biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki cukru drobnego do wypieków – 3 łyżki mąki pszennej – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć
nietylkopasta.plnich cukru. Często, zamiast cukru wystarczy naturalna słodycz owoców lub dodanie mniejszej ilości miodu. Jeśli chcecie zmniejszyć kaloryczność domowych lodów na mleku dodajcie do nich jogurt naturalny zamiast kremówki. Ale.. wiadomo, sezon letni to czas, w którym zajadamy się lodami. Dodają ochłody, orzeźwiają, smakują latem, słodko rozleniwiają. Czasem można pozwolić sobie na małe lodowe co nie co, nawet jeśli
Zasmakuj Kuchnitatar). Kawałek możemy odłożyć do dekoracji. Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody, odstawiamy do napęcznienia. Po tym czasie podgrzewamy ją lekko – tylko do rozpuszczenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy majonez oraz pokruszone krakersy, łososia i cebulę. Doprawiamy sokiem z cytryny, chrzanem oraz solą i pieprzem. Łączymy z żelatyną. Mus przekładamy do rękawa cukierniczego. Napełniamy koszyczki z ciasta francuskiego
Smaki Na TalerzuZUPA SOCZEWICOWA z MARCHEWKĄ i FASOLKĄ Składniki: 250 g czerwonej soczewicy 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej fasolki 0,75 l bulionu 150 ml śmietany kremówki szczypta kurkumy sól , pieprz, do smaku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła podsmażamy cebulę z czosnkiem , a następnie
Bon appetit mon amiejabłka * pół szklanki cukru * pół szklanki mleka * pół szklanki oleju * cukier waniliowy * pół łyżeczki sody * łyżka cynamonu * 2łyżki kakao Masa serowa : * 200 ml śmietany kremówki * 2 galaretki cytyrnowe * 400g serka twarogowego * łyżka cukru pudru dodatkowo : puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wymieszać, dodać pokrojone w kostkę jabłka
Magiczne Życie Martyminut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polać polewą czekoladową. Polewa kakaowa: 2 łyżki masła 4 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek śmietanki kremówki 36% W małym garnuszku roztopić masło, dodać cukier, kakao, śmietankę. Wymieszać, krótko zagotować. Zimną polewą udekorować ciasto. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiprzełożenia piernika – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżki gorzkiego kakao – 2 łyżeczki sody oczyszczonej – 2 łyżki kawy zbożowej – 250 ml mleka – 1/3 szklanki śmietanki kremówki 36% – 100 g czekolady deserowej – masło i odrobina mąki do wysypania formy Przygotowanie : Rozgrzej piekarnik do 175 st C. Keksówkę natrzyj miękkim masłem i wysyp mąką pszenną
nietylkopasta.plmąki 3/4 szkl cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 100 g gorzkiej czekolady 3 łyżeczki skórki pomarańczowej kandyzowanej krem: 120 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone Przygotowanie: muffiny: Składniki suche: mąkę,cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy w misce.W oddzielnym naczyniu mieszamy jajka, mleko i olej, a następnie wlewamy do składników suchych
Bon appetit mon amieduże jabłka (świetnie sprawdza się odmiana Jonagold) 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego Dry Demerara DIAMANT 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu Krem: 0,5 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 1/2 opakowania (125 g) serka mascarpone szczypta cynamonu Dodatkowo: 2 łyżki płatków migdałów Przygotowanie: 1) Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni. 2) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić
Fitsweet.mesmaku. 500 ml pure z owoców cytrusowych 3 łyżki cukru (możecie użyć więcej lub mniej) 24 g żelatyny spożywczej 100 g jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 300 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru (do śmietany) Alkohol do nasączenia biszkoptu Przygotujcie sobie kilka mandarynek obranych z włókienek - wyfiletowanych- Żelatynę zalejcie wodą - tylko do przykrycia- i odstawcie na 10 minut
Piekarz-Kucharz-Garkotłukformy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 części. Przygotować bitą śmietanę. Kremówkę z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z wiórkami. Ubitą śmietanką przełożyć ciasto i posmarować wierzch. Całość posypać wiórkami kokosowymi oraz udekorować według uznania. Użyłam wiórków kokosowych i ksylitolu
Di gotujeszklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 płaskie łyżki kakao 2 łyżki oleju 2 łyżki mleka (w temperaturze pokojowej) Składniki na masę: 500 ml śmietany kremówki (30%) 4 łyżki cukru pudru 50 g cukru waniliowego 250 g serka mascarpone 80 g wiórków kokosowych 2 łyżeczki żelatyny Do przełożenia: 8 pojedynczych batoników Bounty Składniki na polewę
Świat Ciastakostki masła 1 łyżka oleju sól do smaku 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki mąki trochę więcej niż pół szklanki śmietany , najlepiej kremówki ( kuchnia tradycyjna nie jest dietetyczna , kiedyś wszystko było na maśle i gęstej śmietanie , więc nie ma co się oburzać ) Mięso podsmażamy w rondelku ,na łyżce masła i oleju , aż ładnie się przypiecze
Ogrodnik w podróżytego zestawu sosem pomarańczowym i kawałkami pomarańczy. Zakochacie się w tym smaku i aromacie. PIERNIKOWY CREME BRULEE z SOSEM POMARAŃCZOWYM Składniki: (5 porcji 150 ml) 200 g kremówki 200 ml mleka 50 g cukru kryształu Diamant 5 łyżek cukru trzcinowego Diamant 1 cukier waniliowy 2 jajka+ 1 żółtko 1 łyżeczka przyprawy do piernika sos: 1/3 szkl soku
Bon appetit mon amiewysypać ciasteczka, ugnieść i wyrównać łyżką. Wstawić do lodówki na 30 minut. Sernik 500 g twarogu zmielonego (użyłam quarku) 250 g ricotty 100 ml śmietany kremówki (double cream) 140 g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 całe duże jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 4 ciasteczka pokruszone na większe kawałki Polewa 250 g gęstej kwaśnej śmietany (użyłam
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk