łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 900ml zielonego soku owocowego (typu Kubuś) 2 budynie waniliowe lub śmietanowe bez cukru 1 galaretka agrestowa około 370g delicji Wierzch: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (do deserów) 1 galaretka cytrynowa + 200ml gorącej wody 2 galaretki agrestowe + 800ml gorącej wody Do nasączenia: około 1/3 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Biszkopt
Mała Cukierenkałyżeczki sody skórka starta z 1 pomarańczy 170g naturalnego jogurtu 3 łyżki kakao bez cukru + 4 łyżki gorącej wody 100g posiekanej mlecznej czekolady Polewa: 100g białej czekolady 50ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (do deserów) żółty barwnik spożywczy (niekoniecznie) Dodatkowo: kolorowe cukierki w kształcie jajeczek żółty maczek cukrowy Ciasto: 1. Formę do babki o średnicy 22-23cm wysmarować masłem
Mała Cukierenkapudru Składniki na charlotte malinową: (na foremkę o średnicy 18-20 cm) ● 400 g mrożonych malin HORTEX ● 24 podłużne biszkopty à la cuillère* ● 200 g cukru ● 400 ml śmietany kremówki 30 lub 36% ● 8 g żelatyny w listkach ● 50 ml wody Składniki na syrop : ● 50 g cukru ● 3 łyżki likieru (lub syropu) malinowego ● 200 ml wody Dodatkowo
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaszkl. mąki ziemniaczanej 1 masło -250g 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 6 jaj 2- łyżki kakao Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki śmietany kremówki 1 łyżka masła szkl. o pojemności 250 ml Wykonanie Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiać przez sito i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem na gładką,puszysta
w mojej kuchnismaczny. Można podawać z bitą śmietaną lub sosem zrobionym z jogurtu oraz świeżymi owocami. Składniki sok pomarańczowy Hortex 300 ml sok czarna porzeczka Hortex 300 ml 250 ml śmietany kremówki 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki żelatyny do dekoracji, bita śmietana, jogurt, owoce 1 łyżkę żelatyny namoczyć w małej … Czytaj dalej Mus owocowy
gotuj ze mnąwszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia. fot. Spektrum Smaku III. Mus Chrzanowy 125 ml śmietany kremówki 125 g serka Philadelphia 1 łyżka chrzanu szczypta soli Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić. Propozycja podania pieczeni ze śliwką kalifornijską, musem chrzanowym
Wylizany Rondelwszystkie składniki poza śliwkami. Zagotować, dodać śliwki, gotować przez 3 minuty. Zdjąć z ognia. zostawić śliwki w rondelku do przestudzenia. fot. Spektrum Smaku III. Mus Chrzanowy 125 ml śmietany kremówki 125 g serka Philadelphia 1 łyżka chrzanu szczypta soli Ubić śmietanę na sztywno. Dodać serek, chrzan i sól, dobrze wymieszać. Schłodzić. Propozycja podania pieczeni ze śliwką kalifornijską, musem chrzanowym
Wylizany Rondelminut + 2godziny gotowania Ilość porcji: 3 Składniki: 2 nogi z kaczki Puszka krojonych pomidorów 250ml bulionu (szklanka) 125ml czerwonego wina (połowa szklanki) Cebula Ząbek czosnku Łyżka oliwy Łyżka śmietany kremówki 30% Łyżeczka mąki pszennej Szczypiorek Przyprawy: łyżeczka mielonego cynamonu, posiekany rozmaryn, liść laurowy, ½ łyżeczki cukru, sól, pieprzDodatkowo: Makaron dla 3 osób ugotowany al dente Na sporej patelni rozgrzewamy olej. Nogi
Kolizje Smakówkruche: 30 dag mąki tortowej 20 dag masła 82% 8 dag cukru pudru 1 jajko 2 żółtka ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 20 dag białej czekolady 15 dag śmietany kremówki 36% 1 łyżeczka herbaty matcha Kolorowe beziki do dekoracji Wykonanie mazurka: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem, dodać żółtka, całe jajko oraz pokrojone na kawałki
Wanilia i KardamonFormę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić masą. Babeczki piec w uprzednio rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować bitą śmietanę (*). Kremówkę z pudrem ubić na sztywno, a następnie udekorować nią ostudzone babeczki. (*) Jeśli wolicie bitą śmietaną w wersji fit - to polecam przygotowanie jej z mleczka kokosowego - klik . Inspiracja
Di gotujeciasta stając się bardziej kruchy i sypki. Dodawajcie jej minimalną ilość albo unikajcie. Jeśli dodajecie – zawsze przesiewajcie przez sito. ŚMIETANA Zwolennicy bardzo kremowych serników dodają do niego śmietanę kremówkę o zawartości 30% tłuszczu. Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność sernika, to nie zmniejszajmy zawartości tłuszczu w śmietanie,a zastąpmy ją gęstym, naturalnym jogurtem. JAJKA Na każdy kilogram sera należy przeznaczyć
Ostra na Słodkopiekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż się zarumienią, czyli około kwadransa. Wystudzić. Mleko podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić. Wysmarować nią środek mazurków, odstawić do zastygnięcia. Kremówkę wlać do rondelka, wsypać kokos i cukier. Gotować kilka minut na małym ogniu aż wiórki całkowicie wciągną śmietankę. Wystudzić i wymieszać z likierem. Nałożyć na mazurki, wierzch wygładzić. Udekorować żelkami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaprzygotowywać także na ciepło. Składniki: 1 kg sera twarogowego dobrej jakości 3-krotnie mielonego 5 żółtek (jajka sparzyć przed oddzieleniem żółtek!) 200g masła (nie zamieniamy na margarynę) 150ml śmietany kremówki, min. 30%, najlepiej 36% 1 laska wanilii albo 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 250g cukru, najlepiej drobnego 50g skórki pomarańczowej kandyzowanej 50g migdałów w płatkach albo słupkach 100g rodzynek
Pociąg Do Kuchniwrzącej wody. Przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasto, wyrównać, schłodzić w lodówce. Masa śmietanowa: 500 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii Wszystkie składniki przełożyć do naczynia, ubić cało9ść na sztywno. Masę przygotować przed samym wyłożeniem jej na ciasto. Beza
Domowa cukiernia Ewyłyżki ciemnego kakao Skworcu 2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia S kworcu Składniki na masę; 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny Skworcu poncz; kilka łyżek herbaty z cytryną ( najlepiej Skworcu ) dodatkowo; 4 średnie banany sok z cytryny do skropienia
Radość kipiąca uśmiechem.