grahamki nie jest przyczyną aby nazwać te muffinki dietetyczne. Do muffinów ugotowałam karmelowy sos. Lubicie karmelowy sos? To najprostszy sos do deserów, na który składają się dwa składniki, śmietanka kremówka i golden syrop. Oczywiście jeśli nie macie syropu, możecie roztopić cukier, a potem dodać śmietankę. Na wszystko jest sposób. Lubię gotować sos karmelowy, bo gotuję tyle ile mi potrzeba
codojedzeniaJaki był jego efekt? Możecie ocenić jedynie wizualnie. Co do smaku i konsystencji, co jest bardzo ważne w lodach, musicie mi zaufać. Lody waniliowe. Składniki: - 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% - 385 g schłodzonego mleka skondensowanego słodzonego - 1 laska wanilii Śmietankę ubijamy z ziarnami wanilii stopniowo wlewając mleko skondensowane. Ubijamy (robotem, mikserem, blenderem – czym kto ma) do chwili
mojewypiekiinietylkoszczypta soli po 50 g masła i cukru trzcinowego muscavado garść orzechów - dowolnych, ja wybrałam pekan, połamanych i uprażonych na suchej patelni na lekko złoty kolor pól szklanki śmietany kremówki Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Dwie minuty przed czasem odcedzamy makaron pozostawiając pól szklanki wody. W czasie gdy gotujemy makaron na patelni rozpuszczamy masło
Dzieje kuchennej Wiewiórydługą kulinarną historią. Jego początki sięgają lat trzydziestych XX. wieku! I pomyśleć, że już wtedy wiedzieli, co dobre ;) W oryginalnej wersji są to tylko pokruszone bezy, ubita kremówka i świeże kawałki truskawek. W mojej wersji poszłam o krok dalej, a świeże owoce zastąpiłam sosem malinowym, który swoją kwaskowatością bardzo fajnie łączy się z okrutnie słodkimi bezami. Ale oczywiście
W kuchni Karmel-itkibiałej czekolady i cukrem waniliowym lody wyszły słodkie, kremowe i pyszne. Składniki: 500 g zielonych szparagów szczypta soli 6 żółtek 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka 1/4 szklanki kremówki 36% 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 tabliczki białej czekolady Odcinamy końcówki szparagów. Do wrzenia doprowadzamy zimną wodę z osoloną wodą. Wkładamy szparagi główkami do góry i gotujemy ok 3 minut
Kuchnia w oparachwiśnie. Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód. Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc). Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej. Wierzch posypać czekoladą oraz ewentualnie udekorować według uznania
Di gotujeskładniki: 500 g sera białego, zmielonego 300 ml śmietanki kremówki 2 galaretki (np. cytrynowe lub agrestowe lub malinowe) 500 ml gorącej wody 2 łyżki cukru pudru lub do smaku dodatkowo: ok. 5 – 6 łyżek wiórek kokosowych do posypania ciasta ok. 15 szt. herbatników + 4 na docinkę (ilość herbatników zależy od ich wielkości) wykonanie: Na dnie foremki (ok.21x25cm) wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniaopak Dodatkowo : frużelina malinowa - 1 słoik ( 280 g ) listki waflowe bez cukru 76 g ( 2 paczki ) herbatniki petit beurre blacky - 200 g biała czekolada - 150 g śmietana kremówka 36% - 2 łyżki migdały płatki - do dekoracji. Przygotowanie: Krem: Szklankę mleka odlać, pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, zagotować. Mąkę połączyć z budyniem, dodać do zimnego mleka, dokładnie zmiksować
Kuchnia DanusiZapraszam na smaczny deser w innym wydaniu. Mille-feuille to kremówka ale ja podałam ją w pucharku z pokruszonym ciastem francuskim i dzięki temu pięknie się prezentuje. Polecam na deser po uroczystym obiedzie. Składniki: 100 g ciasta francuskiego 1 szkl wyciśniętego soku z marchewki 330 ml śmietanki 30 % 1 czubata łyżka proszku budyniowego 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka masła
słodkie i nie tylko historie kulinarnemakaronu papardelle 200 g pulpy pomidorowej szczypta tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła, cukier, listki mięty
Raj dla Podniebieniaszkl. oliwy z oliwek -2 łyżki oliwy z oliwek -3 łyżeczki masła -2 średnie cebule -1 łyżka mąki -2 szkl. bulionu -1/2 szkl. wytrawnego wina -100 ml śmietanki kremówki -sól, pieprz -natka pietruszki Przygotowanie 3 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Dodać zioła prowansalskie i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać. Mieszanką natrzeć polędwiczkę i pozostawić na noc w lodówce
Zielona Kuchniapapilotkami. Pieczemy w 160-170 st. C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo: 8 świeżych truskawek ok. 120 ml śmietany kremówki 1/2 łyżki cukru pudru wykonanie: Truskawki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. wykończenie muffinek Wierzch każdej muffinki delikatnie ścinamy. Na każdą ściętą muffinikę wykładamy
Domowy Smak Jedzeniaapetyczne danie, które z powodzeniem może gościć na niedzielnym stole. 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 200 g śmietanki kremówki 30% 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 100 g oliwek czarnych 50 g sera feta pieprz czarny 1 łyżeczka suszonej bazylii sól olej rzepakowy z bazylią masło Polędwiczkę pokroić
https:KKuchniaMniamtemp. 160°C przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Polukrować i ozdobić jajeczkami czekoladowymi. Sos czekoladowy: 50 g białej czekolady 20 ml śmietany kremówki 30% lub 36% Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać. Smacznego 😊 Źródło klik
Słodka StrefaGalaretkę zieloną i czerwoną rozpuszczamy osobno w 400 ml wrzątku, wylewamy do prostokątnych naczyń, zostawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy na kawałki i wyjmujemy. Mieszamy razem. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszysto z cukrem pudrem, wlewamy cienkim strumieniem płynną, zimną i lekko już tężejącą bezbarwną galaretkę, miksujemy. Do szklanych pucharków wsypujemy część galaretek, zalewamy masą
Wanilia i Kardamon