opakowanie (16 g) cukru waniliowego 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) białej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 0,75 szklanki borówek 0,5 łyżki mąki pszennj 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące psznnej wymieszanej z ziemniaczaną
Fitsweet.mekiedy tylko mamy ochotę. Możemy również przygotować mrożony jogurt lub pyszne, naturalne sorbety. Polecam! Lody kokosowe Składniki na około 1 litr: puszka mleczka kokosowego (400ml) szklanka śmietanki kremówki 30% pół szklanki mleka 2 płaskie łyżki wiórków kokosowych pół szklanki cukru (lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie) łyżeczka ekstraktu z wanilii lub łyżka likieru kokosowego Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz likieru
Smak mojej kuchniPrzed podaniem wyjmujemy panna cott\u0119 z miseczek.\r","Mo\u017cemy serwowa\u0107\u00a0z owocami lub sosami.\r"]} Drukuj Malinowa panna cotta Składniki 300 g malin 250 g śmietanki kremówki 70 g cukru 100 ml mleka 3 łyżeczki żelatyny 50 ml wody sok z połowy cytryny Sposób przygotowania Maliny wrzucamy do garnuszka z cukrem i sokiem z cytryny. Gotujemy kilka
Mieszam w Garnkuszklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g rabarbaru 1/2 szklanki cukru 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 100 g blanszowanych migdałów 100 g białej czekolady wykonanie: Całe jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na białą, puszystą masę. Dodaję olej
babka w formiepuree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak ząbek czosnku 150 ml śmietany kremówki sok z połowy cytryny sól, pieprz pęczek koperku wykonanie: Botwinkę dokładnie myję i kroję w 1-2 cm kawałki, umyty burak kroję w kostkę i wrzucam do wrzącego bulionu dodając
babka w formieSkładniki pęczek zielonych szparagów 200 ml śmietany kremówki (30 %) 100 g szynki parmeńskiej (lub innej, najlepiej dojrzewającej) 1-2 garście świeżo startego parmezanu sól (himalajska?), świeżo zmielony pieprz dowolny makaron Przygotowanie Szparagi umyjcie, odłamcie końcówki. Odkrójcie główki, odłóżcie je na bok, a pozostałe części pokrójcie na mniej więcej półcentymetrowe plastry. Szynkę parmeńską pokrójcie w paski. Rozgrzejcie rondel, włóżcie
OliveandThymewsypać do masy i dodać szpinak. Cały czas miksować. Tak przygotowany biszkopt wylać do tortownicy pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C ok. 1 godziny. Krem: Schłodzoną kremówkę miksować na sztywną masę po czym dodać cukier puder i fixy. Odciąć wierzchołek ciasta, pokruszyć a spód pokryć ubitą śmietanką. Pokroić kiwi w plasterki i poukładać na kremie. Posypać pokruszonym
Różne smaki w kuchnimoje dzieci narzekają na zdecydowanie za małą ilość cukru ;) Co z kolei dla innych może być zaletą :) Foremka na keks : 22 cm Składniki: 600 ml śmietanki kremówki 30 % 1/2 szkl. cukru 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 3 łyżki żelatyny op. podłużnych biszkoptów Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Żelatynę moczymy w 1/3 szkl. zimnej wody
Różne smaki w kuchnipomocą taśmy rantowej do utrzymania odpowiedniego kształtu deseru. Wybór talerza, ozdób, owocowych dekoracji był według naszej inwencji twórczej. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) okrągłe biszkopty 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady gładka pulpa z 1/2 mango 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja owoce / pokruszone orzechy, migdały, herbatniki owsiane / pulpa z mango / czekoladowy kleks
Raj dla Podniebieniamakaronu 450 g mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku (lub więcej,wg uznania) 2 duże cebule 200 g szynki wędzonej lub boczku 100 g serka topionego 250 g śmietany kremówki Makaron gotujemy al dente według przepisu podanego na opakowaniu. Odcedzamy. Przelewamy zimną wodą. Odstawiamy. Plasterki szynki/boczku kroimy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju
Smaki Na Talerzudegustacji torcika należy go wcześniej wyjąć z lodówki na jakieś 15 minut. Łatwiej się kroi. Można podać dodatkowo z bitą śmietaną. Składniki: 8 okrągłych biszkoptów 600 g śmietany kremówki 36% 2 szklanki malin 1 szklanka cukru (lub według własnego smaku) maliny do dekoracji Śmietanę ubić na sztywno. Maliny umieścić w rondelku , wsypać cukier i zagotować. Gotować aż cukier się rozpuści
O kuchni z uczuciemmiękkiego masła ● 1 jajko ● Szczypta soli ● ok. 50 ml. wody Składniki na farsz: ● 150 g wędzonego łososia ● 200 g ricotty ● 3 jajka ● 200 ml śmietany kremówki ● 3 cebulki dymki ● 8 pomidorków koktajlowych ● 2 łyżki kaparów ● 3 gałązki koperku ● sól, pieprz Przygotowanie : Przygotuj ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj miękkie masło pocięte
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskateż syty:) Z podanych proporcji wychodzą 4 pucharki/szklanki. Polecam. 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady łyżka masła 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 szkl. kremówki szczypta soli Połamaną na kawałki czekoladę wkładamy razem z masłem do miski, którą następnie umieszczamy na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Rozpuszczamy czekoladę na parze po czym odkładamy
Smaki Na Talerzudyskutować, w kwestii tego skąd się wywodzą i z jakim krajem się od razu kojarzą. Myślisz Francja, mówisz Crème brûlée, myślisz Włochy, mówisz Tiramisu, mówisz Polska, myślisz kremówka, czy też makowiec. Oczywiście to jedynie przykłady. Dzisiaj chciałabym wam zaserwować deser, który przeważnie kojarzony jest z Hiszpanią a tak naprawdę hiszpański do końca nie jest. W tym wpisie chciałabym
vaniliowoczekoladowaczystą ściereczkę. Posypcie cukrem lub cukrem waniliowym i przełóżcie upieczony ciepły jeszcze biszkopt. Zdejmijcie delikatnie papier i zawińcie niezwłocznie, wzdłuż dłuższego boku. Odstawcie do wystygnięcia. Krem bazyliowy 320 śmietany kremówki 220 g mascarpone 2-3 łyżki cukru spora garść listków bazylii oraz 1/2 szklanki czerwonych porzeczek Listki bazylii utrzyjcie z 1 łyżką cukru (idealnie byłoby ucierać w moździerzu) na zieloną
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk