blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej
W garach u Gosiprzepis, bo i Wy chętnie przygotujecie takie cukierki dla siebie lub swoich pociech. No to lecimy z przepisem! Składniki (wyszło pół średniego słoiczka): 200 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 36% 120 g cukru lub ksylitolu szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieściłam w garnku, zamieszałam i postawiłam na średni płomień. Do pierwszego wrzenia stałam przy garnku, bo autorka uprzedziła
Blondynka Gotujewyglądała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. Krem czekoladowy 500 ml śmietany kremówki 400 g czekolady deserowej posiekanej na kawałki Śmietanę podgrzać i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut, następnie wymieszać na gładki krem. Schłodzić w lodowce mieszając od czasu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbędziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukżeby uzyskać piękny, zrumieniony top. A więc… do dzieła. Kuchnia francuska i francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois czeka :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 250ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona masło ok. 100g sera gruyer tartego albo parmezanu, ewentualnie żółtego Wykonanie: Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie obficie masłem. Ziemniaki obieramy i ścieramy
Pociąg Do Kuchniwyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C. Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części. Składniki na masę: 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 750 g schłodzonego serka mascarpone 100 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem
The Sweet Damselproszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj
Słodko-Słony Świat Ilonysię idealnie... Zaskoczcie zatem swoją drugą połówkę tym przepysznym afrodyzjakiem... 💕 SKŁADNIKI (na 2 duże porcje lub 4 małe): 1,25 szklanki mleka 0,75 szklanki śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki czekolady (użyłam pół na pół mleczna i gorzką - można użyć samej gorzkiej) 0,75 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego, może być również wytrawne lub białe
Słodko-Słony Świat Ilonyzalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy też pokrojony na kawałki serek topiony. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, aż do połączenia. Serek możemy rozcierać widelcem, by szybciej się roztopił. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się
Smaki Na Talerzumąka pszenna to otoczenia klopsików 200 g makaronu rurki 1 por (biała część, ok. 24 cm długości – ok. 170g) 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 330g śmietany gęstej 18% do sosów pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia i do gotowania makaronu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki
Kulinarne Przebojebędziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukswojej roboty) 3 pełne łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 4 jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody (czubata) Składniki na masę: 250 ml. śmietany kremówki 500 g. mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 100 g. margaryny 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki kakao 4 łyżki coca-coli Dodatkowo: 1/4 szklanki coca-coli
Agusiowe smakołykiwegetariańskie. Przygotowanie: 15 min Gotowanie i pieczenie : 50 min Dla 6 osób : ● 600 g marchewki ● 100 g masła ● 2 łyżki mąki pszennej ● 20 cl mleka ● 20 cl śmietany kremówki ● 30 g startego żółtego sera ● cukier, sól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę oczyść, obierz, pokrój w cienkie talarki, wrzuć do rondla, dodaj 60 g masła, sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru i wlej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawww.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 150g schłodzonego masła 70g cukru pudru 3 żółtka Krem czekoladowy: 450ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego 350g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 100g mlecznej czekolady 4-5 łyżek konfitury malinowej 1 łyżka galaretki truskawkowej
Mała CukierenkaKawowe ciasto o smaku włoskiego deseru na bazie migdałowego likieru amaretto. Składniki: 600g podłużnych biszkoptów kakao Krem: 350 g serka mascarpone 700 ml śmietany kremówki 36% 5 żółtek 8 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek mleka Poncz: 400 ml wrzątku 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 80 ml likieru amaretto 50 ml spirytusu 10 ml aromatu migdałowego Wykonanie
Szalona Kuchnia Eweliny