ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:470/892)

LODY Z OLIWY Z OLIWEK 116

zrobić każdy ponieważ nie potrzebujemy do nich maszynki do lodów. 200 ml oliwy z oliwek (EXTRA VIRGIN) 100 g cukru pudru 400 ml mleka szczypta soli 600 ml śmietanki kremówki Mleko podgrzewamy z sola i cukrem pudrem do momentu połączenia się soli i cukru.  Ściągamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Dodajemy oliwę z oliwek i śmietankę. Mieszamy

Kuchnia w oparach
LODY ORZECHOWE Z BEZĄ 110

użytkowania, sprawiając, że krojenie i siekanie mięs, warzyw lub owoców stanie się czystą przyjemnością. Zapraszam więc Was na lody orzechowe z bezą. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 5 małych bez szwajcarskich 1/2 szklanka orzechów włoskich Mleko i śmietankę podgrzewamy z ekstraktem wanilii , cukrem i solą

Kuchnia w oparach
PIECZARKOWY TORT MAKARONOWY 131

Makaronu świdry 1/2 op makaronu rurki 200 g grzybów np pieczarek 1 ząbek czosnek 2 cebule pieprz sól 3 jajka 3 szklanki sera żółtego startego 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 gałązki tymianki 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1 cytryny Makaron gotujemy al dente. Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle

Kuchnia w oparach
Żurawiny, jabłka i gruszki pod kruszonką 212

cukru 1 łyżka mąki kruszonka: 110 g masła  roztopionego 80 g  brązowego cukru lub  80 g ksylitolu 180 g  mąki do podania: ubita śmietana  kremówka lub lody przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 C. Świeżą żurawinę umyć, osuszyć, mrożonej nie rozmrażać, jabłka i gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę  - ok 1,5 cm. Owoce włożyć

Stare Gary
Cytrynowiec 177

miękkim masłem na puszystą masę. Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową. Ułożyć na masie warstwę herbatników kakaowych. Cytrynowa pianka: Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki kakaowe. Przykryć herbatnikami kakaowymi  i znów pianka

Kuchnia Danusi
DELIKATNA JAJECZNICA a'la GORDON RAMSAY 134

zdrowe i szczęśliwe życie :)   Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni. Liczba porcji : 2-3 SKŁADNIKI:  6 dużych jaj 25g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę 1 łyżka śmietany kremówki sól morska, mielony pieprz do smaku posiekany szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na zimną patelnię, z grubym dnem, rozbijamy jajka, stawiamy na najmniejszym ogniu i dodajemy połowę masła - drewnianą łyżką mieszamy

Moja Książka Kucharska
klopsiki z szafranem 140

pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana 3 czosnku , posiekane z ąbki 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej 1 łyżka papryki hojna szczypta szafranu sól 200ml śmietanka kremówka Wykonanie M ięso zmielone połączyć w misce z cebulą, czosnkiem, pietruszką i panko. Wymieszać ,aż dobrze do połączenia składników, dodać ubite jajko i wymieszać ponownie. Uformować małe klopsiki. Posypa

w mojej kuchni
Kinder Country 297

Najpierw rozpuszczam czekoladę białą, najlepiej zrobić to na parze. Odstawiam ja do ostudzenia, (aby przyspieszyć wkładam z naczyniem do zimnej wody i mieszam.) Jak czekolada już prawie gotowa, ubijam kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodaję porcjami, mascarpone, na koniec także porcjami, zimna czekolada, wsypuje chrupki ( kangusy) i mieszam całość. Powstałą masę wykładam na ułożone w blaszce herbatniki. Na masie

Takie tam pichcenie
Domowe masło 496

Jest naprawdę proste do przygotowania i nie zajmuje dużo czasu. No i oczywiście daje uczucie satysfakcji, że zrobiliśmy je własnoręcznie Składniki (na około 160 g masła): 500 g śmietany kremówki 36 % lub 42 % (im bardziej tłusta tym więcej masła otrzymamy) świeże zioła Przygotowanie: Śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Ubijać mikserem tak długo, aż tłuszcz wyraźnie oddzieli się od maślanki. Następnie

Oryginalny smak
Jaffa Cakes- Ciasto pomarańczowe z musem z gorzkiej czekolady 202

gorzkiej czekolady posiekanej na drobniutkie kawałki 2 łyżki brandy 30 g miękkiego masła 4 łyżki wody 3 jajka (osobno białka i żółtka) 60 g cukru 125 g śmietany kremówki (schłodzonej) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać wodę, brandy i wymieszać. Powinien  powstać jednolity czekoladowy sos.  Jeśli czekolada jest gorąca odstawić do lekkiego przestudzenia. Czekoladowy sos  zmiksować

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wielkanocny tort z kruchymi ciasteczkami i bezami. 215

mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru  2 żółtka Bezy: 2 białka pół szklanki cukru zielony barwnik spożywczy według uznania Krem: 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder według uznania 1 cytrynowa galaretka 125 ml gorącej wody Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie

Izabelawkuchni
Przepis na najlepsze domowe bułki do hamburgerów 264

mleka Drożdże rozkruszamy, dosypujemy cukier, mąkę, oraz wlewamy mleko. Mieszamy łyżką. Zostawiamy na 30 minut.  Składniki na ciasto właściwe: 800 g mąki pszennej typ 550 250 ml śmietany kremówki 36% 150 g miękkiego masła 6 żółtek  łyżeczka soli białko do posmarowania wierzchu i sezam do posypania wierzchu Wykonanie:  Wszystkie składniki umieszczamy w misce z zaczynem i wyrabiamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym 175

makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła  pieprz Wykonanie: Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, tymianek, liść laurowy

Wino Francja Kuchnia
Serniczek z oreo i jagodami 476

Składniki: 2 opakowania ciastek oreo 400 g serka homogenizowanego naturalnego lub twarogu sernikowego 1 mały jogurt naturalny 400 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1 słoiczek … Czytaj dalej Serniczek z oreo i jagodami

czarrna od kuchni
Egzotyczny sernik z chia i cytrusowym musem 150

brzoskwiń i mango to świetny pomysł na chłodzący deser w upalne dni. Składniki: Spód: 170g sucharków 250g kremu czekoladowego Masa serowa z chia: 500g sera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 36% 6 łyżek cukru pudru 5 łyżek żelatyny 1 szklanka mleka 40g nasion chia Mus egzotyczny: 300g mango 300g  brzoskwiń 2 pomarańczowe galaretki 1/2 szklanka wody Dekoracja: 5 połówek

Szalona Kuchnia Eweliny