masła 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany Nadzienie: 500 g suszonej śliwki 4 jajka 70 g brązowego cukru (albo ksylitolu) sok i skórka z połowy pomarańczy 130 ml śmietanki kremówki Przygotowanie: Do miski przesypać mąkę, dodać cukier i pokrojone w kostkę masło – rękami wyrobić na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę, zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na godzinę. Śliwki zalać
Cooking for Emilyroztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Wierzch ciasta: 1 czekolada mleczna lub deserowa + ok 10 łyżek mleka 1/2 białej czekolady + ok 5 łyżki mleka *** Ciasteczka i Twiksy przekładamy do malaksera *** *** Wszystko
Blog z Apetytempiekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 min do tzw suchego patyczka. Krem kajmakowy 500 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 400 g śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone, kajmak i ponownie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w trzech łyżkach wody i poczekać aż napęcznieje.Podgrzać lekko, ale nie gotować i wlać cienkim
O kuchni z uczuciemcytryny 2 łyżeczki cukru pudru Krem Chałwowy: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 150g masła w temperaturze pokojowej 220g chałwy Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 250g serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 fix do śmietany (niekoniecznie) Dodatkowo: 50g płatków migdałowych około 300g
Mała Cukierenkałyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 25 dkg masła bez soli Bita śmietana: 1 galaretka cytrynowa (75 gr) 200 ml wody 500 ml smietany kremówki (36%) 20 dkg podłużnych biszkoptów Dodatkowo: czekolada do posypania ciasta. Jak przygotować Rajską Fantazję . Biszkopt : do miski włożyć białka jajek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Do ubitych białek
mecookskoniaku czerwony pieprz 2 listki laurowe 3 goździki 2 marchewki 1,5 dag suszonych grzybów 2 łyżki oleju 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany kremówki sól pieprz natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie Mięso umyłem , osuszyłem , pokroiłem w kostkę. Przygotowałem marynatę : posiekałem cebulę , wymieszałem z winem , ostem, koniakiem, czerwonym pieprzem, listkami laurowymi i goździkami. Marynatą zalałem
R'n'G Kitchenrównomiernie do foremki (ok. 21×25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy w ok.180 st. C. składniki na masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego 200 ml śmietany kremówki 30-36% 3 jajka 250-300 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Przekładamy równomiernie na podpieczony spód
Domowy Smak Jedzeniakakao 2 łyżeczki przyprawy do pierników Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego(suchy)* 1 szkl ksylitolu lub cukru 5 jajek 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 100 ml śmietany kremówki 30% 150 ml oleju rzepakowego 220 g puree z dyni Przygotowanie: Herbatniki zmielić na proszek w blenderze. Wlać rozpuszczone ciepłe masło, wsypać kakao, przyprawę do pierników i dokładnie wymieszać
Ala piecze i gotujecukru pudru 30 g skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli masa: 100 g gorzkiej czekolady 125 g miękkiego masła 200 g ciemnego, brązowego cukru 75 m śmietanki kremówki opcjonalnie 1 łyżka naturalnej esencji z wanilii 1/2 łyżeczki soli morskiej do posypania: gorzkie kakao i orzechy włoskie, ew łamane ziarno kakaowca Formę o średnicy 20 cm i wykładamy papierem
Dzieje kuchennej Wiewióryskładników. Następnie do mascarpone partiami dodajemy masło orzechowe i całość razem łączymy. Tak przygotowaną masę przekładamy na spód ciasta i dokładnie ją rozprowadzamy. Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno z cukrem pudrem oraz śmietan-fixem. Ubitą śmietanę przekładamy na masę orzechową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Gorzką lub mleczną czekoladę ścieramy na wiórki za pomocą
Smakowite Daniaszklanki mleka 100 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Mus kawowy: 500 g śmietany kremówki 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 1/3 szklanki mleka 3 łyżeczki żelatyny Do nasączenia: 1/4 szklanki wrzątku 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 3 łyżki wódki cukier do smaku Dodatkowo
Oryginalny smakostatnio 2 łyżeczki) - natka pietruszki - tłuszcz (u mnie prawie 400g, miałam chude mięsa, praktycznie bez skór), ja daję tłuszcz od smażenia mięs, ale można dać oliwę, olej, masło klarowane, kremówkę, itp., ilość dowolna) - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba, ostatnio zapomniałam i wyszedł super...) - 1 łyżka roztartego w dłoniach aromatycznego majeranku (nie trzeba) - tłuszcz do smażenia: pieczarek, wątróbki, cebuli, czosnku
Smaczne Zdroweczekoladowy Sernik królewski Ciasta bez pieczenia: Śnieżny puch Ptasie mleczko Torcik czekoladowy Sernik na zimno z granatem Gruszkowy ptyś Chrupiący bananowiec Przekładańce Pawi ogon Capuccino Chałwowo brzoskwiniowe Słodki puszek Kremówka Słonecznikowiec Sezamowiec Delicja Pani Walewska Orzechowa pokusa Orzechowy przekładaniec Smaczek Ciasto z kulkami i kremową pianka Kruche z kokosem i jabłkami Kubanka Łabędzi puch Pijana kukułka Kokosowy przekładaniec Lion Czekoladowy
Cynamonowe szczęściemasa dobrze zgęstnieje. 2. Gotowy lukier przekładamy do woreczka, odcinamy róg na minimalną wielkość ok. 1 mm i zdobimy wystudzone pierniki, zostawiamy do zastygnięcia. Masa śmietankowa: - 500 ml śmietany kremówki 30% - 3 serki mascaropne po 25 dag - cukier puder do smaku, ok 5 czubatych łyżek - 2 śmietan fixy 1. dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy
Apetyczna babeczkaszklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku migdałowego 1/3 szklanki wody krem marcepanowy: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % krem maślany: 200 g masła 1 łyżeczka cukru 1 jajko duże pozostałe: 1 słoiczek konfitury wiśniowej 1/2 szklanki białego wina 1 cytryna 50 g płatków migdałowych dekoracje: 5 kulek
wesoła kuchnia