ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:490/892)

Torcik budyniowy z bitą śmietaną 206

biszkoptu ) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana : 750 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 4 łyżkach gorącej wody 3 łyżki cukru pudru budyń 2 opakowania budyniu waniliowego 700 ml mleka 6 łyżek cukru jeden cukier wanilliowy dodatkowo

Ogrodnik w podróży
Sernik na zimno z dodatkiem malin i galaretki 195

zapraszam was na pyszny sernik z malinami. Składniki: 100 g biszkoptów okrągłych 2 opakowania galaretki pomarańczowej (na 700 ml wody) 400g serka mascarpone 200 g malin 400 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej agar 3 łyżeczki

Różowa kuchnia
Kostka alpejska 1085

blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej

W garach u Gosi
Brzoskwioniowy sernik z galaretką 179

ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na tortownicę ∅ 26 cm : 15 szt. herbatników maślanych 1/3 kostki masła 1 kg twarogu sernikowego mielonego (wiaderko) 250 ml śmietanki kremówki 36% 2 opakowania galaretki krystalicznej 1 puszka brzoskwiń 2 łyżki żelatyny spożywczej 1 op. cukru waniliowego 3/4 szkl. cukru pudru Przygotowanie: Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz

Alutka-Gotuje
Miodownik Latte 845

gotować 3 minuty aż masa zgęstnieje, zdjąć z ognia, zostawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimną masę grysikową , przygotować  gęsty krem. Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na gęstą pianę, pod koniec dodać cukier puder i śmietan fix ewentualnie ser mascarpone, zmiksować. Na jednym miodowym blacie wyłożyć połowę masy grysikowej, biszkopty maczać w zimnym naparze

Wanilia i Kardamon
Polędwiczki Wieprzowe w Sosie Śmietanowym z Kurkami 239

osobnej patelce , na maśle podsma ż amy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Gdy się zeszkli dodajemy kurki (większe siekamy) i smażymy do miękkości grzybów. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę i wszystko podgrzewamy do zgęstnienia. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej i cukru . Po lekkim przestygnięciu dodajemy kwaśną śmietanę i dokładnie mieszamy. Do powstałego sosu wrzucamy mięso

Słodka Strona
Tort kawowo-kakaowy 297

łyżeczki proszku do pieczenia 4 g soli 120 ml oleju 380 ml maślanki 380 ml zaparzonej kawy 4 jajka, temperatura pokojowa Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 30% 100 g cukru pudru Dodatkowo: 200 g czekolady gorzkiej, kakao dżem (użyłam wiśniowego) Sposób przygotowania:  Dzień wcześniej przygotowujemy ciasto. Zaczynamy od zaparzenia kawy, a następnie całkowicie wystudzamy

Gotuj z Mąką
Kawowy creme brulee 198

żółtek od „szczęśliwych kurek” 5 łyżek cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 laska naturalnej wanilii 50 ml likieru kawowego 6 łyżek brązowego cukru trzcinowego Dry Demerara Jak wykonać ? Śmietankę kremówkę wlać do rondelka, wsypać  3 łyżki cukru  oraz kawę rozpuszczalną, dodać wydrążone ziarenka z całej laski wanilii, doprowadzić do wrzenia, mieszając aby powstała jednolita masa bez grudek

Wanilia i Kardamon
Ciasto kajmakowo-kawowe 394

podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu ciasto nasączyć ok. 150 ml mocnej inki. Masa kajmakowo-kawowa: 400 ml kremówki 800 ml jogurtu greckiego 500 g masy kajmakowej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2  łyżki żelatyny Dodatkowo: gorzka czekolada, posypka etc. Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami

Kulinarna (nie)codzienność
SERNIK TIRAMISU – najlepszy! 664

razem miksujemy. Wylewamy do tortownicy, układamy ( wtykamy ) biszkopty, pieczemy ok. 8-10 minu w 170C. Calkowicie studzimy, nasączamy biszkopty kawą. MASA SEROWA: Składniki powinny być w temperaturze pokojwej. Do kremówki dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Twaróg miksujemy z mascarpone, powoli wsypujemy cukier oraz wbjamy po jednym jajku. Wlewamy likier, dodajemy wanilię oraz śmietanę z mąką – którko ale okładnie miksujemy. Wylewamy

Ostra na Słodko
Tarta cebulowa 189

porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 2 duże białe cebule pokrojone w cienkie plasterki – 250 g gęstej śmietany kremówki – 1 1/3 szklanki startego sera żółtego , najlepiej ementalera – 250 g sera ricotta – 3 duże jajka – sól i pieprz Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną

I LOVE LIFE
Tęczowy tort urodzinowy 198

opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy, lub cztery  części. Będziecie potrzebowali także  2 galaretki malinowe, lub truskawkowe 300 g malin lub truskawek (mogą być mrożone) 800 ml śmietany kremówki  300 g mascarpone 1 łyżeczka pasty waniliowej  2 lub więcej łyżek cukru pudru do smaku. Do nasączenia tort użyłam sok z cytryny wymieszany z wodą i posłodzony

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
ciasto Kubanka 774

masło miksujemy, następnie stopniowo dodajemy budyń, miksujemy na gładki kem. na koniec dodajemy kram czekoladowy. i miksujemy do połączenia się z kremem. składniki na krem śmietanowy: 400 ml śmietany kremówki, schłodzona 250 ml serka mascarpone, schłodzony 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody wykonanie: Serek mascarpone miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z kaszką mandarynkowo-kokosową 171

kostka masła lub margaryny 1/2 szkl cukru pudru 2-3 puszki mandarynek (odcedzić je i pokroić) 250 g wiórków kokosowych Składniki na polewę: 3/4 tabliczki czekolady 50 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 1/2 szkl kawy Wykonanie: Ciasto. Mąkę i kakao przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać stopniowo cukier, nadal ubijając. Kiedy piana będzie

Trufelkowo
Orzechowiec 193

margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 10 łyżek cukru 200 g masła (kostka) 150 g margaryny 200 ml śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: słoik powideł śliwkowych (u mnie 290 g) Wymiary formy 33 x 24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę

PatiGotuje