świetna propozycja deseru na spotkania przy kawie z najbliższymi. Składniki: Spód: 100g herbatników pełnoziarnistych 200g cukierków czekoladowych np. michałków Masa serowo-cytrynowa: 1kg sera z wiaderka 500ml śmietany kremówki 30% 160g cukru 16g cukru wanilinowego 6 łyżek żelatyny 3 żółtka 120ml soku z cytryny skórka z 1 cytryny Beza włoska opalana: 250g cukru 60ml wody 3 białka Dekoracja: 1 cytryna
Szalona Kuchnia Ewelinykremem śmietankowo - cytrynowym 4. Ciasto łaciate 5. Ciasto Świętego Jakuba 6. Ciasto pianka cytrynowa 7. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi 8. Kremówka 9. Ciasto 4 w 1 10. Ciasto Doroty 2 11. Leśny mech 12. Ciasto afrykańczyk 13. Chałwowiec z brzoskwiniami 14. Słonecznikowiec
kruche babeczkiszczypta soli 3 łyżki cukru trzcinowego 2 dkg drozdży 1 łyżka masła 1/2 szklanki mleka letniego masa serowa: 30 dkg sera twarogowego 3 łyżki jogurtu greckiego 200 ml śmietany kremówki 1/2 opakowania budyniu śmietankowego 1 mango 1/2 szklanki cukru pudru dekoracja: kilka migdałów 2 suszone morele czekolada gorzka 1 śliwka suszona Ciasto drożdżowe: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnie mleko
wesoła kuchnianagrzanego do temp. 180 stopni na 15 min. Wyjmujemy i studzimy. Masa pomarańczowa: Mleko skondensowane miksujemy z żółtkami. Dodajemy serek mascarpone i sok z pomarańczy, nie przerywając miksowania. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie łączymy delikatnie ubitą śmietankę z masą. Na końcu dodajemy skórkę z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Masę wylewamy na ostudzony spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp
Kuchnia MagdaLenymieszamy. Gdy się zagotuje i zacznie skwierczeć dolewamy powoli płyn – jednocześnie intensywnie mieszając. Całość powinna szybko gęstnieć. Po wlaniu całość płynu zagotowujemy sos – ciągle mieszamy. Dolewamy kremówkę i dodajemy chrzan. Przyprawiamy do smaku cukrem, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną soli. Roladę z karkówki kroimy na plastry. Podajemy z sosem chrzanowym. Ja do obiadu podałam dodatkowo puree ziemniaczane
Poezja smakuskładniki: 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody 80-100 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo do podania: mus owocowy np. malinowy, truskawkowy owoce wykonanie: Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok. 5 min. do napęcznienie. Do rondelka wlewamy śmietankę oraz mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści
Domowy Smak JedzeniaCiasto Śnieżny puch już od dłuższego czasu opanowało sieć. W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na to ciasto w różnych wersjach. Moja jest bez sproszkowanej śnieżki, którą zastąpiłam śmietanką kremówką. Uważam, że sernik w tej wersji jest zdrowszy i smaczniejszy. Od zawsze przeszkadzał mi w ciastach smak popularnej za czasów mojego dzieciństwa sztucznej, bitej śmietany. Śnieżny puch to ciasto bez pieczenia
Pieguskowa Kuchniapołączenia składników ( nie napowietrzamy masy ). Przelewamy do tortownicy, pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50 minut w 150C. CREME BRULEE: Przygotowujemy je ok. 30 minut przed końcem pieczenia. Kremówkę gotujemy z drobnym cukrem i ziarnami wanilii. Wyłączamy. Żółtka miksujemy kilkanaście sekund ( tak, by się rozbełtały, ale nie napowietrzyły ), a następnie cieniutkim strumieniem wlewamy gorącą śmietankę cały czas mieszając łyżką. CAŁOŚĆ
Ostra na Słodkotłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy masę serową. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie ubijamy kremówkę z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny. Wykładamy na sernik, wyrównujemy. Na patelni podprażamy wiórki z cukrem, posypujemy wierzch sernika
Z Majeczką w kuchnitrzeba zwrócić uwagę żeby był bezglutenowy). przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody szczypta soli 3 jaja 50 ml oleju 1/2 szklanki śmietany kremówki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao Przygotowanie: kaszę ugotuj w szklance wody - do miękkości lub do momentu kiedy woda zostanie wchłonięta ostudzoną kaszę zblenduj w mikserze (TM czas
Gotowanie z pasjąmleka 500 g mąki tortowej 6 łyżek roztopionego oleju kokosowego Radix-Bis 3 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 3 jajka 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 250 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka cukru lub do smaku 1 cukier waniliowy mandarynki lub inne owoce Wykonanie : Do miski wlewamy mleko, olej kokosowy, dodajemy żółtka, cukier i cukier waniliowy, mieszamy mikserem
Sama słodycz i szczypta chilinastępnie zmniejszyć temp do 140 stopni C i piec około 90 minut. Wyłączyć piekarnik lekko uchylić i zostawiać do wystygnięcia Bezy powinny lekko popękać. Krem 400 g śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 10 suszonych daktyli Śmietanę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone i masę kajmakową. Wszystko zmiksować. Daktyle drobno posiekać i dodać do kremu
O kuchni z uczuciembudyń czekoladowy w proszku (sam proszek około 55 g) – 3 łyżki cukru – 60 g czekolady gorzkiej 70% kakao Krem a’la starciatella: – 125 ml śmietanki kremówki 30% – łyżeczka cukru pudru – kostka drobno posiekanej czekolady Zaczęłam od ciasta kruchego. Wszystkie składniki wrzuciłam do miski i zagniatałam pomiędzy palcami, aż składniki się połączyły i zaczęły razem
Relaxtimezaserwowała Agnieszka na deser po pierwszym daniu czyli po zupie zawierającej ziemniaki. Bardzo pomysłowa alternatywa zamiast mocno węglowodanowego💣 deseru, obciążającego i zakwaszającego organizm, w postaci klasycznego ciasta🍩 lub innych kremówek🍨. To co proponuje Agnieszka ma działanie wręcz odwrotne i ukierunkowane na poprawę zdrowia💗. Jak mantrę będę powtarzał, że odkwaszanie🍏 organizmu to fundament dla naszego zdrowia i zadbania
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSave Print sernik na zimno z bananami Czas przygotowania: 2 godziny Czas gotowania: Całkowity czas: 2 godziny Składniki 5 bananów 600g serka homogenizowanego 250ml śmietany kremówki 30% 3 łyżki żelatyny 200g masy kajmakowej 2 galaretki cytrynowe 4 łyżki cukru pudru paczka biszkoptów Przygotowanie Zagotowujemy ⅓ szklanki wody i rozpuszczamy w niej 2 łyżki żelatyny. 3 banany
zjem to blog kulinarny