kości); 2 szklanki rosołu drobiowego; 1/2 szklanki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno; 1 duża cebula; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 2 i 1/2 szklanka startego żółtego sera (najlepiej białego cheddara, u mnie gouda); Pęczek świeżej kolendry; 3 łyżki oleju; 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki
Gospodyni Miejskamarchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru szczypta curry 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% parmezan tarty sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie W garnku umieść szyjkę indyczą, obrane korzenie pietruszki oraz seler. Zalej wodą (1,5l) i gotuj. Marchew obierz, podziel na części
Raj dla Podniebieniałyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na poncz: szklanka wystudzonej herbaty sok z połowy cytryny Ponadto: słoik dżemu jagodowego ½ słoiczka dżemu z aronii (dodaje pysznego, kwaskowatego
Kuchnia u KrysiPolecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie. spód: 170 g ciastek 2 łyżki kakao 50 g masła sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego 250 ml śmietany kremówki 30 % 250 ml jogurtu greckiego 4 jajka 1 budyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego
wesoła kuchniadeserów. Na dno każdego z nich wsypać po około 2 łyżek ciasteczek. Wyrównać warstwę. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodać 100 ml śmietany kremówki. Wymieszać razem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie wlać do pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki. Do dość dużej miski przełożyć 6 żółtek i 3 łyżki cukru pudru
Świat Domowej Kuchnimarkizów kakaowych 50 g gorzkiej czekolady 60% kakao 50 g stopionego masła Mus czekoladowy: 10 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej
Wanilia i Kardamonubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną
Di gotujegęste, jak dobra śmietana ”. ok 500 ml ciepłego mleka, 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej) , 750 ml mąki pszennej krupczatki, 2 jajka, 120 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, „ Ciasto najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem ”. 400 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i 560 ml mąki. Przykryć ściereczką i odstawić
królestwo garówwyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier wanilinowy oraz serki homogenizowane. Następnie wlewamy zimną, płynną galaretkę. Przygotowaną piankę od razu wykładamy na wystudzony biszkopt. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki wrzącej wody. Mieszamy i odstawiamy. Masło
Smaki Na Talerzusoli cukier puder do posypania ciasto 2 jajka 4 żółtka 80 g cukru pudru skórka z cytryny (starta) 6 dużych łyżek m ąka krupczatka do prze łożenia 500 ml kremówki 30% 2 arkusze żelatyny =1 plaska łyżeczka żelatyny w granulacie odpowiada 2 płatkom żelatyny 40 g (1/3 szkl) cukru pudru 50 ml brandy szczypta soli 300 g świeżych malin
w mojej kuchnipodłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu ciasto nasączyć ok. 150 ml mocnej inki. Masa kajmakowo-kawowa: 400 ml kremówki 800 ml jogurtu greckiego 500 g masy kajmakowej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: gorzka czekolada, posypka etc. Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami
Kulinarna (nie)codziennośćszklanki mąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie
Pora na porajeszcze 9 dni, a poza tym jest to z pewnością chyba najważniejsze ŚWIĘTO każdego łasucha, w tym mnie. Na około 15 pralinek/trufli, jak kto woli : ok 100 ml śmietanki kremówki Tabliczka czekolady gorzkiej pół tabliczki czekolady mlecznej łyżeczka masła 3-5 łyżki wódki lub rumu kakao i kilka orzechów włoskich Zaczynamy od zagotowania śmietanki, następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy
Pora na porablasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej
W garach u Gosiprzepis, bo i Wy chętnie przygotujecie takie cukierki dla siebie lub swoich pociech. No to lecimy z przepisem! Składniki (wyszło pół średniego słoiczka): 200 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 36% 120 g cukru lub ksylitolu szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieściłam w garnku, zamieszałam i postawiłam na średni płomień. Do pierwszego wrzenia stałam przy garnku, bo autorka uprzedziła
Blondynka Gotuje