spód z nutelli i sucharków. Polecam :-) składniki: (na małą tortownicę o średnicy 17 cm) 200 g kremu czekoladowego typu nutella 100 g sucharków, najlepiej bezcukrowych 300 ml śmietany kremówki 30% 3 pełne łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 500 g wiśni 1 szklanka wody 1 galaretka wiśniowa wykonanie: Sucharki pokruszyłam w malakserze, wymieszałam z nutellą (musi być w temperaturze
babka w formiejednym gniazdu nie poprzestaniecie. beza: 1/2 szklanki białek 200 g cukru drobnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 1 łyżka octu winnego masa brzdącowa: 250 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki kakao 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny masa biała: 200 ml śmietany 42 % frużelina wiśniowa: 250 g wiśni wydrylowanych 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka
wesoła kuchniaświeżych i młodych warzyw :) Składniki: 3 skrzydełka 1 pietruszka kawałek selera 2 marchewki 3 ziemniaki 300 g fasolki szparagowej (u mnie żółta i zielona) 5-6 łyżek śmietany kremówki 1/3 łyżeczki kurkumy 1,2 l wody sól, vegeta, cukier natka pietruszki Do garnka włożyć skrzydełka i zalać je wodą. Warzywa obrać i pokroić w plasterki a ziemniaki w kostkę. Fasolkę
My simple kitchenPozostałą żelatynę przygotowujemy w ten sam sposób. Mleko kokosowe wraz z mlekiem skondensowanym doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i rozpuszczamy w gorącym płynie żelatynę. Odstawiamy do schłodzenia. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno. Delikatnie łączymy z masą z mleczka kokosowego i mleka skondensowanego. Masę wykładamy na stężałą galaretkę. Dekorujemy cząstkami pozostałej limonki. Uwagi : Po zagotowaniu wody z cukrem
Smaki Na Talerzułyżeczka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren pieprzu 4 liście laurowe 2 cebule 2 łyżki masła kilka plasterków wędzonego boczku 4 ziemniaki pół litra zakwasu na żur 200 ml kremówki sól pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan 6 jajek świeży majeranek do dekoracji Przygotowanie Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe. Gotowałem
R'n'G Kitchenkratce udekorować bitą śmietaną. (*) Można użyć gotowej bitej śmietany w sprayu, ale w tym przypadku babeczki należy udekorować praktycznie przed spożyciem. Najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie bitej śmietany z kremówki (200 ml śmietanki + 1 łyżeczka cukru pudru), bądź z proszku (1 opakowanie + 200 ml mleka). Ja akurat pod ręką miałam "Śnieżkę" z Cykorii, która idealnie się sprawdziła
Di gotujewafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej śmietany w proszku przepis Do garnka wlewamy kremówkę, do śmietany dodajemy połamaną białą czekoladę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia, studzimy. Wystudzoną
Smakowite Dania140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc. Składniki na krem kawowy: 250 g serka mascarpone , schłodzonego 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera
Smaki Nataliiświeżych wiśni 0,5 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 3/4 szklanki wody Składniki na krem śmietankowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietany kremówki + gorzka czekolada i wiśnie do dekoracji Tarta z wiśniami – jak to zrobić? W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki na spód, dodajemy jajko i miękkie masło. Zagniatamy rękami do uzyskania jednolitej
Ciastkozercysernik na zimno ze starych notesów. Dodatek piany z białek wydawał się obiecujący, bo dzięki niemu sernik jest delikatny i puszysty, a nie ciężki i twarogowy. Niestety ubita śmietana kremówka nie daje tego samego efektu. Zrezygnowałem jednak z dodatku masła, które wydawało mi się, że sprawi, że sernik będzie za ciężki. Agar w moim przepisie postanowiłem zagotować w mleku, chociaż
Food Squarebrûlée - skosztujcie koniecznie tej cynamonowej, podrasowanej wersji, a zrozumiecie, o co mi właściwie chodzi z tym zachwytem nad cynamonem. Crème brûlée z cynamonem (dla 6 osób) 500 ml śmietanki kremówki (30% lub 36%) 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 laska wanilii 1 kora cynamonu 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego Sposób przygotowania: Śmietankę wlewam do garnuszka / rondelka o grubym dnie. Dodaję
W kuchni Karmel-itkipudru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki przekładamy np. do miseczki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. składniki na masę serową: 1500 g sera białego, zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 300- 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 600 g wiśni wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia
Domowy Smak Jedzeniagłówki, ale nie więcej ) 2 kalarepki z liśćmi 1 duża marchewka 1 cebula 1/2 pęczka koperku 1.2 pęczka natki pieruszki 2 ząbki czosnku – wyciśniętego praską 100 ml śmietany ,kremówki 1 łyżka masła 4-5 skrzydełek kurczaka sól , pieprz do smaku około 3 l wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Warzywa , obieramy , oczyszczamy – wedle potrzeb i kroimy , szatkujemy w dowolny sposób
Ogrodnik w podróżykakao Nie byłabym sobą, gdybym nie podała też czegoś słodkiego. Desery można przygotować wcześniej. Czekoladowe trufle idealnie pasują na włoskie przyjęcie. Wystarczy rozpuścić dwie czekolady i dodać do nich kremówkę, miód i prosecco. Wymieszać, aż zgęstnieje i zostawić do schłodzenia (najlepiej w lodówce – jednak nie za długo). Gęstą masę porcjujemy łyżeczką wkładamy do środka orzech i formujemy niewielką kulę
Poezja smakuPyszny sernik na zimno na delicjach, z dodatkiem mleka zagęszczonego. Zrobiłam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Zawsze do sernika na zimno dodawałam śmietanę kremówkę, tym razem postanowiłam spróbować jak wyjdzie z mleczkiem zagęszczonym. Pomyślałam, że takie mleko też da się ubić więc powinno pasować do sernika, Nie myliłam się, sernik wyszedł pyszny. Dodatkowo, dla odmiany
Agusiowe smakołyki