makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła pieprz Wykonanie: Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, tymianek, liść laurowy
Wino Francja Kuchniaszalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem
Wino Francja Kuchniaszalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej 2 szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem
Wino Francja KuchniaZdejmij garnuszek z ognia. Do ciepłego płynu wsyp żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż się rozpuści. Zostaw do ostudzenia i lekkiego stężenia. Na dno pucharka wykładaj na przemian porcję miętowej kremówki i Czekodżemu. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej do całkowitego stężenia. Przed podaniem ozdób listkami świeżej mięty. Smacznego! 😋 Wpis powstał przy współpracy z marką Łowicz
Kraina Miodem Płynącamąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 łyżka suchej kawy rozpuszczalnej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 2 galaretki agrestowe 300 ml przegotowanej wody 1 krem tiramisu kawowy Delecty 300 ml mleka 1/2 tabliczki
Sama słodycz i szczypta chiliwarstwowego (na tortownicę o średnicy 20cm): 1 galaretka Blue Curacao WINIARY, 1 galaretka Mijito WINIARY, 1 galaretka Pina Colada WINIARY, 1 galaretka Pink Margarita WINIARY, 1 litr śmietanki kremówki (30% lub 36%), 4 płaskie łyżki cukru pudru, 6 łyżeczek żelatyny, 1 opakowanie biszkoptów. Sposób przygotowania warstwowego śmietanowca: Rozpuszczam w 1,5 szklanki wrzącej wody pierwszą galaretkę
Gotuj Się Kto Możeprzygotowania nadzienia do naleśników z mascarpone i truskawkami: 1 opakowanie serka mascarpone (250g), 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią, 250g truskawek, kilka listków świeżej mięty, ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie). Sposób przygotowania: Serek mascarpone wykładam do miski, dodaję łyżeczkę cukru z prawdziwa wanilią i mieszam dokładnie łyżką. Truskawki kroję w plasterki, siekam listki mięty. Na gotowego
Gotuj Się Kto Możetylko jedną warstwę truskawek i jedną warstwę galaretki :) Wypróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania truskawkowca: 60 dag truskawek + jeszcze kilka do dekoracji, 30 dag jogurtu naturalnego, 30 dag śmietanki kremówki (30% lub 36%), 20 dag cukru pudru, 2 galaretki truskawkowe, 6 łyżeczek żelatyny. Sposób przygotowania truskawkowca: Truskawki dokładnie miksuję za pomocą blendera, dodaję cukier puder oraz jogurt naturalny
Gotuj Się Kto Możezrobić każdy ponieważ nie potrzebujemy do nich maszynki do lodów. 200 ml oliwy z oliwek (EXTRA VIRGIN) 100 g cukru pudru 400 ml mleka szczypta soli 600 ml śmietanki kremówki Mleko podgrzewamy z sola i cukrem pudrem do momentu połączenia się soli i cukru. Ściągamy z ognia i czekamy aż wystygnie. Dodajemy oliwę z oliwek i śmietankę. Mieszamy
Kuchnia w oparachużytkowania, sprawiając, że krojenie i siekanie mięs, warzyw lub owoców stanie się czystą przyjemnością. Zapraszam więc Was na lody orzechowe z bezą. Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli 5 małych bez szwajcarskich 1/2 szklanka orzechów włoskich Mleko i śmietankę podgrzewamy z ekstraktem wanilii , cukrem i solą
Kuchnia w oparachMakaronu świdry 1/2 op makaronu rurki 200 g grzybów np pieczarek 1 ząbek czosnek 2 cebule pieprz sól 3 jajka 3 szklanki sera żółtego startego 300 ml śmietanki kremówki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 gałązki tymianki 3 łyżki masła 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sok z 1 cytryny Makaron gotujemy al dente. Cebule obieramy, kroimy o podsmażamy na rozgrzanym maśle
Kuchnia w oparachcukru 1 łyżka mąki kruszonka: 110 g masła roztopionego 80 g brązowego cukru lub 80 g ksylitolu 180 g mąki do podania: ubita śmietana kremówka lub lody przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 200 C. Świeżą żurawinę umyć, osuszyć, mrożonej nie rozmrażać, jabłka i gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę - ok 1,5 cm. Owoce włożyć
Stare Garymiękkim masłem na puszystą masę. Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową. Ułożyć na masie warstwę herbatników kakaowych. Cytrynowa pianka: Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dalej miksując stopniowo dodawać tężejącą galaretkę. Cytrynową piankę podzielić na dwie części, jedną część wyłożyć na herbatniki kakaowe. Przykryć herbatnikami kakaowymi i znów pianka
Kuchnia Danusizdrowe i szczęśliwe życie :) Wypróbujcie przepis - będziecie zadowoleni. Liczba porcji : 2-3 SKŁADNIKI: 6 dużych jaj 25g zimnego masła pokrojonego w małą kostkę 1 łyżka śmietany kremówki sól morska, mielony pieprz do smaku posiekany szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na zimną patelnię, z grubym dnem, rozbijamy jajka, stawiamy na najmniejszym ogniu i dodajemy połowę masła - drewnianą łyżką mieszamy
Moja Książka Kucharskapokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana 3 czosnku , posiekane z ąbki 2 łyżki świeżej natki pietruszki ,lub suszonej 1 łyżka papryki hojna szczypta szafranu sól 200ml śmietanka kremówka Wykonanie M ięso zmielone połączyć w misce z cebulą, czosnkiem, pietruszką i panko. Wymieszać ,aż dobrze do połączenia składników, dodać ubite jajko i wymieszać ponownie. Uformować małe klopsiki. Posypa
w mojej kuchni