinarnypapryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1/3 łyżeczki kminku mielonego 2-3 łyżeczki jasnego sosu sojowego do smaku - sól ew. 4-5 łyżek śmietanki kremówki Zobacz przepis na pyszną Tartę bolognese Klopsiki robi się naprawdę szybko Jak zrobić klopsiki duszone z makaronem i warzywami? Mięso mielone - rzadko to robię, ale tym razem wracając
Smaczna Pyzasię im oprzeć. Moje dzieci kochają naleśniki a zwłaszcza te z dodatkiem świeżych owoców. Wykorzystałam jako dodatek jogurt naturalny typu greckiego z dodatkiem miodu. Oczywiście można zastąpić jogurt śmietaną kremówką, a miód cukrem pudrem. Składniki 2 banany 2 szklanki mleka 22-25 łyżek mąki pszennej 3 jajka 2-3 … Czytaj dalej Naleśniki z bananem
gotuj ze mnąkorzeń pietruszki wielkości palca to w zupełności wystarczy, chyba że ktoś chce marchwiankę), dodajemy je do wywaru. Mięso z wywaru oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Wlewamy śmietanę kremówkę żeby zabielić i doprawiamy do smaku sola, pieprzem oraz cukrem. W połowie szklanki z zimną wodą rozrabiamy łyżkę mąki i jak już rozprowadzimy dodajemy do zupy, ciągle mieszamy
Mam apetyt na ...jagodową i aksamitnym kremem. Całość smakuje obłędnie i szybko znika przy małej czarnej w gronie najbliższych. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 500 g serka mascarpone 600 ml śmietany kremówki 36% 4 żółtka 8 łyżek cukru pudru 2 śmietan-fix Poncz: 400 ml wrzątku 3 łyżki kawy 90 ml likieru amaretto 70 ml wódki 9 ml aromatu migdałowego Żelka
Szalona Kuchnia Ewelinypopularne pralinki Ferrero Rocher.Polecam zrobić na noc musi kilka godzin się schłodzić. Składniki herbatniki kakaowe duża paczka 100 g orzechów włoskich,laskowych 500 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36 % 1 łyżka cukru pudru 1 duża puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym( u mnie … Czytaj dalej Ciasto Ferrero Rocher
gotuj ze mnąProsto i pysznie Składniki: Blaty bezowe: 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny szczypta soli Krem kawowy: 250 g serka mascarpone 250 g śmietany kremówki 30% 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej przegotowanej wody 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 1 płaska łyżeczka kawy mielonej Przygotowanie: Blaty bezowe: Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia
Oryginalny smakorzechów włoskich 4 łyżki wiórków kokosowych 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml kremówki 36% 500 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru 100 ml mocnego naparu z kawy mielonej 50 ml wódki Do nasączenia i kremu: 4 łyżki kawy mielonej 250 ml wrzątku 50 ml wódki
Ala piecze i gotuje