urodzinowy , który sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy:) Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany rozcieńczonym sokiem z cytryny. Warstwy przełożone są pysznym kremem waniliowym, przygotowanym na bazie kremówki i serka mascarpone oraz dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna
Krokusowy Domspróbujcie. Składniki (2-3 porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko
Fitsweet.mełyżki miodu garść orzechów laskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki śmietany kremówki orzechy lub kolorowe kuleczki do dekoracji Ciecierzycę, jaja, olej, wanilię i miód zmiksować na gładką masę. Dodaję kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam. Dodaję orzechy laskowe. Przygotowaną masę przekładam
Mango Papajałyżce zimny budyń, miksując po każdym dodaniu, do otrzymania gładkiej masy. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić do stężenia. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Masę wyłożyć na krem budyniowy, wyrównać. Dodatkowo: 50 g mlecznej czekolady
kulinarnyswiatdomimalinami: • 600 g malin (świeżych lub mrożonych) • 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody) • 3,5 szklanki wrzącej wody Krem śmietankowy z wanilią: • 500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% • 250 g schłodzonego serka mascarpone • 3 łyżki cukru pudru • 1 cukier waniliowy Beza z migdałami: • 3 schłodzone białka • 150 g drobnego cukru do wypieków • 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej
W mojej kuchnibudynie o smaku toffi (40 g) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto krówka – masa: 330 ml śmietanki kremówki 30% 250 g mascarpone 1 płaska łyżka cukru pudru Poncz i wierzch: poncz: 2 łyżki cukru poncz: 1 łyżeczka kawy zbożowej wierzch: 3/4 puszki kajmaku (gotowanego mleka skondensowanego) – użyłam gotowego
Poezja smakukonsystencję . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy masę do naleśników. W wysokiej misce miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem. Dodajemy do tego również serek mascarpone i ponownie całość miksujemy. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotowe i lekko ostudzone naleśniki smarujemy przygotowaną wcześniej masą. Następnie do tego
CookMaggorącej masy kisielowej wsypujemy 2 suche galaretki, mieszamy aż do ich rozpuszczenia. Odkładamy do całkowitego przestudzenia. Pozostałe dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Ostawiamy do stężenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Łączymy z zimnym kisielem, mieszamy łyżką, aż do połączenia. Biszkopt kroimy na dwa blaty, jeden z nich ponownie umieszczamy w formie. Wylewamy całą masę kisielową, przykrywamy drugim
Smaki Na Talerzugarście kurek - 1 mała kolba kukurydzy - 2 garście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz - 4 łyżki serka śmietankowego typu philadelphia - 2 łyżki śmietanki kremówki - 2 ząbki czosnku -1/2 szalotki - parmezan Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany czosnek i szalotkę lekko przesmaż przez 20 sekund, dodaj umyte i pokrojone kurki
SMYKWKUCHNIwarto! A tak zostawiam Was z przepisem. Miłej niedzieli! źródło: przepiśnik Mamy Składniki: 1kg sera w wiaderku 3 białe czekolady 3 mleczne czekolady 3 gorzkie czekolady 600gram śmietanki kremówki 1 pół szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 1 opakowanie herbatników digestive Wykonanie: Ser dzielimy na 3 części Po 2 z każdego rodzaju czekolady roztapiamy w kąpieli
U Fiolkisobą. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy nie za grube naleśniki z każdej strony na złoty kolor. W tym czasie przygotowujemy masę do naleśników. W wysokiej misce miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem. Dodajemy do tego również serek mascarpone i ponownie całość miksujemy. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki. Gotowe i lekko ostudzone naleśniki smarujemy przygotowaną wcześniej masą. Następnie do tego
CookMagZIELONĄ HERBATĄ MATCHA Składniki: ciasto: 100 g masła 100 g cukru 1 jajko 250 g mąki masa serowa: 200 g twarogu 50 g cukru 1 jajko 100 ml kremówki 1 łyżeczka mąki 6 g herbaty matcha krem: 100 g śmietany 30 18 g cukru pudru 2 g herbaty matcha dodatkowo: borówki Przygotowanie: ciasto: Masło, cukier,mąkę oraz jajko wyrabiamy
Bon appetit mon amiepokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy drobno pokrojony czosnek i chwil kę smażymy na małym ogniu uważając, aby się nie przypalił. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę i wszystko podgrzewamy do zgęstnienia sosu. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso
Słodka Stronaprzysmaki, jednak te domowe smakują znacznie lepiej :) Eklerki – składniki Ciasto : 1 1/3 szklanki mąki, 125g masła, szklanka wody, 1/4 łyżeczki soli, 4 jajka Krem (tradycyjny) : 350 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) Eklerki – przepis Masło rozpuszczamy w garnku. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Wsypujemy mąkę przesypaną z solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne i szybkie kremówki, bez konieczności pieczenia ciasta. Ciasteczka te najlepiej przygotowywać przed samym przyjściem gości, ponieważ dolna warstwa krakersów bardzo mięknie i ciężko je zdejmować z blachy. Składniki: 2 opakowania prostokątnych krakersów Lajkonika (nie zostaną zużyte wszystkie)* 4,5 szklanki mleka 1 szklanki cukru 100 g masła 1 cukier wanilinowy (16 g) 6 duże jajka
Ugotujmy Coś