duża cebula 2 – 3 ząbki czosnku olej roślinny do smażenia czubata łyżka listków świeżego tymianku sól, świeżo zmielony czarny pieprz 150 ml białego wina 150 – 200 g śmietany kremówki Wykonanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Grzyby mocz w chłodnej wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie odsącz je na sitku. Borowiki umieść na suchej patelni i podgrzewaj je przez
Moja pasja smakumałej cukinii garść mrożonego zielonego groszku 1 cebula średniej wielkości 1/2 pęczka natki pietruszki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany kremówki 30 % ( można zastąpić chudszą lub mlekiem , ale wtedy trzeba dodatkowo sos zagęścić mąką , więc w sumie wyjdzie na to samo ) sól , biały pieprz do smaku Cebulę obieramy i kroimy w piórka
Ogrodnik w podróżytylko do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy. 2. Przygotowujemy krem: czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia składników. W drugiem misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem. 3. Za pomocą łyżeczki wydrążamy dziurki w każdej muffince. W dziurkę nakładamy krem do wysokości babeczki. Na wierzch szprycą wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy posypkami. Przed podaniem schładzamy
Szefowa kuchni200g cukru (u mnie cukier z agawy ) 175g mąki pszennej 50g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady Polewa czekoladowa: 50g gorzkiej/mlecznej czekolady 50 ml śmietany kremówki 36%/mleka 1 łyżeczka miodu W misce połączyć przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia oraz cukier. Natomiast puree z buraków, jajka i olej należy zmiksować w malakserze
Di gotujeszklanka mąki pszennej 4 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju szczypta soli 2 łyżki kakao Masa czekoladowa: 400 ml śmietany kremówki 36% 1 łyżka masła 1 op. cukru waniliowego 200 g czekolady gorzkiej min. 70% 50 g orzechów laskowych Galaretka malinowa: 1 op. galaretki malinowej 300 ml gorącej wody
Kuchnia MagdaLenyrozpuszczonej i lekko przestudzonej czekolady wlewamy 4 łyżki masy serowej, energicznie mieszamy trzepaczka aby czekolada się nie zważyła. Zahartowana czekoladę przelewamy do masy serowej, delikatnie miksujemy. Wlewamy śmietanę kremówkę oraz zblendowane, obrane świeże mango. Gotową masę serową przelewamy na spód. Na wierzchu rozkładamy jeszcze kilka pokruszonych ciastek oreo. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie
VioletoweKucharzenieosób : Składniki na burgery: ● 8 bułek do burgerów ● 500 g filetu z kurczaka ● 2 cebule ● 3 łyżki oliwy z oliwek ● 1/2 pęczka bazylii ● 50 ml śmietany kremówki ● 1 jajko ● 2 łyżki pesto (przepis poniżej) ● kilka szczypt pieprzu z Espelette lub pieprzu cayenne ● 10 g masła Dodatkowo : ●250 g pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych ● ½ ogórka lub kilka mini ogórków
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapudru i fix-u), a całość posypać wiórkami kokosowymi. Truflowy torcik Do przyrządzenia tego smakołyku potrzebne będą: 400 g czekolady gorzkiej, 7 białek, 80 g masła, 300 ml śmietanki kremówki, kilka łyżek kakao (do posypania) oraz 200 g orzechów włoskich. Miseczkę z czekoladą, masłem i cukrem umieścić nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać całość tak długo aż czekolada
Moja smaczna kuchniazachwyt i przerażenie u gości gwarantowane! :D * SKŁADNIKI na 12 halloweenowych babeczek 12 ulubionych babeczek (np. marchewkowych z tego przepisu ) 12 żelek w kształcie gałek ocznych 500 ml śmietany kremówki 36 % 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka czerwonych owoców (np. malin albo żurawiny) ¼ szklanki cukru * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wsyp owoce i zasyp je cukrem. Gotuj przez ok. 15-20 minut
Food Squareciasteczek oreo/neo 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki 30% 1-2 łyżki słodkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru do smaku żelkowe robaki Ciasteczka mielimy na piasek. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec łączmy z serkiem mascarpone i słodkim kakao, miksujemy tylko do połączenia. Do powstałej masy dodajemy połowę zmielonych ciasteczek, mieszamy łyżką. Masę przekładamy do dwóch dużych
Smaki Na Talerzugroszku biała część pora 1 kostka bulionowa drobiowa dla wzmocnienia smaku ( można pominąć jak ktoś jest ich przeciwnikiem , ja rzadko ale czasem korzystam ) 2 l wody 4 łyżki śmietany kremówki , słodkiej 30 % sól , pieprz do smaku Kawałki kurczaka i korpus dokładnie płukamy i przekładamy do garnka . Wlewamy wodę , dodajemy pokrojoną drobno cebulę , pora , kostkę bulionową i sól do smaku . Gotujemy
Ogrodnik w podróżyużywane są do ciast bez pieczenia to powiem wam, iż spotkałam się z całą gamą różorodnych warjacji. Na pewno bardzo często wykorzystuje się kremy budyniowe, kremy na bazie śmietany kremówki, serka mascarpone, galaretek, mleka skondensowanego, owoców, sereka. Mówi się, iż ciasta bez pieczenia są szybsze, gdyż nie tracimy czasu na pieczenie właśnie. Coś w tym jest, wiem sama po sobie
mecooksmałej tortownicy i po wystudzeniu przekrawamy na połowę, potem powtarzamy czynność otrzymując finalnie 4 małe krążki. Dodatkowo: - 1 puszka odsączonych porzeczek w syropie Masa śmietankowa: - 750 ml śmietany kremówki 30% - 4 serki mascaropne po 25 dag - cukier puder do smaku, ok 5 czubatych łyżek 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami serek i miksujemy. Pod koniec dodajemy cukier puder. Gotową
Apetyczna babeczkacukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki masy: 2 kg śliwek 2 galaretki pomarańczowe Polewa: 100 g czekolady (mleczna, gorzka, deserowa, do wyboru)** 60 ml kremówki 1 łyżka masła Dodatkowo: 3-4 łyżki soku z pomarańczy Wykonanie ciasta śliwkowa delicja: Biszkopt. Włączyć piekarnik na 180 °C. Masło rozpuścić. Przygotować tortownice o średnicy 23-24 cm - dno wyłożyć
Rodzinka w kuchni